Nejen milovníci burgerů jistě ocení tento dezert.
Olina Jánská, Mikulov
Ingredience
- Koblihy:
- 21 g droždí
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru krupice
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- Náplň:
- 220 ml smetany ke šlehání
- 250 g jahod
- 1/2 čokolády na vaření
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z droždí, trošky teplého mléka a lžičky cukru uděláme kvásek a necháme ho odležet. Mezitím
nasypeme mouku do mísy, přidáme zbytek cukru, mléka, žloutky, sůl a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout. -
Těsto propracujeme a vyválíme na plát silný cca 2 cm. Hrnečkem vykrajujeme kolečka, která necháme ještě půl hodiny kynout.
-
Poté koblihy osmažíme v oleji z obou stran. Když jsou zlatavé, dáme je okapat na ubrousek a necháme vychladnout.
-
Než koblihy vystydnou, ušleháme smetanu dotuha. Omyté jahody nakrájíme na silnější plátky
a nastrouháme čokoládu na hrubém struhadle. -
Koblihy rozřízneme a na jednu půlku dáme šlehačku, jahody, posypeme čokoládou a přiklopíme druhou půlkou.