Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 157
Do hodiny Snadné 16 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4825 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 439 g
Tuky 304 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte univerzální dezert, který uspokojí sladké touhy a budete ho mít upečený rychle a bez námahy? Právě jste ho našli. Vláčné brownies potěší každého milovníka čokolády. 

Postup

1

Máslo nakrájejte na menší kousky a vsypte je do misky. Přidejte tmavou čokoládu, rozlámanou na kousky.

Malý kastrol naplňte do třetiny horkou vodou a misku na něj posaďte tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Na velmi mírném plameni a za občasného promíchání zahřívejte, až se máslo i čokoláda rozpustí. Misku můžete také přetáhnout potravinářskou fólií a na dvě minuty vložit do mikrovlnky nastavené na nejvyšší stupeň.

Rozpuštěnou směs sejměte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2

Mezitím dejte mřížku v troubě na střední pozici a troubu zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Dno pekáčku vyložte pečicím papírem, případně pod něj vložte alobalové ucho (viz Mikovy osvědčené tipy).

Mouku a kakao vsypte do jemného cedníku nebo síta a poklepáváním prosijte do mísy, aby se sypké přísady promísily a zbavily hrubších kousků.

3

Na pracovní ploše, válu nebo prkénku nasekejte mléčnou i bílou čokoládu na kousky; nejdřív zatlačte na špičku nože (měl by být ostrý a těžký) a až pak na celou délku ostří. Špičku udržujte pokud možno na stejném místě a sekejte vějířovitým pohybem. Perfekcionisté můžou ještě otočit prkénko o devadesát stupňů a snažit se o úhledné kostičky.

4

Vejce rozklepněte do misky a přisypte k nim cukr. Elektrickým šlehačem nebo metlou šlehejte tak dlouho, až směs napění a vypadá jako mléčný koktejl (elektrickému šlehači to trvá tři až osm minut, záleží na výkonnosti motoru). Že jste dosáhli cíle, poznáte podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí svůj objem. Anebo nadzdvihněte metly a pramínkem směsi, který z nich stéká, pokapejte hmotu v misce; ,čáry’ by měly být na povrchu vteřinu nebo dvě viditelné.

5

Na vaječnou hmotu teď nalijte vychladlou hmotu čokoládovou a spojte je: lehce je promíchejte plastovou nebo gumovou špachtlí. Vnořte ji u jedné stěny do směsi a prohrábněte ke druhé straně; pak ji zanořte ve středu, jako kdybyste kreslili osmičku.

Pokračujte v mísení osmičkovým pohybem, až je hmota víceméně stejnoměrně matně hnědá; občas mísu otočte. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty vešlehaný vzduch, proto buďte při míchání pozorní, ba něžní.

6

Nad mísou s čokoládovou směsí podržte cedník či síto a prosijte na ni ještě jednou mouku s kakaem tak, abyste povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijte špachtli a oblíbený pohyb do osmičky a začněte sypkou směs spojovat s tekutou. Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně ‚patlavé‘. V tu chvíli přestaňte míchat, jen zapracujte kousky bílé i mléčné čokolády: pokud možno stejnoměrně je v těstě rozptylte.

7

Těsto vlijte do formy. Nezapomeňte mísu úplně vyškrabat; nejlépe to jde plastovou stěrkou. Uhlaďte těsto tak, aby mělo všude zhruba stejnou výšku. Formu vložte do předehřáté trouby; po pětadvaceti minutách povytáhněte mřížku a trochu pekáčkem zatřeste. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřete a pečte ještě pět minut. Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Pak můžete dílo vyjmout z trouby.

8

Nechte upečený moučník v pekáčku až do úplného vychladnutí; pak brownies pomocí alobalu vyjměte, nakrájete na čtvrtky, každou ještě na čtyři čtverečky a nakonec – jestliže se nechcete úplně ‚sjet’ čokoládou – překrojte čtvereček ještě na trojúhelník. Předpokládám, že po ochutnávání hned začnete zadělávat další várku, ale i tak je užitečné vědět, že brownies vydrží v chladničce čtrnáct dní a v mrazáku i déle než měsíc. Tedy pokud je tam uložíte do nějaké bezpečné skrýše...

Tip Apetitu:

  • Průzkum supermarketů potvrdil, že nabídka skvělých (a pro brownies jako stvořených) čokolád utěšeně roste. Lindt, který dodává na trh tmavou čokoládu s obsahem 70, 80, 85 a dokonce 99 procent kakaové hmoty, nabízí i čokolády nejrůzněji ochucené, třeba pomerančovou esencí. Když je přidáte do těsta, obohatíte tak brownies o další chuťové tóny. 100 g stojí 80 až 100 Kč (záleží na druhu), k mání jsou běžně v obchodech.
      
  • Přírodním třtinovým cukrem je slazena čokoláda oblíbené francouzské značky Fauchon, která je u nás novinkou (100 g za 130 Kč, specializované obchody).
      
  • Příznivci bio kvality uvítají čokoládu Rapunzel (100 g/65 Kč, v obchodech a koutcích zdravé výživy) z chemicky neošetřených kakaovníků, slazenou třtinovým cukrem. Díky značkám Bjorg (100 g /90 Kč), Schneekoppe 100 g/60 Kč) a Frankonia (100 g/55 Kč), slazeným fruktózou, si na brownies pochutnají i diabetici.


Mikovy osvědčené tipy:

  • Jak brownies snadno vyjmout: Širší pruh alobalu položte a vytvarujte podle dna formy tak, aby trochu přečníval přes okraje. Vložte pečicí papír a okraje formy včetně alobalu potřete máslem.
      
  • Při ,testu upečenosti‘ pomocí špejle mějte na paměti, že ulpělé drobečky musí být u brownies na rozdíl od buchet či koláčů vlhké.
      
  • U brownies platí dvojnásobně, že méně (pečení) je více. Dopékají se ještě chvilku poté, co je vyjmete z trouby – a když těsto ve středu zůstane částečně tekuté, jen to dezertu přidá na chuti a půvabu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

26.01.2020 15:03

Výborný recept na brownies, který sklidil velký úspěch. Místo bílé a mléčné čokolády jsem dala čokoládu s příchutí slaný karamel. Tento update mohu jen doporučit, brownies chutnaly výborně. :-)

28.09.2017 14:50

Tento recept na brownies jsem se dostala az dnes, v minulosti jsem vyzkoušela brownies s Nuttelou. A muzu říct,ze je tento lepsi,není tak sladký a přitom je lahodny, hodne hodne čokoládový,to je pro milovníky čokolády senzační. Pekla jsem ho podle postupu,jen ubrala cukr o 70g a pridala čokoládu 70% o 70g. A výsledek super,pekl se cca 27minut a je krasne "matlavy"uvnitř :) tak jak to ma byt...si myslím....:). Diky

20.10.2009 15:47
vynikající, moc moc moc!!
18.04.2009 03:55
Brownies sem pekla několikrát a vždy se povedly. Je to velice jednoduchy recept. Místo mléčné čokolády používám tu s oříšky...a nakonec doplním vanilkovou zmrzlinou. Je to neuvěřitelně čokoládová mnamka!
20.08.2008 12:43
Tak jsem zkoušela teď o víkendu a musim říct, že fakt výborný. Pro milovníky, hlavně hořké čokolády, naprostá bomba :o) Dala jsem jen 200 g toho přírodního cukru a bylo to sladké tak akorát + jsem ještě přidala lžičku prášku do pečiva.
22.07.2008 18:24
dělala jsem je na oslavu a sklidily až nevídaný úspěch!..kdyby hosté věděli jak jsou jednoduché..:)
15.07.2008 12:46
Tento recept na brownies je opravdu vyborny. Pecu pouze z bio prisad a misto kousku cokolady pridavam 40g jemnych jahlovych vlocek. Brownies jsou potom lehce krupave, ale pritom stale vlacne a jemne navlhle jak to ma byt. Mnamka :)
27.06.2008 13:11
Teda tohle je naprosto neuvěřitelná dobrota. Příprava není nijak složitá, netrvá to dlouho a výsledek je opravdu excelentní. U nás se jistě dlouho neohřejí a zaručeně si jejich upečení v dohledné době zopakuji...:)
28.05.2008 11:06
Tento recept na brownies mam uz lety vyzkouseny. Je uzasny a vzdy s nim zaboduji. Pouze vynechavam kousky mlecne a bile cokolady, jelikoz mi to prijde jako noseni drivi do lesa a narusuje to tim jeho ojedinelou vlacnost. Tento moucnik se stal uz neodmyslitelnou soucasti kazde akce ci oslavy. Jen tak dal a vice takovychto receptu :-}
17.12.2007 23:27
Neuvěřitelně skvělé cukrovíčko!!! Ách... :o)

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč