Reklama
Velikonoční perníková dekorace
Fotogalerie:
 

Velikonoční perníková dekorace

Pavel Štrougal
Pavel Štrougal
Ústí nad Labem - Krásné Březno

Sladké a voňavé perníčky nejen že zpříjemní domácí velikonoční atmosféru, ale mohou posloužit i jako originální dárek.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem - Krásné Březno

Ingredience

  • 400 g hladká mouka
  • 75 g tuk
  • 2 ks vejce
  • 140 g moučkový cukr
  • 2 lžíce med
  • 1 lžička jedlá soda
  • 1 lžíce perníkové koření (nebo tlučený anýz, badyán, skořice, hřebíček)
  • 1 ks bílek
  • 1 lžička bramborový škrob
  • 4 lžíce moučkový cukr na polevu

Doba přípravy

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Utřeme tuk (heru) s vejci a cukrem. Přidáme koření, rozpuštěný med a nakonec mouku smíchanou s jedlou sodou a na vále vypracujeme těsto. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odpočinout.

  2. Mezitím si na kartón předkreslíme jarní motivy - kuřátka, slepičku, kohoutka, ptáčka, motýlka, kytičku apod. a vystřihneme.

    Těsto vyválíme na pomoučeném válu na placku asi 5 mm silnou. Pomocí připravených šablon vykrajujeme potřebné tvary - slepici, kohouta, tři kuřata, motýla a kytičku. Nezapomeneme také na podstavu o velikosti cca 25x15 cm a na oblouk který ponese motýlka. Ten vytvoříme nejlépe pomocí dvou různě velkých talířů.

    Zbylé těsto a odřezky znovu zpracujeme, vyválíme a vykrájíme tvary dle libosti, přičemž do některých zapíchneme přepůlenou špejli.

    Vykrájené tvary skládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě cca 8 minut.

  3. Dále si připravíme polevu - šleháním jednoho bílku, lžičky škrobu a čtyř lžic prosátého moučkového cukru. Šleháme nejméně 5 minut, až je poleva hladká, hustá a cukr rozpuštěný.

  4. Část polevy (cca 2 lžíce) přendáme do sáčku, zbytek odložíme do lednice, ustřihneme malý růžek a vychladlé perníčky zdobíme dle vlastní fantazie a dovednosti bílkovou polevou. Na oblouk také ihned přilepíme motýlka a kytičku. Perníčky necháme zaschnout přes noc, nebo je sušíme v předehřáté troubě, na nejmenší výkon a při otevřených dvířkách cca 15 minut.

  5. Část polevy obarvíme zelenou potravinářskou barvou, polevu nalijeme na podstavu, naaranžujeme figurky a oblouk s motýlem. Zbylou polevu použijeme na závěrečné dozdobení a celé dílo necháme do druhého dne zaschnout.

    Figurky se zapečenou špejlí můžeme ozdobit mašličkami, zapíchat je do zeleného osení a naše velikonoční dekorace je hotová.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Mikulášové

Mikulášové

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem
Všehochuť /19.11.17
Marcipánové berušky

Marcipánové berušky

Skvělá dekorace

Anna Nováczková, Roudnice nad Labem

Všehochuť /22.06.18
Útěk z vězení

Útěk z vězení

Dort by měl být nejen chutný, ale také hezky zpracovaný. A když je vtipný, je to ...

Všehochuť /20.04.17
Banánové muffiny s duchy

Banánové muffiny s duchy

Děti budou nadšené.

Jiřina Svobodová, Mělník

Všehochuť /15.10.18
Celerové placky se špekáčky

Celerové placky se špekáčky

Můžeš je podávat k polévce nebo mlsat jen tak – třeba ke sklenici pivka. ...
Všehochuť /10.07.12
Dort Panda

Dort Panda

Tento dezert s tvarohovým krémem a ovocem není moc sladký, a proto je vhodný i pro ...

Všehochuť /13.08.17
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama