Reklama
Pletený velikonoční košíček
Fotogalerie:

Pletený velikonoční košíček

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Udělá radost chutí i krásou

Robert Nerad

Ingredience

  • 1  kg hladké mouky
  • 40  g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 480  ml vlažného mléka
  • 2 vejce vel. L
  • 50  g rozpuštěného másla + trocha na potření
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce vody
  • 100  g cukru moučky

Doba přípravy

Počet porcí

4–6

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme do velké mísy. Droždí rozdrobíme do nádoby, přidáme lžičku cukru a necelou lžíci mouky. Zalijeme 70 ml mléka a necháme vzejít kvásek.

  2. Do středu mouky rozklepneme vejce, přilijeme kvásek a máslo a přidáme špetku soli. Pomocí mléka zaděláme hladké tužší těsto. Dobře ho na vále poprášeném moukou prohněteme. Pak bochánek dáme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.

  3. krok3

    Těsto ještě jednou prohněteme a pak rozdělíme na 25 stejných kousků. Do misky nalijeme trochu vlažné vody. Z dvaceti kousků rozválíme 35 cm dlouhé válečky. Při práci s těstem si vždy navlhčíme ruce vodou, bude se dobře tvarovat. Na pečicím papíru začneme z 20 válečků od středu splétat mřížku.

  4. Ohnivzdornou misku zvnějšku potřeme rozpuštěným máslem. Dáme ji na plech s pečicím papírem
    a opatrně na ni přeneseme upletenou mřížku. Přečnívající okraje odkrojíme a konce navzájem pospojujeme. Z odkrojeného těsta vyválíme další dva válečky dlouhé jako obvod misky. Spleteme z nich šňůru, položíme ji kolem košíku jako obrubu a dobře přitiskneme.

  5. krok5

    Košík potřeme žloutky rozšlehanými se lžící vody. Pečeme na nejnižší příčce při 200 °C 15 minut. Poté snížíme na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Košík můžeme během pečení překrýt pečicím papírem, aby se svrchu nepřipekl.

  6. krok5

    Po vyjmutí z trouby necháme korpus chvíli chladnout. Potom jej opatrně z mísy sejmeme. Připravíme si pevný drát. Vytvoříme z něho madlo. Vezmeme další 2 kousky těsta a rozválíme je na válečky, které spleteme okolo madla. Konce drátu necháme vyčnívat, abychom je po upečení mohli zapíchnout do obruby koše.

  7. Z posledních 3 kusů těsta připravíme 40 cm dlouhé válečky a upleteme cop. Stočíme jej kolem ohnivzdorné lišty (např. obruby formy) potřené máslem. Madlo i dolní obrubu koše potřeme žloutky. Na plechu s pečicím papírem pečeme při 185 °C 25 minut.

  8. Moučkový cukr prosejeme do misky, přilijeme vodu a umícháme hustou polevu. Vychladlé madlo košíku zapíchneme do obruby. Pomocí polevy přichytíme spodní obrubu koše. Necháme zaschnout.

Pošli recept! 4/2019 (4.3.2019)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Veselí pavoučci

Veselí pavoučci

Podle receptu Pavlíny Blechové z Třebíče
Všehochuť /22.10.18
Ledová mísa

Ledová mísa

Překvap své hosty neobvykle servírovaným pohoštěním.
Gabriela Firstová, Praha

...
Všehochuť /06.03.10
Tvarohoví ježečci

Tvarohoví ježečci

Týna Vlčková, Choryně

Všehochuť /28.09.19
Dort Harry Potter

Dort Harry Potter

Podle receptu

Františky Gastové z Náchoda

Všehochuť /07.08.18
Beruška

Beruška

Upeč si veselý dortík podle mého receptu.

Katka Vojtěchová, Hořice

Všehochuť /16.03.17
Marcipánové ovečky

Marcipánové ovečky

V Irsku, kde jsem 2 roky žila, jsou ovečky s černými hlavičkami všude, kam se ...

Všehochuť /23.10.17
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu