Reklama
Pletený velikonoční košíček
Fotogalerie:

Pletený velikonoční košíček

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Udělá radost chutí i krásou

Robert Nerad

Ingredience

  • 1  kg hladké mouky
  • 40  g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 480  ml vlažného mléka
  • 2 vejce vel. L
  • 50  g rozpuštěného másla + trocha na potření
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce vody
  • 100  g cukru moučky

Doba přípravy

Počet porcí

4–6

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme do velké mísy. Droždí rozdrobíme do nádoby, přidáme lžičku cukru a necelou lžíci mouky. Zalijeme 70 ml mléka a necháme vzejít kvásek.

  2. Do středu mouky rozklepneme vejce, přilijeme kvásek a máslo a přidáme špetku soli. Pomocí mléka zaděláme hladké tužší těsto. Dobře ho na vále poprášeném moukou prohněteme. Pak bochánek dáme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.

  3. krok3

    Těsto ještě jednou prohněteme a pak rozdělíme na 25 stejných kousků. Do misky nalijeme trochu vlažné vody. Z dvaceti kousků rozválíme 35 cm dlouhé válečky. Při práci s těstem si vždy navlhčíme ruce vodou, bude se dobře tvarovat. Na pečicím papíru začneme z 20 válečků od středu splétat mřížku.

  4. Ohnivzdornou misku zvnějšku potřeme rozpuštěným máslem. Dáme ji na plech s pečicím papírem
    a opatrně na ni přeneseme upletenou mřížku. Přečnívající okraje odkrojíme a konce navzájem pospojujeme. Z odkrojeného těsta vyválíme další dva válečky dlouhé jako obvod misky. Spleteme z nich šňůru, položíme ji kolem košíku jako obrubu a dobře přitiskneme.

  5. krok5

    Košík potřeme žloutky rozšlehanými se lžící vody. Pečeme na nejnižší příčce při 200 °C 15 minut. Poté snížíme na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Košík můžeme během pečení překrýt pečicím papírem, aby se svrchu nepřipekl.

  6. krok5

    Po vyjmutí z trouby necháme korpus chvíli chladnout. Potom jej opatrně z mísy sejmeme. Připravíme si pevný drát. Vytvoříme z něho madlo. Vezmeme další 2 kousky těsta a rozválíme je na válečky, které spleteme okolo madla. Konce drátu necháme vyčnívat, abychom je po upečení mohli zapíchnout do obruby koše.

  7. Z posledních 3 kusů těsta připravíme 40 cm dlouhé válečky a upleteme cop. Stočíme jej kolem ohnivzdorné lišty (např. obruby formy) potřené máslem. Madlo i dolní obrubu koše potřeme žloutky. Na plechu s pečicím papírem pečeme při 185 °C 25 minut.

  8. Moučkový cukr prosejeme do misky, přilijeme vodu a umícháme hustou polevu. Vychladlé madlo košíku zapíchneme do obruby. Pomocí polevy přichytíme spodní obrubu koše. Necháme zaschnout.

Pošli recept! 4/2019 (4.3.2019)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kniha pohádek

Kniha pohádek

Pro šťastné konce Podle receptu Daniely Vrané z Mimoně
Všehochuť /27.05.18
Dort Panda

Dort Panda

Tento dezert s tvarohovým krémem a ovocem není moc sladký, a proto je vhodný i pro ...

Všehochuť /13.08.17
Houskový drak

Houskový drak

Náš hravý tatínek nám připravil pohádkovou pochoutku.

Lucka Bednářová, Jihlava

Všehochuť /20.02.17
Tučňák jako živý

Tučňák jako živý

Povedl se, až nám bylo líto ho sníst.

Jitka Houzarová, Písek

Všehochuť /29.12.16
Valentýnská gelová svíčka

Valentýnská gelová svíčka

Oslava ve dvou při svíčce je vždycky příjemná. Tentokrát jsem zkusila vyrobit gelovou ...
Všehochuť /23.03.10
Topinky „Cošpajzdal“

Topinky „Cošpajzdal“

Jak už název napovídá, vznikly díky improvizaci.
Otto Plášek, Brno
Všehochuť /10.07.12
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Konečně je to tady. Jaro se hlásí o pozornost a jak lépe ho mezi námi přivítat než pořádnou hostinou? Pozvi svou rodinu i známé k bohatě prostřenému stolu a vychutnej si atmosféru Velikonoc ve veselé náladě. Provoň si domov známou vůní mazance nebo pečínky a vykouzli úsměv něčím dobrým na zub všem blízkým i náhodným návštěvám.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Užij si svátky bez stresu!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama