Lucie Paláková, Dolní Domaslavice
Ingredience
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 100 ml oleje
- 100 g cukru krystalu
- 1 vanilkový cukr
- 600 g hladké mouky
- 1 droždí
- 1 lžička soli
- 4 jablka
- hrst rozinek
- špetka skořice
- na potření bílky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Těsto připravíme v domácí pekárně, ingredience vkládáme postupně podle pořadí v receptu, ale jde udělat i klasicky v ruce. Hotové těsto necháme asi 1 hodinu kynout.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z jedné vyválíme plát a vykrojíme srdíčko. Z druhé vyválíme obdélník, přejedeme řezacím válečkem a ze zbytku a odřezků uděláme váleček o délce, jako je obvod srdíčka, a jiné ozdoby i písmenka.
-
Na základní srdíčko navršíme nastrouhaná jablka, posypeme rozinkami a skořicí (pokud jsou jablka kyselejší, tak i trochou cukru). Okraj srdíčka lehce potřeme bílkem a přiložíme opatrně obdélník přejetý řezacím válečkem. Ořízneme podle tvaru srdce. Opět potřeme lehce bílkem a podél celého srdce přilepíme váleček.
-
Nůžkami váleček nastříháme šikmo k srdci. Vzniklé špičky otočíme a přilepíme bílkem (uděláme po celém obvodu). Nakonec srdíčko dozdobíme písmenky nebo kytičkami a celé ještě potřeme bílkem. Pečeme při 180 °C přibližně 30 minut.