Hrušky z kompotu používám během roku také na zdobení moučníků.
Anna Opavská, Skotnice
Ingredience
- 5 kg hrušky
- 500 g cukr
- 4 citrony
- 1,5 l voda
- rum podle chuti
- 125 ml ocet
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Půlky hrušek pak zalijeme studenou vodou smíchanou s octem.
-
Z vody a cukru uvaříme cukrový roztok. Do něj vložíme okapané hrušky a povaříme asi 10 minut, až mírně změknou.
-
Hrušky vyjmeme, necháme je okapat a pak pokapeme šťávou z citronů. Plníme do sklenic, zalijeme vychladlým cukrovým nálevem, zavíčkujeme a sterilizujeme při teplotě 80 °C asi 10 minut. Do sklenic můžeme přidat také trochu rumu.