Reklama
Kapřík
Fotogalerie:

Kapřík

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Dort je vhodný jak na vánoční stůl, tak jako dárek pro rybáře.

Hana Šátralová, Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 6 vajec
  • 300 g cukru krystalu
  • 300 g polohrubé mouky
  • Krém:
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 250 g cukru moučky
  • Na ozdobu:
  • 300 g marcipánu
  • dle potřeby potravinářské barvy, stříbrná barva v prášku

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

230 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Vejce a cukr šleháme 3 minuty, za stálého šlehání přidáme 6 lžic horké vody a mouku a šleháme do zhoustnutí. Těsto rozdělíme na dvě části, nalijeme na 2 velké vymazané a moukou vysypané plechy a pečeme při 170 °C.

  2. Z mléka odebereme 1/3, v ní rozmícháme pudink a mouku. Zbylé mléko ohřejeme k varu. Do vřelého mléka zamícháme vanilkový cukr a za stálého míchání vléváme rozmíchaný pudink 
    a mouku. Vaříme, až získáme hustou kaši, kterou za občasného míchání necháme vystydnout. Máslo a moučkový cukr vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přidáváme po částech studenou pudinkovou kaši. Vše ještě šleháme, až získáme nadýchaný krém.

  3. Z prochladlého piškotu vyřízneme (podle šablony z papíru) tvary podobné kapce vody, ale trochu zahnuté (11 cm šíře a 30 cm délka). Vyřízneme 2 tvary stejné, 2 tvary o 1,5 cm větší a 2 tvary krátké, bez ocasní části.

  4. Nyní začneme vrstvit tvary na sebe a promazávat krémem (půlku můžeme ochutit kakaem a část ryby jím namazat). Dáme menší plát, na něj širší, další zase širší, na něj přijde užší plát a nahoru ještě 2 malé díly na střed těla. Necháme v lednici vychladit a nožem ořízneme přebytečný piškot tak, abychom získali tvar ryby. Nakonec celou rybu potřeme krémem.

  5. Obarvíme marcipán a začneme zdobit. Nejdříve potáhneme hlavu, uděláme oči a tlamičku. Dále vytvoříme ocas a hřbetní ploutev. A nyní začneme dělat šupinky. Vykrojíme 3 velikosti koleček. Malá dáváme od ocasu k hlavě. V 1/3 vyměníme kolečka za větší a ve 2/3 za největší (dá to práci, ale stojí to za to). Hotovou rybu poprášíme stříbrnou barvou.   


Pošli recept! 12/2015 (2.11.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Dort s uzeninou a volským okem

Dort s uzeninou a volským okem

Kombinace surovin umožňuje řadu variant. Barbora Vávrová, Břestek
Všehochuť /07.08.14
Mléčný marcipán

Mléčný marcipán

Dagmar Kalendová, Přibyslav

Všehochuť /13.08.18
Pestrobarevná tlačenka

Pestrobarevná tlačenka

Alena Veselková, Holešov

Všehochuť /20.03.18
Dort jako auto

Dort jako auto

Radost pro děti.
Zdeňka Chládková, Domažlice
Všehochuť /05.12.08
Aspikové srdce

Aspikové srdce

Vypadá fantasticky, je to dokonalé pohoštění.

Hana Šátralová, Praha 

Všehochuť /28.01.17
Roládový dort želva

Roládový dort želva

Jestli si dáš trochu práce s tímto poněkud neobvyklým zákuskem, uděláš radost dětem ...
Všehochuť /20.08.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu