Aneta Štefanicová, Soběslav
Ingredience
- NA 1 KORPUS:
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 7 lžic oleje
- 7 lžic mléka
- 210 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 kypřicího prášku
- 1 lžička rumu
- trocha citronové kůry
- KRÉM:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky (de luxe)
- podle chuti cukr krupice a rum
- 1 vanilkový cukr
- 1 máslo
- podle potřeby potahovací hmota
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přilijeme olej a mléko. Pak přimícháme mouku, vanilkový cukr a kypřicí prášek. Ušleháme bílkový sníh, který jemně zapracujeme do těsta. Nakonec přidáme rum a kůru. Upečeme dozlatova.
-
Na dort (stejný jako na obrázku) potřebujeme korpusy dva, do jednoho můžeme přidat ještě kakao, kávu nebo mleté ořechy.
-
Krém: v mléce uvaříme pudinky, které hodně osladíme, a přidáme vanilkový cukr. Pudink necháme vychladnout, pak do něj zamícháme máslo a rum. Vše šleháme dohladka. Krémy můžeme různě obměňovat, například dát pistáciové pudinky s kapkou potravinářského barviva.
-
Korpusy prořízneme a promažeme krémem. Zbylým krémem také potřeme celý dort a pak ho potáhneme marcipánem nebo potahovací hmotou.
-
Z tvrdého kartonu si vystřihneme šablonu, kterou dáme na zbylou rozválenou potahovací hmotu, a vyřízneme obrys nožem. Figurku pak položíme na dort.