Reklama
Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, některé jsou univerzální, jiné slouží pro přípravu specifických jídel. Najít praktickou pánev, na které uvaříte vše, na co dostanete chuť, není snadné. Poradíme vám, na co se při nákupu zaměřit, samotný výběr vám pak usnadní vyhledávač FAVI. Díky praktickým filtrům tady totiž najdete pánev podle vašeho gusta za pár minut.

Pánev je v kuchyni nepostradatelná. Využijete ji na smažení, dušení, grilování i zapékání v troubě. Doma můžete mít na každý typ vaření jiný typ pánve, nebo si vybrat nějakou univerzální. Výhodné jsou také sady pánví. Vyjdou vás levněji, skvěle do sebe zapadnou a ušetří vám tak spoustu místa v kuchyňské lince.

Jaká je ideální velikost?

Velikost pánve vybírejte podle toho, pro kolik lidí obvykle vaříte. Pokud jste single a návštěva k vám zavítá jen čas od času, bohatě si vy vystačíte i s malou pánvičkou. Zlatou střední cestou jsou pánve s průměrem od 25 do 30 cm, pohodlně na nich připravíte kus masa, míchaná vajíčka k nedělní snídani i zeleninovou přílohu. Velké rodiny se pak neobejdou bez velké pánve o průměru alespoň 36 cm. Počítejte ale s tím, že jsou těžší a hůře se s nimi manipuluje, menší pánvičku se proto vyplatí mít po ruce vždycky.

Vyberte si pánev podle svého jídelníčku

Nabídka pánví je opravdu široká a pokud nepatříte mezi šťastlivce s obrovskou kuchyní, na celý váš repertoár receptů si musíte vystačit s jednou nebo dvěma pánvemi. Při výběru se tak orientujte podle svého jídelníčku a způsobu vaření.

Pečící pánev na cokoliv

Chcete univerzální kousek, na kterém si opečete steak i připravíte dokonalé palačinky? Sáhněte po pečící pánvi. Je hlubší a zvládnete v ní uvařit více druhů jídel včetně omáček. Při výběru záleží hlavně na průměru pánve a její výšce, lepší je také varianta s pokličkou, kterou využijete i na dušení.

Untitled

Vůně Asie na vašem stole

Pokud milujete asijskou kuchyni, pak vám v kuchyňské výbavě nesmí chybět klasický WOK, který je typický kotlíkovým tvarem a menším průměrem dna. Díky svému tvaru má široké využití, hodí se pro restování, smažení i dušení, pokud máte pokličku. Na vaření v nich vám stačí kapka oleje. Pánve s vydutým dnem se používají na otevřený plynový sporák, ty rovné si naopak skvěle rozumí s indukcí nebo sklokeramickou deskou. Nejkvalitnější jsou ty z ocele nebo litiny.

gril

Pro masožravce i vegetariány

Grilovací pánev je skvělý pomocník pro přípravu steaků i grilované zeleniny. Měla by být masivní, těžká a z odolného materiálu, ideálně z oceli. Ta dokáže rozvést teplo po celém dnu, které je často vroubkované, a na mase tak vytvoří mřížkovou kresbu. Nepřilnavý povrch ocení ti, kteří chtějí v kuchyni při přípravě jídel omezit používání tuku.

Nezbytnost každého chalupáře

S elektrickou pánví můžete čelit kulinářským výzvám bez plotýnky, ať už jste na chalupě nebo cestujete v obytném autě. Tahle pánev se stane všestranným pomocníkem prakticky v každé kuchyni, kde chybí sporák. Báječně se na ní smaží, griluje, peče i zapéká, hravě tak nahradí starou dobrou remosku. Elektrická pánev by měla být vybavená stojanem z nevodivého materiálu a termostatem pro regulaci teploty.

livance

Na palačinky a lívance

Pánve na palačinky jsou ploché, lehké a mají nízký okraj. Díky nepřilnavému povrchu se těsto na dno nepřichytává. Doma je tak vedle přípravy sladkých snídaní využijete také při přípravě bramboráků, omelet nebo či zeleninových placek. Varianta na lívance se pak liší rozděleným dnem na čtyři části, což vám usnadní dávkování těsta.

Z jakého materiálu jsou pánve nejkvalitnější?

Každý materiál má své plusy i mínusy. Shrnuli jsme pro vás to podstatné, co vám výběr usnadní.

Hliníkové pánve

Hliníkové pánve jsou cenově dostupně, nabízejí dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Často jsou potažené vrstvou nepřilnavého povrchu, při přípravě jídel je tak potřeba používat dřevěné nebo silikonové vařečky a obracečky.

Nerezové

Nerez, to je klasika, na kterou šéfkuchaři nedají v kuchyni dopustit. Vydrží totiž úplně všechno. V posledních letech ale výrobci tyto pánve posunuli ještě o třídu výš. Používají ušlechtilou nerezovou ocel, která je naprosto odolná vůči poškrábání. Nemusíte tak řešit, jakou obracečku použijete, ani čím umýt připečené zbytky na dně.

Litinové

Na litinových pánvích s oblibou smažily už naše babičky. Jsou masivní, obzvlášť odolné a vydrží vám desítky let. Jejich povrch nepoškodí ani příbor, jsou totiž výjimečně nepřilnavé a vařit na nich můžete jak při nízkých teplotách, tak i zprudka. Litinová pánev je zkrátka univerzální kousek, který vám v kuchyni báječně poslouží celá léta.

Teflonové

Pánve s nepřilnavým povrchem jsou vhodné na přípravu jídla při nízkých teplotách. Jakmile se totiž při vaření na teflonu teploty vyšplhají nad 250 °C, začnou se uvolňovat zdraví škodlivé látky. Tyto pánve čistěte vždy jemnou houbičkou, vyhněte se drátěnkám a raději používejte dřevěné, plastové nebo teflonové náčiní.

Keramické

Keramiku zvolte v případě, že vaříte zdravě a při nízkých teplotách. Jakmile zvýšíte plamen, pokrm se opravdu rychle připálí a napálené zbytky ze dna jen tak neodstraníte. K dobru však musíme keramickým pánvím přičíst alespoň odolnost vůči poškrábání.

Měděné

Měděné pánve jsou luxusní, kvalitní a krásné na pohled. Měď také ze všech materiálu nejlépe vodí teplo. Pánve proto rychle reagují na stáhnutí i zvýšené plamene sporáku. Vaření je v nich díky tomu rychlé a úsporné. Rovněž vynikají dlouho životností a nadčasovým designem. Měděné nádobí je radost si v kuchyni vystavit. Při výběru si však dejte pozor na hlinkové pánve, které jsou mědí jen natřené.

panev

Ocelové

Ocelové nebo železné pánve se mezi profesionálními kuchaři těší také velké oblibě. Jsou skoro nezničitelné, dlouhověké a připravíte na nich lahodné steaky i restovanou zeleninu. Časem vám sice ztmavnou, jejich nepřilnavé vlastnosti se ale díky tomu ještě zvýší.

Detaily, které oceníte

Krom materiálu a velikosti pánve se při výběru dívejte také na tloušťku dna. Čím větším, tím vyšší kvalita pánve. Pozornost věnujte také rukojeti, ideální je ta z nerezu nebo hliníku. Pánev pak můžete bez obav strčit i do trouby, což oceníte při přípravě steaku i frittaty k snídani.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Květ z listového těsta

Květ z listového těsta

Je to krása na chuť i na podívanou. Irena Pitauerová, Šatov
Všehochuť /25.02.10
Křupavé koule

Křupavé koule

Je to náš oblíbený rodinný recept.

Jakub Hocek, Praha

Všehochuť /11.09.13
Ovocné špízy

Ovocné špízy

Mám ráda sladké, ale ne vždy mám chuť na klasické moučníky nebo zákusky. Protože ...
Všehochuť /14.11.08
Pečená pochoutka se sýrem a mandlemi

Pečená pochoutka se sýrem a mandlemi

Mandle a brambory tvoří neobvyklou, ale výtečnou kombinaci!
Eva Veselá, Most
Všehochuť /17.06.12
Mikrofon

Mikrofon

Pro oslavence, jejichž koníčkem je zpěv.

Jarka Bernartíková, Havířov

Všehochuť /05.03.13
Kakaová motorová pila

Kakaová motorová pila

Pekla jsem ji pro tatínkova kamaráda, který pilu běžně používá při práci.

Jitka ...

Všehochuť /08.10.16
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu