Pánev je v kuchyni nepostradatelná. Využijete ji na smažení, dušení, grilování i zapékání v troubě. Doma můžete mít na každý typ vaření jiný typ pánve, nebo si vybrat nějakou univerzální. Výhodné jsou také sady pánví. Vyjdou vás levněji, skvěle do sebe zapadnou a ušetří vám tak spoustu místa v kuchyňské lince.
Jaká je ideální velikost?
Velikost pánve vybírejte podle toho, pro kolik lidí obvykle vaříte. Pokud jste single a návštěva k vám zavítá jen čas od času, bohatě si vy vystačíte i s malou pánvičkou. Zlatou střední cestou jsou pánve s průměrem od 25 do 30 cm, pohodlně na nich připravíte kus masa, míchaná vajíčka k nedělní snídani i zeleninovou přílohu. Velké rodiny se pak neobejdou bez velké pánve o průměru alespoň 36 cm. Počítejte ale s tím, že jsou těžší a hůře se s nimi manipuluje, menší pánvičku se proto vyplatí mít po ruce vždycky.
Vyberte si pánev podle svého jídelníčku
Nabídka pánví je opravdu široká a pokud nepatříte mezi šťastlivce s obrovskou kuchyní, na celý váš repertoár receptů si musíte vystačit s jednou nebo dvěma pánvemi. Při výběru se tak orientujte podle svého jídelníčku a způsobu vaření.
Pečící pánev na cokoliv
Chcete univerzální kousek, na kterém si opečete steak i připravíte dokonalé palačinky? Sáhněte po pečící pánvi. Je hlubší a zvládnete v ní uvařit více druhů jídel včetně omáček. Při výběru záleží hlavně na průměru pánve a její výšce, lepší je také varianta s pokličkou, kterou využijete i na dušení.
Vůně Asie na vašem stole
Pokud milujete asijskou kuchyni, pak vám v kuchyňské výbavě nesmí chybět klasický WOK, který je typický kotlíkovým tvarem a menším průměrem dna. Díky svému tvaru má široké využití, hodí se pro restování, smažení i dušení, pokud máte pokličku. Na vaření v nich vám stačí kapka oleje. Pánve s vydutým dnem se používají na otevřený plynový sporák, ty rovné si naopak skvěle rozumí s indukcí nebo sklokeramickou deskou. Nejkvalitnější jsou ty z ocele nebo litiny.
Pro masožravce i vegetariány
Grilovací pánev je skvělý pomocník pro přípravu steaků i grilované zeleniny. Měla by být masivní, těžká a z odolného materiálu, ideálně z oceli. Ta dokáže rozvést teplo po celém dnu, které je často vroubkované, a na mase tak vytvoří mřížkovou kresbu. Nepřilnavý povrch ocení ti, kteří chtějí v kuchyni při přípravě jídel omezit používání tuku.
Nezbytnost každého chalupáře
S elektrickou pánví můžete čelit kulinářským výzvám bez plotýnky, ať už jste na chalupě nebo cestujete v obytném autě. Tahle pánev se stane všestranným pomocníkem prakticky v každé kuchyni, kde chybí sporák. Báječně se na ní smaží, griluje, peče i zapéká, hravě tak nahradí starou dobrou remosku. Elektrická pánev by měla být vybavená stojanem z nevodivého materiálu a termostatem pro regulaci teploty.
Na palačinky a lívance
Pánve na palačinky jsou ploché, lehké a mají nízký okraj. Díky nepřilnavému povrchu se těsto na dno nepřichytává. Doma je tak vedle přípravy sladkých snídaní využijete také při přípravě bramboráků, omelet nebo či zeleninových placek. Varianta na lívance se pak liší rozděleným dnem na čtyři části, což vám usnadní dávkování těsta.
Z jakého materiálu jsou pánve nejkvalitnější?
Každý materiál má své plusy i mínusy. Shrnuli jsme pro vás to podstatné, co vám výběr usnadní.
Hliníkové pánve
Hliníkové pánve jsou cenově dostupně, nabízejí dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Často jsou potažené vrstvou nepřilnavého povrchu, při přípravě jídel je tak potřeba používat dřevěné nebo silikonové vařečky a obracečky.
Nerezové
Nerez, to je klasika, na kterou šéfkuchaři nedají v kuchyni dopustit. Vydrží totiž úplně všechno. V posledních letech ale výrobci tyto pánve posunuli ještě o třídu výš. Používají ušlechtilou nerezovou ocel, která je naprosto odolná vůči poškrábání. Nemusíte tak řešit, jakou obracečku použijete, ani čím umýt připečené zbytky na dně.
Litinové
Na litinových pánvích s oblibou smažily už naše babičky. Jsou masivní, obzvlášť odolné a vydrží vám desítky let. Jejich povrch nepoškodí ani příbor, jsou totiž výjimečně nepřilnavé a vařit na nich můžete jak při nízkých teplotách, tak i zprudka. Litinová pánev je zkrátka univerzální kousek, který vám v kuchyni báječně poslouží celá léta.
Teflonové
Pánve s nepřilnavým povrchem jsou vhodné na přípravu jídla při nízkých teplotách. Jakmile se totiž při vaření na teflonu teploty vyšplhají nad 250 °C, začnou se uvolňovat zdraví škodlivé látky. Tyto pánve čistěte vždy jemnou houbičkou, vyhněte se drátěnkám a raději používejte dřevěné, plastové nebo teflonové náčiní.
Keramické
Keramiku zvolte v případě, že vaříte zdravě a při nízkých teplotách. Jakmile zvýšíte plamen, pokrm se opravdu rychle připálí a napálené zbytky ze dna jen tak neodstraníte. K dobru však musíme keramickým pánvím přičíst alespoň odolnost vůči poškrábání.
Měděné
Měděné pánve jsou luxusní, kvalitní a krásné na pohled. Měď také ze všech materiálu nejlépe vodí teplo. Pánve proto rychle reagují na stáhnutí i zvýšené plamene sporáku. Vaření je v nich díky tomu rychlé a úsporné. Rovněž vynikají dlouho životností a nadčasovým designem. Měděné nádobí je radost si v kuchyni vystavit. Při výběru si však dejte pozor na hlinkové pánve, které jsou mědí jen natřené.
Ocelové
Ocelové nebo železné pánve se mezi profesionálními kuchaři těší také velké oblibě. Jsou skoro nezničitelné, dlouhověké a připravíte na nich lahodné steaky i restovanou zeleninu. Časem vám sice ztmavnou, jejich nepřilnavé vlastnosti se ale díky tomu ještě zvýší.
Detaily, které oceníte
Krom materiálu a velikosti pánve se při výběru dívejte také na tloušťku dna. Čím větším, tím vyšší kvalita pánve. Pozornost věnujte také rukojeti, ideální je ta z nerezu nebo hliníku. Pánev pak můžete bez obav strčit i do trouby, což oceníte při přípravě steaku i frittaty k snídani.