Reklama
Sladký pivní džbánek
Fotogalerie:

Sladký pivní džbánek

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Byl to dárek, a jak pak po něm chutnalo pivo!

Dagmar Blahová, Tišnov

Ingredience

  • 12 vajec
  • 220 g cukru moučky
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • šťáva ze 2 citronů
  • 250 ml mléka
  • 50 g hrubé mouky
  • 500 g másla
  • 300 g cukru moučky
  • 3 lžíce rumu
  • 300 g cukru moučky
  • 80 g sušeného mléka
  • 150 g másla
  • 10 ml mandlové tresti
  • 1 šlehačka

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

220 Kč

Postup přípravy

  1. Nejdříve si upečeme piškotové pláty. V míse šleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně po částech zašleháváme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a citronovou šťávu. Do ušlehaného těsta zlehka ručně vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dva plechy (cca 30 x 38 cm) a upečeme v předehřáté troubě.

  2. Připravíme si krém. Z mléka a hrubé mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny a po částech přidáváme vychlazenou kaši. Nakonec vmícháme rum.

  3. Z upečených piškotových plátů vykrojíme 6 koleček, každé o průměru zhruba 17 cm. Můžeme vykrojit kolečka o menším průměru, potom bude škopek užší a vyšší. Jednotlivé kruhy spojujeme krémem a skládáme na sebe. Stěny škopku také potřeme krémem. Zbytky piškotového těsta rozdrobíme, pokapeme rumem a přidáme tolik krému, abychom vypracovali těsto, které navrstvíme na vršek. Zatížíme a necháme v lednici ztuhnout. 

  4. Z moučkového cukru, sušeného mléka, másla a mandlové tresti vypracujeme těsto. Nemusíme se výroby marcipánu bát, jen je potřeba dodržet uvedené množství všech ingrediencí. Marcipán můžeme jemně přibarvit potravinářskou barvou. Použila jsem žlutou. Zhotovený marcipán dáme do ledničky na chvíli ztuhnout. Pak nejdříve z části marcipánu vyrobíme rukojeť a opět ji necháme v lednici ztuhnout. Rukojeť by měla být spíše tenká, protože marcipán je těžký a nedržela by na škopku. Z marcipánu vyválíme obdélník asi 2–3 mm silný. Těsto vyvalujeme na silikonovém válu nebo pečicím papíru, abychom těsto lehce oddělili, kdyby se přilepilo. Pokud se těsto lepí, podsypáváme je cukrem nebo sušeným mlékem.

  5. Marcipánem omotáme škopek a spojovací šev zahladíme. Pomocí krému přilepíme rukojeť. Abychom zajistili, že rukojeť neupadne, můžeme její konce udělat o něco delší, nožem udělat dva otvory do škopku a zasunout ji do otvorů. Místa, kde je rukojeť zasunuta, ozdobíme krémem. Také horní okraj škopku nazdobíme krémem. Pivní pěnu uděláme ze šlehačky.

Pošli recept! - Speciál - Hravé pečení a vaření (11.10.2013)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Nákladní auto

Nákladní auto

Kterému velkému klukovi by se nelíbilo? Zbyněk Boehm, Chválenice
Všehochuť /16.02.17
Dort divočák

Dort divočák

Aneta Tlačbabová, Jihlava

Všehochuť /02.10.19
Topinky „Cošpajzdal“

Topinky „Cošpajzdal“

Jak už název napovídá, vznikly díky improvizaci.
Otto Plášek, Brno
Všehochuť /10.07.12
Celerové placky se špekáčky

Celerové placky se špekáčky

Můžeš je podávat k polévce nebo mlsat jen tak – třeba ke sklenici pivka. ...
Všehochuť /10.07.12
Strašidelný dort

Strašidelný dort

Nadchne všechny odvážné kluky i holčičky a nejlepší na něm je, že může být ...

Všehochuť /12.11.16
Pytlík plný peněz

Pytlík plný peněz

Takováto hotovost se vždycky hodí!

Alena Marholdová, Ústí nad Orlicí

Všehochuť /12.11.16
 

Nejnovější

Pečený hovězí guláš

Pečený hovězí guláš

Podle receptu Ivany Bláhové ze Sušice
Škola vaření /04.10.19
Kakaové kostičky

Kakaové kostičky

Miroslav Vorel, Litvínov

Všehochuť /04.10.19
Potahovaný dort

Potahovaný dort

Podle receptu Soni Michalové z Hodonína

Sladký život /04.10.19
Noky s houbami

Noky s houbami

Dita Skoumalová, Praha

Vaříme express /03.10.19
Hruškové špičky

Hruškové špičky

Ozdobí každý stůl

Podle receptu Petry Zikmundové ze Šumperka

Všehochuť /03.10.19
Brownies s mořskou solí, kešú a pistáciemi

Brownies s mořskou solí, kešú a pistáciemi

Podle receptu

Sáry Fučíkové z Trutnova

Sladký život /03.10.19
Kris kros koláč s jablky

Kris kros koláč s jablky

Podle receptu 

Katky Blahošové z Krnova

Sladký život /03.10.19
Lilek plněný bulgurem

Lilek plněný bulgurem

Podle receptu

Blanky Pučíkové z Mladé Boleslavi

Škola vaření /02.10.19
Dort divočák

Dort divočák

Aneta Tlačbabová, Jihlava

Všehochuť /02.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka

Je to tak, knedlíky do českých jídelníčků prostě patří. Už ve škole nám dávají ovocné knedlíky, při slavnostnějších okamžicích si dopřejeme svíčkovou se šesti a během náročného týdne rodinu odbudeme knedlíkem s vajíčkem. Tím to však nemusí končit! Vyzkoušej jiné recepty i způsoby přípravy a uvidíš, že knedlíky jsou prostě nestárnoucím hitem.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama