Udělá radost chutí i krásou
Robert Nerad
Ingredience
- 1 kg hladké mouky
- 40 g droždí
- 1 lžička cukru
- 480 ml vlažného mléka
- 2 vejce vel. L
- 50 g rozpuštěného másla + trocha na potření
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 3 lžíce vody
- 100 g cukru moučky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku prosejeme do velké mísy. Droždí rozdrobíme do nádoby, přidáme lžičku cukru a necelou lžíci mouky. Zalijeme 70 ml mléka a necháme vzejít kvásek.
-
Do středu mouky rozklepneme vejce, přilijeme kvásek a máslo a přidáme špetku soli. Pomocí mléka zaděláme hladké tužší těsto. Dobře ho na vále poprášeném moukou prohněteme. Pak bochánek dáme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.
-
Těsto ještě jednou prohněteme a pak rozdělíme na 25 stejných kousků. Do misky nalijeme trochu vlažné vody. Z dvaceti kousků rozválíme 35 cm dlouhé válečky. Při práci s těstem si vždy navlhčíme ruce vodou, bude se dobře tvarovat. Na pečicím papíru začneme z 20 válečků od středu splétat mřížku.
-
Ohnivzdornou misku zvnějšku potřeme rozpuštěným máslem. Dáme ji na plech s pečicím papírem
a opatrně na ni přeneseme upletenou mřížku. Přečnívající okraje odkrojíme a konce navzájem pospojujeme. Z odkrojeného těsta vyválíme další dva válečky dlouhé jako obvod misky. Spleteme z nich šňůru, položíme ji kolem košíku jako obrubu a dobře přitiskneme. -
Košík potřeme žloutky rozšlehanými se lžící vody. Pečeme na nejnižší příčce při 200 °C 15 minut. Poté snížíme na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Košík můžeme během pečení překrýt pečicím papírem, aby se svrchu nepřipekl.
-
Po vyjmutí z trouby necháme korpus chvíli chladnout. Potom jej opatrně z mísy sejmeme. Připravíme si pevný drát. Vytvoříme z něho madlo. Vezmeme další 2 kousky těsta a rozválíme je na válečky, které spleteme okolo madla. Konce drátu necháme vyčnívat, abychom je po upečení mohli zapíchnout do obruby koše.
-
Z posledních 3 kusů těsta připravíme 40 cm dlouhé válečky a upleteme cop. Stočíme jej kolem ohnivzdorné lišty (např. obruby formy) potřené máslem. Madlo i dolní obrubu koše potřeme žloutky. Na plechu s pečicím papírem pečeme při 185 °C 25 minut.
-
Moučkový cukr prosejeme do misky, přilijeme vodu a umícháme hustou polevu. Vychladlé madlo košíku zapíchneme do obruby. Pomocí polevy přichytíme spodní obrubu koše. Necháme zaschnout.