Děláme si je na Zelený čtvrtek.
Lenka Sojková, Chomutov
Ingredience
- 200 g čerstvý špenát
- sůl dle potřeby
- 9 křepelčích vajec (nebo 3 slepičí)
- 4 ks čerstvé žampiony
- 12 ks černé olivy
- 100 g niva
- 1 malá plechovka sterilovaná kukuřice
- 1 listové těsto
- hladká mouka na podsypání
- sušené bylinky dle chuti (oregano, medvědí česnek nebo tymián)
- 100 g smetana na vaření
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Špenátové listy omyjeme, spaříme vroucí vodou a necháme trochu zchladnout. Poté z nich vymačkáme vodu, hmotu pokrájíme na kousky a osolíme.
-
Vejce uvaříme natvrdo (křepelčím stačí asi 2 minuty) a necháme vychladnout. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, olivy pokrájíme na kolečka, nivu nastrouháme nahrubo. Kukuřici slijeme.
-
Z tvrdého papíru si vystřihneme tvar vajíčka o velikosti asi 1/2 plechu. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme placku takové velikosti, abychom z ní vykrojili dvě kraslice. Ty přeneseme na plech a zdobíme připravenými surovinami dle fantazie, necháme však volné asi centimetrové okraje.
-
Hotové kraslice posypeme sušenými bylinkami a zakapeme několika lžičkami smetany (budou šťavnatější). Pečeme na 200 °C, dokud okraje těsta nezezlátnou.
TIP : Místo špenátu můžeš použít mladé kopřivy nebo listy medvědího česneku.