Vánoční sezamové kuličky s mandlemi
Suroviny
- strouhaný kokos
- 20 g sušeného ovesného nápoje
- loupané mandle
- 35 g medu (musí být tekutý)
- 100 g loupaných sezamových semínek
- ½ čajové lžičky citronové šťávy
Jak na to?
Sezamová semínka si rozmixujeme v mixéru najemno a přidáme k nim citronovou šťávu a med s lžičkou sušeného ovesného nápoje na zahuštění. Hmotu vytvarujeme do válečku a nakrájíme na malé kousíčky a do každého kousku zabalíme loupanou mandli. Vzniklé kuličky obalíme v kokosu a necháme odležet v lednici. Dobrou chuť!
Vánoční perníčky bez lepku
Suroviny
- 60 g třtinového cukru
- 100 g bezlepkové mouky
- 12 g holandského kakaa
- 25 g medu
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- ½ namleté skořice
- špetka soli
- 2 vejce
- hořká čokoláda na vaření
Jak na to?
Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si kuchyňský robot a smícháme v něm cukr, bezlepkovou mouku, kakao, prášek do pečiva a perníkové koření. Přidáme trochu soli a skořice a vmícháme také 2 celá vejce a med. Z hmoty vyválíme přibližně centimetr tlusté těsto a vykrájíme požadované tvary. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a pečeme 10 – 12 minut. Po vychladnutí dozdobíme horkou rozpuštěnou čokoládou nebo potřeme vejcem, aby perníčky získaly lesk.
Ovesné koláčky s marmeládou
Suroviny
- 2 jablka
- 4 dkg ovesných vloček
- 3 čajové lžičky rumu
- 2 čajové lžičky strouhaného kokosu
- polévková lžíce kokosového oleje
Jak na to?
Předehřejeme si troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Následně smícháme v míse ovesné vločky s nastrouhaným jablkem a kokosem. Na závěr do těsta přidáme rum a kokosový tuk. Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vložíme na plech a palcem do nich uděláme malý důlek, který naplníme marmeládou. Marmeládu lze ale přidat až po pečení, které trvá 25 – 30 minut.