Podle receptu
Terezy Ptáčkové ze Sušice
Ingredience
- 320 g hladké mouky
- 120 g cukru moučky
- 25 g másla
- 50 g medu
- 2 vejce
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 sáčku perníkového koření
- DOZDOBENÍ:
- 1 bílek
- 140 g cukru moučky
- 1 lžička bramborového škrobu
- pár kapek šťávy z citronu
- zelené potravinářské barvivo
- žluté cukrové hvězdičky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hladkou mouku smícháme s cukrem, přidáme máslo, tekutý med, vejce, sodu, skořici a perníkové koření. Vše propracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme nejlépe přes noc uležet.
-
Těsto rozválíme na placku silnou asi 4 mm, vykrájíme stromečky, přeneseme je na plech a pečeme při 170 °C asi 10 minut.
-
Zatím si připravíme bílkovou polevu. Do bílku přidáme moučkový cukr, který důkladně několikrát prosejeme. Dále vmícháme bramborový škrob a po kapkách citronovou šťávu. Vše šleháme, dokud nezískáme hladkou polevu. Nakonec vmícháme zelené potravinářské barvivo a šleháme, dokud se celá poleva jednotně neprobarví.
-
Pomocí cukrářského sáčku nanášíme polevu na stromečky a hned zdobíme cukrovými hvězdičkami. Vše necháme pořádně zaschnout.