Reklama
Kapřík
Fotogalerie:

Kapřík

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Dort je vhodný jak na vánoční stůl, tak jako dárek pro rybáře.

Hana Šátralová, Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 6 vajec
  • 300 g cukru krystalu
  • 300 g polohrubé mouky
  • Krém:
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 250 g cukru moučky
  • Na ozdobu:
  • 300 g marcipánu
  • dle potřeby potravinářské barvy, stříbrná barva v prášku

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

230 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Vejce a cukr šleháme 3 minuty, za stálého šlehání přidáme 6 lžic horké vody a mouku a šleháme do zhoustnutí. Těsto rozdělíme na dvě části, nalijeme na 2 velké vymazané a moukou vysypané plechy a pečeme při 170 °C.

  2. Z mléka odebereme 1/3, v ní rozmícháme pudink a mouku. Zbylé mléko ohřejeme k varu. Do vřelého mléka zamícháme vanilkový cukr a za stálého míchání vléváme rozmíchaný pudink 
    a mouku. Vaříme, až získáme hustou kaši, kterou za občasného míchání necháme vystydnout. Máslo a moučkový cukr vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přidáváme po částech studenou pudinkovou kaši. Vše ještě šleháme, až získáme nadýchaný krém.

  3. Z prochladlého piškotu vyřízneme (podle šablony z papíru) tvary podobné kapce vody, ale trochu zahnuté (11 cm šíře a 30 cm délka). Vyřízneme 2 tvary stejné, 2 tvary o 1,5 cm větší a 2 tvary krátké, bez ocasní části.

  4. Nyní začneme vrstvit tvary na sebe a promazávat krémem (půlku můžeme ochutit kakaem a část ryby jím namazat). Dáme menší plát, na něj širší, další zase širší, na něj přijde užší plát a nahoru ještě 2 malé díly na střed těla. Necháme v lednici vychladit a nožem ořízneme přebytečný piškot tak, abychom získali tvar ryby. Nakonec celou rybu potřeme krémem.

  5. Obarvíme marcipán a začneme zdobit. Nejdříve potáhneme hlavu, uděláme oči a tlamičku. Dále vytvoříme ocas a hřbetní ploutev. A nyní začneme dělat šupinky. Vykrojíme 3 velikosti koleček. Malá dáváme od ocasu k hlavě. V 1/3 vyměníme kolečka za větší a ve 2/3 za největší (dá to práci, ale stojí to za to). Hotovou rybu poprášíme stříbrnou barvou.   


Pošli recept! 12/2015 (2.11.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Bábovičky ze špaget

Bábovičky ze špaget

Zkus připravit těstoviny trochu jinak. Martina Sklenářová, Vysoké Mýto
Všehochuť /15.03.14
Tvarožník s polevou Coca-Cola

Tvarožník s polevou Coca-Cola

Před podáváním jej dvě hodiny chladím.

Ivana Černá, Praha

Všehochuť /08.07.16
Aspiková vajíčka

Aspiková vajíčka

Ladislav Vesecký, Zlaté Hory

Všehochuť /07.03.18
Karbanátky z pýchavky s vepřovým masem

Karbanátky z pýchavky s vepřovým masem

Ladislav Vesecký, Zlaté Hory

Všehochuť /07.08.18
Pláž, moře a delfíni

Pláž, moře a delfíni

Tento dortík jsem si upekla sama pro sebe. Udělala jsem si pláž s palmami a moře s ...

Všehochuť /05.03.13
Zdobení přes dečku

Zdobení přes dečku

I když to podle obrázku tak nevypadá, jedná se o velice jednoduché zdobení ...
Všehochuť /14.11.08
 

Nejnovější

Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...
Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama