Ingredience
- Těsto
- 4 vejce
- 200 g cukr moučkový
- 1 cukr vanilkový
- 5 lžic voda
- 150 ml olej
- 250 g mouka hladká
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakao
- Krém
- 1/2 lžičky skořice
- 250 ml mléko
- 2 lžíce mouka hladká
- 250 g máslo
- 100 g cukr moučkový
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky šleháme s cukrem‚ postupně přidáme horkou vodu a olej. Ručně vmícháme po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta obarvíme kakaovým práškem. Doprostřed vymazané a moukou vysypané dortové formy klademe vždy jednu lžíci tmavého a na ni dvě lžíce světlého těsta. Opakujeme do vypotřebování. Těsto dáváme jen doprostřed formy‚ do stran se rozlévá samo. Pečeme na 180 ºC asi 40 minut.
-
Za stálého míchání svaříme mléko s moukou‚ až vznikne hustá hmota. Necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a skořicí‚ postupně po lžících přidáme vychladlou směs z mléka a mouky. Vymícháme do hladkého krému.
-
Vychladlý korpus rozřízneme a potřeme krémem.
-
Naplněný dort rozřízneme na půl a každou polovinu pak ještě šikmo (podle obrázku) do tvaru motýlích křídel. Vytvarujeme na tác do podoby motýla‚ potřeme krémem a dozdobíme podle fantazie (já jsem na tělo použila 2 sušenky BeBe a na oči mandle).