Zákusek na poslední podzimní grilování.
Hana Šátralová, Praha
Ingredience
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 160 g hery
- 1 žloutek
- 100 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- špetka citronové kůry
- Krém:
- 150 g másla
- 150 g cukru moučky
- Na ozdobu:
- 400 g potahovací hmoty nebo marcipánu
- dle potřeby potravinářské barvy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Všechny suroviny zpracujeme na vláčné těsto (nejlépe v robotu) a necháme asi 2 hodiny odpočinout. Potom z těsta vyválíme plát asi 2–3 mm silný, vykrájíme ptáčky a upečeme při 170 °C. Zatím si uděláme krém: změklé máslo utřeme s cukrem.
-
Z potahovací hmoty odebereme asi pět kousků o velikosti jako vlašský ořech a každý obarvíme jinou barvou. Zbytek obarvíme šedou barvou, té bude nejvíce.
-
Šedou hmotu vyválíme na tenký plát. Vykrojíme ptáčky a začneme zdobit. Z barevné hmoty vytvarujeme tenké válečky a ty narovnáme na vykrojeného šedého ptáčka. Na středu uděláme křidélko, nějaký váleček přidáme na ocásek, opticky oddělíme hlavičku. Nakonec lehce přejedeme válečkem, tím se povrch vyhladí a ptáček se zvětší.
-
Vezmeme opět formičku, vykrojíme konečnou podobu ptáčka, kterého přeneseme na slepeného lineckého ptáčka. Dobře přitiskneme a vidličkou naznačíme peříčka. Barevné odkrojky přidáme k základní šedé, jen lehce promačkáme, tím získáme mramorovou barvu, a pokračujeme ve vytváření dalších ptáčků.