Reklama
Velikonoční perníková dekorace
Fotogalerie:
 

Velikonoční perníková dekorace

Pavel Štrougal
Pavel Štrougal
Ústí nad Labem - Krásné Březno

Sladké a voňavé perníčky nejen že zpříjemní domácí velikonoční atmosféru, ale mohou posloužit i jako originální dárek.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem - Krásné Březno

Ingredience

  • 400 g hladká mouka
  • 75 g tuk
  • 2 ks vejce
  • 140 g moučkový cukr
  • 2 lžíce med
  • 1 lžička jedlá soda
  • 1 lžíce perníkové koření (nebo tlučený anýz, badyán, skořice, hřebíček)
  • 1 ks bílek
  • 1 lžička bramborový škrob
  • 4 lžíce moučkový cukr na polevu

Doba přípravy

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Utřeme tuk (heru) s vejci a cukrem. Přidáme koření, rozpuštěný med a nakonec mouku smíchanou s jedlou sodou a na vále vypracujeme těsto. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odpočinout.

  2. Mezitím si na kartón předkreslíme jarní motivy - kuřátka, slepičku, kohoutka, ptáčka, motýlka, kytičku apod. a vystřihneme.

    Těsto vyválíme na pomoučeném válu na placku asi 5 mm silnou. Pomocí připravených šablon vykrajujeme potřebné tvary - slepici, kohouta, tři kuřata, motýla a kytičku. Nezapomeneme také na podstavu o velikosti cca 25x15 cm a na oblouk který ponese motýlka. Ten vytvoříme nejlépe pomocí dvou různě velkých talířů.

    Zbylé těsto a odřezky znovu zpracujeme, vyválíme a vykrájíme tvary dle libosti, přičemž do některých zapíchneme přepůlenou špejli.

    Vykrájené tvary skládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě cca 8 minut.

  3. Dále si připravíme polevu - šleháním jednoho bílku, lžičky škrobu a čtyř lžic prosátého moučkového cukru. Šleháme nejméně 5 minut, až je poleva hladká, hustá a cukr rozpuštěný.

  4. Část polevy (cca 2 lžíce) přendáme do sáčku, zbytek odložíme do lednice, ustřihneme malý růžek a vychladlé perníčky zdobíme dle vlastní fantazie a dovednosti bílkovou polevou. Na oblouk také ihned přilepíme motýlka a kytičku. Perníčky necháme zaschnout přes noc, nebo je sušíme v předehřáté troubě, na nejmenší výkon a při otevřených dvířkách cca 15 minut.

  5. Část polevy obarvíme zelenou potravinářskou barvou, polevu nalijeme na podstavu, naaranžujeme figurky a oblouk s motýlem. Zbylou polevu použijeme na závěrečné dozdobení a celé dílo necháme do druhého dne zaschnout.

    Figurky se zapečenou špejlí můžeme ozdobit mašličkami, zapíchat je do zeleného osení a naše velikonoční dekorace je hotová.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Dort Křemílek a Vochomůrka

Dort Křemílek a Vochomůrka

Veronika Žabová, Týnec nad Sázavou
Všehochuť /27.06.18
Strašidelné pohárky

Strašidelné pohárky

Podle receptu

Ivety Roubalové ze Šumperka

Všehochuť /24.10.18
Pestrobarevná vajíčka

Pestrobarevná vajíčka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /13.03.18
Teplá drožďovka

Teplá drožďovka

Za málo peněz hodně muziky, říkávala moje babička.
Eliška Kozáková, Holice
Všehochuť /18.12.11
Šmoulí partička

Šmoulí partička

Jitka Houzarová, Písek

Všehochuť /05.08.18
Valentýnská gelová svíčka

Valentýnská gelová svíčka

Oslava ve dvou při svíčce je vždycky příjemná. Tentokrát jsem zkusila vyrobit gelovou ...
Všehochuť /23.03.10
 

Nejnovější

Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...
Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama