Reklama
Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete


Přestože na Vánoce si chce každý dopřát dobré jídlo, kila cukru a tuku nejsou zrovna tím pravým pro náš organismus. Jak si tedy pochutnat tak, abychom nezatížili žaludek ani váhu? Podívejte se na naše tipy, které zachutnají každému!

Vánoční sezamové kuličky s mandlemi

Suroviny

  • strouhaný kokos
  • 20 g sušeného ovesného nápoje
  • loupané mandle
  • 35 g medu (musí být tekutý)
  • 100 g loupaných sezamových semínek
  • ½ čajové lžičky citronové šťávy

Jak na to?

Sezamová semínka si rozmixujeme v mixéru najemno a přidáme k nim citronovou šťávu a med s lžičkou sušeného ovesného nápoje na zahuštění. Hmotu vytvarujeme do válečku a nakrájíme na malé kousíčky a do každého kousku zabalíme loupanou mandli. Vzniklé kuličky obalíme v kokosu a necháme odležet v lednici. Dobrou chuť!

Vánoční perníčky bez lepku

Suroviny

  • 60 g třtinového cukru
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 12 g holandského kakaa
  • 25 g medu
  • 1 čajová lžička perníkového koření
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ namleté skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • hořká čokoláda na vaření

Jak na to?

Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si kuchyňský robot a smícháme v něm cukr, bezlepkovou mouku, kakao, prášek do pečiva a perníkové koření. Přidáme trochu soli a skořice a vmícháme také 2 celá vejce a med. Z hmoty vyválíme přibližně centimetr tlusté těsto a vykrájíme požadované tvary. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a pečeme 10 – 12 minut. Po vychladnutí dozdobíme horkou rozpuštěnou čokoládou nebo potřeme vejcem, aby perníčky získaly lesk.

Ovesné koláčky s marmeládou

Suroviny

  • 2 jablka
  • 4 dkg ovesných vloček
  • 3 čajové lžičky rumu
  • 2 čajové lžičky strouhaného kokosu
  • polévková lžíce kokosového oleje

Jak na to?

Předehřejeme si troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Následně smícháme v míse ovesné vločky s nastrouhaným jablkem a kokosem. Na závěr do těsta přidáme rum a kokosový tuk. Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vložíme na plech a palcem do nich uděláme malý důlek, který naplníme marmeládou. Marmeládu lze ale přidat až po pečení, které trvá 25 – 30 minut.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Domácí tavený sýr z tvarohu

Domácí tavený sýr z tvarohu

Když jsem tento recept dostala e-mailem, nevěřila jsem, že je něco takového možné. ...
Všehochuť /05.04.13
Dort Země dinosaurů

Dort Země dinosaurů

Inspiruj se, ale nech pracovat
i vlastní fantazii.
Alena Czapková, Plzeň
Všehochuť /07.09.09
Mandlovo-česnekový beránek

Mandlovo-česnekový beránek

Se sladkým nemá kromě tvaru nic společného.

Kateřina Gajová, Brno

Všehochuť /22.03.15
Tutanchamon

Tutanchamon

Upekla jsem ho na závěrečné zkoušky.
Ivana Havelková, Chlumek
Všehochuť /27.12.11
Játra s ananasem

Játra s ananasem

Na rozdíl od většiny mých vrstevníků mám jídla z jater ráda. Dá se ...

Všehochuť /24.09.13
Hrníček, který se dá úplně celý sníst

Hrníček, který se dá úplně celý sníst

Kávu si v něm nedáš, ale jinak je fakt ‚‚k sežrání‘‘. 
Daniela ...
Všehochuť /30.01.11
 

Nejnovější

Ředkvičkové zapékánky

Ředkvičkové zapékánky

Božena Peřinová, Luka nad Jihlavou
Za pár korun /21.02.20
Zapečené těstoviny s bylinkami

Zapečené těstoviny s bylinkami

Ivana Bartušková, Luka nad Jihlavou

Za pár korun /21.02.20
Pomalu pečený králík s tymiánem

Pomalu pečený králík s tymiánem

Podle receptu

Nataši Zvonařové z Třince

Škola vaření /21.02.20
Játra s cibulovou omáčkou

Játra s cibulovou omáčkou

Eva Přecechtělová, Chropyně

Vaříme express /21.02.20
Ředkvičková polévka

Ředkvičková polévka

Zajímavá varianta

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem



Vaříme express /21.02.20
Zeleninové závitky

Zeleninové závitky

Tomáš Mika, Brno

Vaříme express /21.02.20
Tofu na čínský způsob

Tofu na čínský způsob

Alena Peštová, České Budějovice

Vaříme express /21.02.20
Plněné kedlubny

Plněné kedlubny

Soudky plné chutí

Podle receptu Mirky Stachové z Prahy

Všehochuť /21.02.20
Sládkovo tajemství

Sládkovo tajemství

Karolína Rýznarová, Šumperk

Za pár korun /20.02.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Co je české, to je hezké, a pokud se bavíme o jídle, tak platí spíš výtečné! Vydej se s námi na výlet po naší vlasti a ochutnej krajové speciality nebo si připomeň už zapomenuté pochoutky z dětství. Také nepřehlédni rubriku Poklady ze spíže, kde se dozvíš spoustu zajímavých informací o moravské lahůdce, která dobyla svět.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Užij si svátky bez stresu!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama