Reklama
Velikonoční perníková dekorace
Fotogalerie:
 

Velikonoční perníková dekorace

Pavel Štrougal
Pavel Štrougal
Ústí nad Labem - Krásné Březno

Sladké a voňavé perníčky nejen že zpříjemní domácí velikonoční atmosféru, ale mohou posloužit i jako originální dárek.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem - Krásné Březno

Ingredience

  • 400 g hladká mouka
  • 75 g tuk
  • 2 ks vejce
  • 140 g moučkový cukr
  • 2 lžíce med
  • 1 lžička jedlá soda
  • 1 lžíce perníkové koření (nebo tlučený anýz, badyán, skořice, hřebíček)
  • 1 ks bílek
  • 1 lžička bramborový škrob
  • 4 lžíce moučkový cukr na polevu

Doba přípravy

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Utřeme tuk (heru) s vejci a cukrem. Přidáme koření, rozpuštěný med a nakonec mouku smíchanou s jedlou sodou a na vále vypracujeme těsto. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odpočinout.

  2. Mezitím si na kartón předkreslíme jarní motivy - kuřátka, slepičku, kohoutka, ptáčka, motýlka, kytičku apod. a vystřihneme.

    Těsto vyválíme na pomoučeném válu na placku asi 5 mm silnou. Pomocí připravených šablon vykrajujeme potřebné tvary - slepici, kohouta, tři kuřata, motýla a kytičku. Nezapomeneme také na podstavu o velikosti cca 25x15 cm a na oblouk který ponese motýlka. Ten vytvoříme nejlépe pomocí dvou různě velkých talířů.

    Zbylé těsto a odřezky znovu zpracujeme, vyválíme a vykrájíme tvary dle libosti, přičemž do některých zapíchneme přepůlenou špejli.

    Vykrájené tvary skládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě cca 8 minut.

  3. Dále si připravíme polevu - šleháním jednoho bílku, lžičky škrobu a čtyř lžic prosátého moučkového cukru. Šleháme nejméně 5 minut, až je poleva hladká, hustá a cukr rozpuštěný.

  4. Část polevy (cca 2 lžíce) přendáme do sáčku, zbytek odložíme do lednice, ustřihneme malý růžek a vychladlé perníčky zdobíme dle vlastní fantazie a dovednosti bílkovou polevou. Na oblouk také ihned přilepíme motýlka a kytičku. Perníčky necháme zaschnout přes noc, nebo je sušíme v předehřáté troubě, na nejmenší výkon a při otevřených dvířkách cca 15 minut.

  5. Část polevy obarvíme zelenou potravinářskou barvou, polevu nalijeme na podstavu, naaranžujeme figurky a oblouk s motýlem. Zbylou polevu použijeme na závěrečné dozdobení a celé dílo necháme do druhého dne zaschnout.

    Figurky se zapečenou špejlí můžeme ozdobit mašličkami, zapíchat je do zeleného osení a naše velikonoční dekorace je hotová.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hrobařské muffiny

Hrobařské muffiny

Adéla Hlinková, Bílina
Všehochuť /26.10.19
Špekáčkové selátko

Špekáčkové selátko

Obrázek takového selátka jsem získala na internetu a rozhodla jsem se udělat jedno pro ...

Všehochuť /15.02.17
Ledová mísa

Ledová mísa

Překvap své hosty neobvykle servírovaným pohoštěním.
Gabriela Firstová, Praha

...
Všehochuť /06.03.10
Netradičně zabalený dárek

Netradičně zabalený dárek

 Originálně zabaleným dárkem potěším své blízké dvojnásob.
Tereza Havlíčková, ...
Všehochuť /08.07.09
Mramorová čokoláda s Pedro Kyseláky

Mramorová čokoláda s Pedro Kyseláky

Zajímavý dezert pro milovníky čokolády.

Veronika Vágnerová, Praha

Všehochuť /20.10.17
Dort s plameňákem

Dort s plameňákem

Eliška Horkelová, Havířov

Všehochuť /28.02.19
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Sluníčko svítí, příroda láká a mně se nechce sedět doma, natož trávit hodiny u sporáku. Co s tím? Přece uvařit něco rychlého a hurá na výlet! Večer si posedíme s rodinou na zahradě, rozpálíme gril a budeme se kochat výhledem na letošní úrodu. Co s ní udělám? Upeču nějaký koláč nebo zavařím na později? Z receptů, které jste nám poslali, si jistě něco vyberu.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu