Obsahuje jen samé dobré věci.
Květa Kroupová, Praha
Ingredience
- 1 balení toastový chléb
- 2 ks pomazánkové máslo
- 2 ks uherská pěna
- 3 druhy různé pomazánky dle chuti (česneková, křenová, nivová...)
- 3 druhy uzeniny podle chuti (po 100 g)
- 150 g plátkový sýr
- 50 g máslo
- 500 g vlašský salát
- 100 g strouhaný sýr na obalení boků
- 1 vejce natvrdo
- podle vlastvního výběru zelenina na ozdobení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Dáme k sobě čtyři toastové chleby a naneseme první vrstvu pomazánky, kterou jsme si připravili ze dvou uherských pěn a jednoho pomazánkového másla. Vrstvy chlebů budeme na sebe klást jako cihly (přes spojovací hrany – jedna vrstva jsou vždy 4 celé chleby, druhá je 1 krajíc doprostřed a půlky provázaně kolem dokola).
-
Poklademe salámem, který nahoře jen nepatrně pomažeme pomazánkovým máslem, a dáme další vrstvu chleba. Na druhou vrstvu chleba rozetřeme jednu ze tří pomazánek a poklademe plátky sýra nebo šunky. Dáme další vrstvu chleba, lehce pomažeme klasickým máslem (jako podklad pod vlašský salát, aby chléb nenasákl) a naneseme rozmixovaný salát. Opět dáme uzeniny, sýry a pokračujeme ve stejném postupu dále. Slepíme tolik vrstev, jak vysoký dort chceme mít, pomazánkami nešetříme.
-
Nakonec povrch ozdobíme šunkou, obvodové hrany dortu namažeme zbytky pomazánek a naneseme nastrouhaný tvrdý sýr. Povrch dortu zdobíme podle své šikovnosti, salámy stočíme do růžiček, nebo připevníme párátkem. Použijeme vajíčka natvrdo, olivy a vše, co nás k tomu napadne a co máme v lednici.