Reklama
Dětský pohádkový dort
Fotogalerie:

Dětský pohádkový dort

Hanka Svatušková

Ostrava
Oblíbené postavičky se dětem budou líbit.
Hanka Svatušková, Ostrava

Ingredience

  • Těsto
  • 250 g mouka hladká
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 vejce
  • 150 ml olej
  • 240 g cukr moučkový
  • 100 ml voda horká
  • 1 lžíce kakao
  • Krém
  • 250 ml pudink vanilkový
  • 375 g máslo
  • 3 lžíce rum
  • dle potřeby marmeláda
  • Marcipánová hmota
  • 500 g cukr
  • 250 g mléko sušené
  • 2 lžíce sirup pšeničný
  • 2 lžíce voda
  • pár kapek tresť

Doba přípravy

Počet porcí

26

Orientační cena

160 Kč

Postup přípravy

  1. Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat i vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpět do nádoby, kde jsme šlehali bílky, a vmícháme kakao.
  2. Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Na střed formy dáme jednu lžíci tmavého těsta a na ně dvě lžíce světlého těsta. Opakujeme, dokud těsto nespotřebujeme. Těsto se rozlije a vytvoří barevné vrstvy. Pečeme při střední teplotě.
  3. Ingredience na marcipán dáme do mísy, cukr a mléko přesejeme, poté rukama spojíme. Vznikne sypká směs. Tu vyklopíme na stůl a nachystáme si misku s vlažnou vodou. Ruce namáčíme ve vodě a propracováváme, dokud není hmota vláčná. Do hmoty můžeme zapracovat potravinářské barvivo. Postavičky modelujeme týden dopředu, aby držely tvar a ztuhly. Uchováváme je v mikrotenovém sáčku.
  4. Pudink necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme pudink a po kapkách rum.
  5. Na pohádkový dort upečeme dva korpusy, které necháme do druhého dne odležet. Poté je prořízneme na půl, takže vzniknou 4 pláty. Položíme spodní plát, pomažeme rybízovou marmeládou a na ni dáme vrstvu krému. Takto pokládáme a promazáváme další pláty. Necháme v lednici ztuhnout asi hodinu a vykrojíme tvar podle fantazie. Odřezky, které po odkrojení zůstanou, rozdrobíme, přidáme marmeládu a krém a vypracujeme tužší hmotu, kterou dotvarujeme dort. Opět dáme ztuhnout.
  6. Rozválíme marcipánovou hmotu na plát – podsypáváme ho škrobovou močkou, aby se nepřilepil. Potáhneme jím dort a dozdobíme ho figurkami, trávou, kytičkami a čokoládovými kamínky.

Pošli recept! 9/2011 (9.8.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Dort jezírko

Dort jezírko

Mám ráda, když je moučník chutný a veselý. Petra Veihandová, Černčice
Všehochuť /27.04.10
Krtkova zahrádka

Krtkova zahrádka

Krtkův dort trochu jinak.
Štěpánka Kolářová, Kladno
Všehochuť /05.08.11
Chaos v bábovce

Chaos v bábovce

Bude se líbit a jistě i chutnat zvlášť dětem.
Pavlína Slámová, Oudoleň
Všehochuť /16.11.09
Slané cukroví

Slané cukroví

Vyvažuje velké množství sladkostí, které se u nás obvykle peče.

Miroslava Krátká, ...

Všehochuť /03.12.12
Masová bábovka

Masová bábovka

Bábovka je rychlá a skutečně sváteční. Navíc chutná stejně dobře teplá s ...

Všehochuť /21.09.17
Dýňový tvaroh

Dýňový tvaroh

Dá se jíst jen tak, se sušenkami ke svačině, nebo si ho můžeš namazat na palačinky.

...

Všehochuť /03.04.13
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu