Reklama
Sopka s dinosaury
Fotogalerie:

Sopka s dinosaury

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Na modelování dinosaurů doporučuji půjčit si od někoho hračku a postupovat podle předlohy.

Anna Herzová, Prachatice

Ingredience

  • Základní korpus:
  • 3 vejce
  • 80 ml vody
  • 80 ml oleje
  • 150 g cukru krystalu
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • Korpus sopka:
  • 4 vejce
  • 120 ml vody
  • 120 ml oleje
  • 200 g cukru krystalu
  • 300 g polohrubemé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • Dohotovení:
  • po 100 g (2x zelená, 1x červená, 1x žlutá, 1x hnědá) potahovací hmoty
  • jahod 5 balíčků
  • smetany ke šlehání 250 g
  • měkkého tvarohu 250 ml
  • cukru moučky 250 g
  • 3 lžíce

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

240 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Nejprve upečeme oba korpusy. Vejce vyšleháme do pěny, potom pomalu přiléváme vodu a olej. Přidáme cukr a nakonec polohrubou mouku promíchanou s kypřicím práškem. První těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané obdélníkové formy o velikosti cca 25 x 40 cm. Druhé těsto do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C cca 50 minut. Před vyjmutím z trouby provedeme zkoušku špejlí.

  2. Zatímco se peče těsto, využijeme čas na modelování dinosaurů. Hotové dinosaury dáme do lednice ztuhnout.

  3. Jahody omyjeme a nakrájíme na plátky. Vyšleháme společně smetanu s tvarohem a cukrem do hladkého krému. Vychladlé korpusy vyklopíme z forem. Povrch bábovky seřízneme do tvaru více připomínajícího horu-sopku. Potom ji dvakrát podélně prokrojíme, namažeme tvarohovým krémem a poklademe plátky jahod. Celou ji ještě pomažeme krémem. Krém naneseme i na obdélníkový korpus. Potom na pocukrovaném vále vyválíme 2 tenké placky ze zelené potahovací hmoty a oba korpusy potáhneme. Pokud by snad hmota nestačila, můžeme si pomoci hnědou nebo i červenou barvou. 

  4. Nyní opatrně přeneseme kulatý korpus na obdélníkový tak, aby ještě zbylo místo na vytékající lávu a umístění dinosaurů.

  5. Na lávu a padající kameny použijeme kousky červené a hnědé hmoty. Já jsem ještě na sopku umístila palmy z hnědého válečku a placky zelené hmoty nastříhané na proužky. Hmotu spojujeme pomocí obyčejné vody, stačí plochy trochu navlhčit, a potom už snadno přilepíme, co potřebujeme.

  6. Na závěr na dort umístíme připravené dinosaury, můžeme přidat i jméno nebo věk dítěte. Svíčky nebo prskavky se hodí umístit do centra bábovky, umocní se tak efekt aktivní sopky.

Pošli recept! - Speciál - Hravé pečení a vaření (11.10.2013)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Veselí mimoňové

Veselí mimoňové

Mimoňové všude, kam se podíváš. Oslavenec Denisek byl z dortu nadšený! ...
Všehochuť /30.10.17
Perníkové ozdobičky

Perníkové ozdobičky

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Všehochuť /23.10.19
Dort pro švadlenku

Dort pro švadlenku

Recept na korpus jsem zdědila po mamince, je jednoduchý, levný, krásně nadýchaný a ...

Všehochuť /13.08.17
Stojánek na ubrousky z kolíčků

Stojánek na ubrousky z kolíčků

Ruční práce mě velmi baví, zkouším si vyrobit různé drobnosti.
Kristýna ...
Všehochuť /03.03.10
Tvarohoví ježečci

Tvarohoví ježečci

Týna Vlčková, Choryně

Všehochuť /28.09.19
Veselí pavoučci

Veselí pavoučci

Podle receptu

Pavlíny Blechové z Třebíče

Všehochuť /22.10.18
 

Nejnovější

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Přestože na Vánoce si chce každý dopřát dobré jídlo, kila cukru a tuku nejsou zrovna ...
Všehochuť /12.12.19
Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým

Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...

Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama