Je neobyčejně lahodná, a jak voní!
Dana Kubešová, Tábor
Ingredience
- Ingredience
- 2 kg šunka v celku
- 400 g mrkev
- 150 g celer
- 200 g kořenová petržel
- 250 g pórek
- asi 150 g cibule
- 6 kuliček nové koření
- 8 kuliček černý pepř
- 1 lžička sůl
- hrst hřebíček
- Směs na potírání
- 170 g pomerančový džem s kousky pomerančů nebo pomerančová šťáva se 2 lžícemi meruňkové zavařeniny
- 250 g med
- 2 kousky celá skořice
- 40 g dijonská hořčice
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do velkého hrnce dáme 5 l vody, do ní vložíme kořenovou zeleninu a pórek, které jsme nakrájeli na velké kusy. Přidáme koření, sůl a cibuli s několika zapíchnutými hřebíčky. Nakonec vložíme šunku. Použijeme nejlépe šunku tzv. burgundskou, která se prodává i s kůží. Ta by měla být při vaření směrem vzhůru. Mírným varem vaříme 45 minut. Maso vyndáme, vývar odložíme.
-
Po vychladnutí kůži šikmo nařízneme do kosočtverečků a do každého kosočtverečku zapíchneme hřebíček. Troubu předehřejeme na 160 °C a maso položíme do pekáče na mřížku nebo na pařáček na knedlíky, aby neleželo ve šťávě. Povrch potřeme hustou aromatickou směsí a dáme do trouby. Pečeme asi hodinu, až se kůžička dozlatova vypeče. Občas potíráme.
-
Zbylou směs na potírání zalijeme půl litrem vody a dobře prošleháme, vlijeme do kastrůlku a za občasného zamíchání povaříme, aby vznikla sirupovitá omáčka.