Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2911 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 265 g
Tuky 164 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle musíte zkusit: Jednoduše ušleháte těsto, nalijete do formy a z té vyklopíte skvostný třívrstvý koláč. A pak že kouzla neexistují!

Suroviny

vejce 4 ks
o pokojové teplotě, bílky a žloutky zvlášť
sůl špetka
vyškrábnutá dřeň
máslo 125 g
rozpuštěné, zchladlé + na vymazání formy
mléko 500 ml
vlažné

Postup

1

Troubu vyhřejte na 160°C. Nerozvírací kulatou zapékací formu o průměru 22 cm nebo hranatou formu o rozměrech 20 x 20 cm (nejlépe z varného skla) vymažte máslem.

2

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a odložte stranou. Žloutky, cukr a dřeň z vanilkového lusku vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté ke žloutkům přidejte máslo a pečlivě zašlehejte. Pro jistotu odškrábněte stěrkou ode dna usazené těsto. Přisypte mouku a opět zašlehejte. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs dokonale nespojí. Nakonec opatrně ručně po částech zapracujte sníh z bílků. Výsledné těsto bude velmi řídké, skoro jako na palačinky.

3

Nalijte těsto do formy a pečte 45–60 minut dozlatova. Pokud příliš rychle tmavne, přikryjte koláč během pečení alobalem – povrch už nebude dále zlátnout, ale uvnitř se krásně dopeče. Propečení ověřte po 45 minutách opatrným zatřesením formou, koláč by neměl být příliš třaslavý jako třeba cheesecake, povrch bude piškotový a střed by měl připomínat pudink.

4

Nechte koláč vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho kolem dokola obkrojte nožem, formu přiklopte talířem a koláč na něj vyklopte. Bude tedy ‚hlavou dolů. Poté použijte druhý talíř, přiklopte a obraťte koláč správnou stranou nahoru. Nakrájejte na klínky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Koláč je skvělý s neslazenou šlehačkou či zakysanou smetanou a s čerstvým ovocem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč