Je to jedno z mála jídel, která vařím já, a ne má žena.
Ivan Novotný, Ostrava
Ingredience
- 600 g cibule
- 300 g uzeného bůčku
- 1 hlavička česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- špetka pálivé mleté papriky
- 2 lžičky cukru krupice
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- dle chuti sůl a mletý pepř
- 1 brambora
- 300 g vařeného hrachu
- 1 lžíce sušeného oregana
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibule oloupeme a překrájíme na čtvrtky. Bůček omyjeme a nakrájíme na kostky o velikosti 2 x 2 cm. Česnek zbavíme slupky a stroužky necháme v celku.
-
V hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm kostky masa, přidáme cibuli a česnek. Vše poprášíme oběma paprikami a osmahneme. Potom přidáme cukr, necháme lehce zkaramelizovat, vmícháme rajčatový protlak, sůl s pepřem a zalijeme asi 500 ml vlažné vody. Necháme pod pokličkou dusit doměkka, asi 40 minut.
-
V polovině dušení přidáme na zahuštění bramboru, kterou jsme omyli, oloupali a nastrouhali na jemném struhadle.
-
Ke konci dušení přisypeme uvařený hrách a sušené oregano, chvíli společně provaříme. Nakonec můžeme podle chuti ještě osolit a opepřit.
Tip redakce
S omáčkou se dá různě experimentovat. Pro pikantnější chuť můžeme přidat chilli, kmín, nebo dokonce kysané zelí. Naopak pro zjemnění vlijeme kelímek smetany na vaření.