Reklama
Sladký pivní džbánek
Fotogalerie:

Sladký pivní džbánek

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Byl to dárek, a jak pak po něm chutnalo pivo!

Dagmar Blahová, Tišnov

Ingredience

  • 12 vajec
  • 220 g cukru moučky
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • šťáva ze 2 citronů
  • 250 ml mléka
  • 50 g hrubé mouky
  • 500 g másla
  • 300 g cukru moučky
  • 3 lžíce rumu
  • 300 g cukru moučky
  • 80 g sušeného mléka
  • 150 g másla
  • 10 ml mandlové tresti
  • 1 šlehačka

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

220 Kč

Postup přípravy

  1. Nejdříve si upečeme piškotové pláty. V míse šleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně po částech zašleháváme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a citronovou šťávu. Do ušlehaného těsta zlehka ručně vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dva plechy (cca 30 x 38 cm) a upečeme v předehřáté troubě.

  2. Připravíme si krém. Z mléka a hrubé mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny a po částech přidáváme vychlazenou kaši. Nakonec vmícháme rum.

  3. Z upečených piškotových plátů vykrojíme 6 koleček, každé o průměru zhruba 17 cm. Můžeme vykrojit kolečka o menším průměru, potom bude škopek užší a vyšší. Jednotlivé kruhy spojujeme krémem a skládáme na sebe. Stěny škopku také potřeme krémem. Zbytky piškotového těsta rozdrobíme, pokapeme rumem a přidáme tolik krému, abychom vypracovali těsto, které navrstvíme na vršek. Zatížíme a necháme v lednici ztuhnout. 

  4. Z moučkového cukru, sušeného mléka, másla a mandlové tresti vypracujeme těsto. Nemusíme se výroby marcipánu bát, jen je potřeba dodržet uvedené množství všech ingrediencí. Marcipán můžeme jemně přibarvit potravinářskou barvou. Použila jsem žlutou. Zhotovený marcipán dáme do ledničky na chvíli ztuhnout. Pak nejdříve z části marcipánu vyrobíme rukojeť a opět ji necháme v lednici ztuhnout. Rukojeť by měla být spíše tenká, protože marcipán je těžký a nedržela by na škopku. Z marcipánu vyválíme obdélník asi 2–3 mm silný. Těsto vyvalujeme na silikonovém válu nebo pečicím papíru, abychom těsto lehce oddělili, kdyby se přilepilo. Pokud se těsto lepí, podsypáváme je cukrem nebo sušeným mlékem.

  5. Marcipánem omotáme škopek a spojovací šev zahladíme. Pomocí krému přilepíme rukojeť. Abychom zajistili, že rukojeť neupadne, můžeme její konce udělat o něco delší, nožem udělat dva otvory do škopku a zasunout ji do otvorů. Místa, kde je rukojeť zasunuta, ozdobíme krémem. Také horní okraj škopku nazdobíme krémem. Pivní pěnu uděláme ze šlehačky.

Pošli recept! - Speciál - Hravé pečení a vaření (11.10.2013)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Malovaný porcelán

Malovaný porcelán

Proměnit docela obyčejný bílý porcelán v pestrobarevný skvost není nic složitého. ...
Všehochuť /07.07.09
Kniha pohádek

Kniha pohádek

Pro šťastné konce

Podle receptu Daniely Vrané z Mimoně

Všehochuť /27.05.18
Medvídci z bábovkového těsta

Medvídci z bábovkového těsta

Lenka Zimková, Francova Lhota

Všehochuť /27.06.18
Podzimní barevný rej

Podzimní barevný rej

Taky se ti zdají podzimní měsíce smutné a truchlíš po létě? Vyzkoušej můj tip: ...
Všehochuť /15.02.10
Mikulášský čert

Mikulášský čert

Lída Holubová, Pelhřimov

Všehochuť /30.11.18
Šmoulí partička

Šmoulí partička

Jitka Houzarová, Písek

Všehochuť /05.08.18
 

Nejnovější

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Přestože na Vánoce si chce každý dopřát dobré jídlo, kila cukru a tuku nejsou zrovna ...
Všehochuť /12.12.19
Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým

Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...

Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama