Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
svatebni dort
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Pro zkušené 24 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12705 kcal
Bílkoviny 336 g
Sacharidy 1645 g
Tuky 506 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Správný svatební dort tvoří těsto jemné jako mech, proložené hedvábným krémem s křupavým griliášem. Ukrývá se pod křehkou ledovou polevou. Budete potřebovat dvě dortové formy (o průměru 28 a 18 cm) s odnímatelným dnem.

Suroviny

vejce 12 ks
žloutky a bílky zvlášť
sůl špetka
+ na vysypání
škrob 200 g
na vymazání forem
Na krém
vejce 10 ks
máslo 250 g
Na polevu
Kromě toho
cukrové a čokoládové zdobení

Postup

1

Formy vytřete máslem, troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 ˚C.

2

Mouku prosijte se škrobem a griliáš (směs pražených oříšků nebo mandlí) krátce rozmixujte.

3

Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha (po zvednutí metly se špičky sněhu neohýbají). Pramínkem přisypávejte cukr smíchaný s vanilinovým a zašlehávejte ho; sníh pod tíhou cukru povolí, pak začne zase zpevňovat. Šlehejte, dokud není tuhý a lesklý.

4

Žloutky v misce prošlehejte vidličkou a přidejte je ke sněhu spolu s moukou a škrobem. Promíchejte a hmotu rozdělte do forem.

5

Vložte do trouby a pečte 40–50 minut, až piškotové těsto zezlátne.

6

Připravte si krém: v kovové misce šlehejte vejce asi dvě minuty a za stálého šlehání k nim přisypávejte cukr. Misku postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a šlehejte ještě asi pět minut, až je směs krémovitá. Sejměte a hmotu prošlehávejte dál, aby trochu vychladla.

7

Změklé máslo vložte do jiné misky a prošlehávejte, až je jemné jako smetana. Buďte trpěliví: může to trvat i 15 minut. Pak je opatrně vetřete k vaječné směsi spolu s griliášem. Upečené korpusy dvakrát až třikrát překrojte napříč a pláty spojujte krémem.

8

Na polevu ušlehejte bílky dotuha a pramínkem do nich zašlehejte cukr. Poleva má být tužší, ale roztíratelná. Dort jí pomocí špachtle nebo plochého nože potřete. Polevu poklaďte cukrovým zdobením a uložte do chladu. Na stole dort ještě dozdobte, například stužkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

14.03.2008 14:50
I při dodržení postupu popsaném v receptu má krém do krému hodně daleko. Není v něm něco špatně?
27.01.2008 10:52
Dobrý den, nezkoušel jste někdo náhodou jinou polevu? Mám na mysli konkrétně marcipán.
02.09.2007 09:26
Recept se nachází v č.5/05, str.30

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč