Reklama
Špenátové slunce
Fotogalerie:

Špenátové slunce

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Pro všechny milovníky špenátu.

Marie Vodová, Vyškov

Ingredience

  • Těsto:
  • 500 g hladká mouka
  • 10 g sůl
  • 90 ml olivový olej
  • 200 ml bílé suché víno
  • Náplň:
  • 500 g špenát
  • 400 g ricotta nebo tvaroh
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 vejce
  • podle chuti česnek
  • 100 g strouhaný parmazán
  • strouhanka na zahuštění

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme, přidáme sůl, olivový olej a víno. Vypracujeme těsto – je nutné počítat s tím, že je dost tuhé. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat. 

  2. Uvařený a zchladlý špenát překrájíme, osolíme a opepříme. Poté přidáme ricottu nebo tvaroh, jedno vejce (druhé si necháme na potření těsta před pečením). Dále přidáme česnek, podle mě jsou ideální 2, ale to záleží na chuti. Potom přisypeme nastrouhaný parmazán a vypracujeme hmotu. Aby nebyla náplň moc řídká a nevytekla z těsta při pečení, podle potřeby ji zahustíme strouhankou. Vše důkladně promícháme. 

  3. Z poloviny těsta vyválíme kruh, který dáme na plech a mírně posypeme strouhankou. Vezmeme si malou salátovou misku a do ní si vložíme část náplně, která bude tvořit střed sluníčka, zbytkem náplně olemujeme asi 2–3 cm od okraje těsta. 

  4. Poté z druhé poloviny těsta vyválíme další kruh, kterým překryjeme předešlý díl s náplní. Okraje koláče nařízneme, aby vznikl tvar slunce, a kraje zatlačíme vidličkou, aby náplň nevytekla. Potřeme vejcem a upečeme dozlatova. 


Pošli recept! 3/2015 (4.2.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Pizza z Polné

Pizza z Polné

Lenka Bukáčková, Žďár nad Sázavou
Všehochuť /18.01.18
Máslový had

Máslový had

Netradiční moučník, který potěší hlavně děti.
Šárka Lehovcová, Varnsdorf
Všehochuť /05.08.09
Traktor

Traktor

Co bych pro svého syna neudělala...

Lenka Zimková, Valašská Senica

Všehochuť /09.05.14
Krůtí koule se špagetami

Krůtí koule se špagetami

Nemám ráda jednotvárná jídla, tak jsem vymyslela tento recept.

Martina Nečasová, Rosice...

Všehochuť /23.04.13
‚‚Školní aktovka‘‘

‚‚Školní aktovka‘‘

Dětem školákům určitě udělá radost.
Miloslava Landová, Újezd
Všehochuť /27.01.10
Aspikové srdce

Aspikové srdce

Vypadá fantasticky, je to dokonalé pohoštění.

Hana Šátralová, Praha 

Všehochuť /28.01.17
 

Nejnovější

Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...
Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama