Suroviny
Postup
Těsto:
Vyšleháme změklé máslo, cukr, žloutky a postupně přidáváme mandlovou mouku, hladkou a sůl.
Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Je to podobné jako linecké těsto. Vyválíme asi na 5mm tlusté těsto a vyřízneme podle šablony tvar písmene.Velikost písmene přibližně 30cm x 25cm. Písmeno musí být 2x.
Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 185°C do růžova asi 15 min.
Bílkový krém:
Bílky s cukrem šleháme nad párou do pevného krému.Teplota by měla dosáhnout 70°C.
Potom stáhnem z páry , necháme trochu vychladit.
Postupně pomalu zašleháváme máslo až se vše pěkně spojí. Rozdělíme na dvě části.
Smetanový krém :
Všechny suroviny v míse vyšlehejte do tuha. Rozdělíme na 2x.
Citronový krém:
Ve vodní lázni mícháme žloutky, citronovou šťávu a cukr do zhoustnutí. Teplota by měla dosáhnout 70°C.
Potom necháme trochu vychladit a postupně zašleháme máslo. Krém si můžeme připravit den dopředu.
Sestavení dortu:
Dort by se měl plnit určitě 1 den před konzumací, aby se pěkně rozležel. Dozdobíme až v den konzumace.
Na první písmeno si rozetřeme část citronového krému. Neroztíráme až ke kraji, aby krém nebyl vidět- spíše po středu. To stejné uděláme i s druhým písmenem.
Do sáčku s hladkou špičkou dáme část bílkového krému- naneseme po obvodu písmene.
Do středu dáme krém smetanový.
Mezery vyplníme ovocem.
Přiložíme druhé písmeno, které už máme potřené citronovým krémem. Lehce přitiskneme.
Opět po obvodu nazdobíme bílkovým a střed smetanovým krémem.Necháme 1 den uležet.
Dozdobíme ovocem, květinami, pusinkami-čímkoliv co se nám líbí.