Podle receptu
Pavlíny Blechové z Třebíče
Ingredience
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 zarovnaná lžička kypřicího prášku
- 120 g měklého másla nebo margarínu
- 80 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 250 g mléčné čokolády nakrájené na melé kousky
- Na ozdobení:
- 1 tmavá poleva Dr. Oetker
- 2 lžíce nastrouhané čokolády
- 1/2 světlé polevy Dr. Oetker
- několik červených želé šňůrek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Smícháme mouku s kypřicím práškem a prosejeme je do mísy. Přidáme máslo nebo margarín, cukr, vanilinový cukr, vejce a zpracujeme elektrickým ručním šlehačem s hnětacími háky nebo ručně na těsto. Těsto uložíme na 30 minut do chladničky.
-
ěsto vyválíme na pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm. Formičkou s vroubky vykrajujeme kolečka (Ø 6 cm), která klademe na plech vyložený papírem na pečení. Plech dáme do předehřáté trouby a pečeme.
-
Na náplň svaříme smetanu s vanilkovým cukrem. Hrnec odstavíme z plotny. V horké smetaně rozpustíme čokoládu a za častého míchání necháme vychladnout. Vložíme do chladničky asi na 2 hodiny.
-
Tmavou polevu rozehřejeme podle návodu na obale. Polovinu vychladlých sušenek namočíme v polevě. Na ozdobení rozpustíme světlou polevu a ustřihneme velice malý růžek.
-
Sušenky ozdobíme bílými spirálkami. Tenkou špejlí vykreslíme v ještě měkké čokoládě linky směrem ze středu ven jako pavučinku. Necháme ztuhnout. Vychladlý krém krátce ušleháme ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a naplníme do cukrářského sáčku se středně velkým hladkým otvorem.
-
Polovinu krému nastříkáme na spodky sušenek. Přiložíme vrchní díly a opatrně přitlačíme. Ze zbylého krému nastříkáme na sušenky tělíčko a hlavičku pavouka. Pavoučky posypeme nastrouhanou čokoládou.
-
Želé šňůry nakrájíme na kousky o délce 7 cm, které zasuneme do tělíčka jako nožičky. Na hlavičku nastříkáme malé tečky z bílé čokolády jako oči a tlamičku a párátkem naneseme na oči ještě trochu tmavé polevy.