Reklama
Pletený velikonoční košíček
Fotogalerie:

Pletený velikonoční košíček

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Udělá radost chutí i krásou

Robert Nerad

Ingredience

  • 1  kg hladké mouky
  • 40  g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 480  ml vlažného mléka
  • 2 vejce vel. L
  • 50  g rozpuštěného másla + trocha na potření
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce vody
  • 100  g cukru moučky

Doba přípravy

Počet porcí

4–6

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme do velké mísy. Droždí rozdrobíme do nádoby, přidáme lžičku cukru a necelou lžíci mouky. Zalijeme 70 ml mléka a necháme vzejít kvásek.

  2. Do středu mouky rozklepneme vejce, přilijeme kvásek a máslo a přidáme špetku soli. Pomocí mléka zaděláme hladké tužší těsto. Dobře ho na vále poprášeném moukou prohněteme. Pak bochánek dáme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.

  3. krok3

    Těsto ještě jednou prohněteme a pak rozdělíme na 25 stejných kousků. Do misky nalijeme trochu vlažné vody. Z dvaceti kousků rozválíme 35 cm dlouhé válečky. Při práci s těstem si vždy navlhčíme ruce vodou, bude se dobře tvarovat. Na pečicím papíru začneme z 20 válečků od středu splétat mřížku.

  4. Ohnivzdornou misku zvnějšku potřeme rozpuštěným máslem. Dáme ji na plech s pečicím papírem
    a opatrně na ni přeneseme upletenou mřížku. Přečnívající okraje odkrojíme a konce navzájem pospojujeme. Z odkrojeného těsta vyválíme další dva válečky dlouhé jako obvod misky. Spleteme z nich šňůru, položíme ji kolem košíku jako obrubu a dobře přitiskneme.

  5. krok5

    Košík potřeme žloutky rozšlehanými se lžící vody. Pečeme na nejnižší příčce při 200 °C 15 minut. Poté snížíme na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Košík můžeme během pečení překrýt pečicím papírem, aby se svrchu nepřipekl.

  6. krok5

    Po vyjmutí z trouby necháme korpus chvíli chladnout. Potom jej opatrně z mísy sejmeme. Připravíme si pevný drát. Vytvoříme z něho madlo. Vezmeme další 2 kousky těsta a rozválíme je na válečky, které spleteme okolo madla. Konce drátu necháme vyčnívat, abychom je po upečení mohli zapíchnout do obruby koše.

  7. Z posledních 3 kusů těsta připravíme 40 cm dlouhé válečky a upleteme cop. Stočíme jej kolem ohnivzdorné lišty (např. obruby formy) potřené máslem. Madlo i dolní obrubu koše potřeme žloutky. Na plechu s pečicím papírem pečeme při 185 °C 25 minut.

  8. Moučkový cukr prosejeme do misky, přilijeme vodu a umícháme hustou polevu. Vychladlé madlo košíku zapíchneme do obruby. Pomocí polevy přichytíme spodní obrubu koše. Necháme zaschnout.

Pošli recept! 4/2019 (4.3.2019)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Perníkové ozdobičky

Perníkové ozdobičky

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem
Všehochuť /23.10.19
Valentýnská gelová svíčka

Valentýnská gelová svíčka

Oslava ve dvou při svíčce je vždycky příjemná. Tentokrát jsem zkusila vyrobit gelovou ...
Všehochuť /23.03.10
Máša a medvěd

Máša a medvěd

Pavla Wantuloková, Ropice

Všehochuť /06.08.18
Motýlci

Motýlci

Božena Kolářová, Pouště

Všehochuť /26.06.18
Plněné ovocné kytičky

Plněné ovocné kytičky

Jarní pohlazení

Podle receptu Lucie Šulcové z Roztok u Prahy

Všehochuť /05.04.18
Špekáčkové selátko

Špekáčkové selátko

Obrázek takového selátka jsem získala na internetu a rozhodla jsem se udělat jedno pro ...

Všehochuť /15.02.17
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu