Potěší všechny koledníky
Podle receptu Moniky Stránské z Havířova
Ingredience
- 250 ml mléka
- 60 g cukru moučky
- 20 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 2 špetky soli
- 125 g hery
- 1 žloutek
- 1 vejce na potření
- na posyp cukr krystal
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do misky nalijeme polovinu mírně teplého mléka, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme asi 10 minut vzejít kvásek. V míse promícháme mouku se solí a zbylým cukrem. Přidáme kvásek, rozpuštěnou heru a žloutek.
-
Vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme 1 hodinu vykynout.
-
Z vykynutého těsta oddělujeme menší kousky, které rozválíme na tenké válečky a vždy 3 zaplétáme do sebe. Jeden konec necháme volný.
-
Pomlázky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme při 190 °C po dobu 15–20 minut. Po upečení ozdobíme mašličkami.