Většinou se pivo přidává do omáček, ale tenhle recept je důkazem, že i polévku příjemně ozvláštní.
Daniela Kousalíková, Vranov nad Dyjí
Ingredience
- 4 velké brambory
- 1,5 l vody
- dle chuti sůl a drcený kmín
- 1 kostka hovězího bujonu
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 vejce
- 250 ml světlého piva
- 200 g brynzy
- podle chuti čerstvě mletý pepř
- na ozdobení petrželka
- kousek staršího chleba
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky. Pak je vložíme do vody, přidáme sůl, kmín,
bujon a přivedeme k varu. -
Mezitím si připravíme těstíčko. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mouku a vejce, prošleháme a necháme chvíli stát.
-
Do vroucí polévky přilijeme pivo a vmícháme brynzu.
-
Připravené těstíčko odebíráme po malých lžičkách a vkládáme do polévky. Přidáme pepř a vaříme ještě asi 20 minut.
-
Hotovou polévku ozdobíme kouskem čerstvé petrželky. Starší chléb nakrájíme na malé kostičky, osmahneme je na másle a podáváme k polévce.