Obojí je poměrně pracné, ale radost v dětských očích potom stojí za to.
Daniela Marková, Praha
Ingredience
- Suroviny
- 600g hladká mouka
- 190g cukr krupice
- 1 lžička jedlá soda
- 3 vejce
- 125g máslo
- 125g med
- 1-1,5 lžičky skořice
- 4-5 roztlučených hřebíček
- 1-2 na potření vejce
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Na vále smícháme mouku se sodou‚ přidáme cukr, vejce, máslo, med, skořici a roztlučené hřebíčky. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do lednice asi na 2 hodiny odpočinout.
-
Z těsta vyválíme plát silný asi 5 mm a vykrajujeme požadované tvary. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme při 150 °C asi 15 minut podle velikosti tvarů. Chvíli před dopečením potřeme perník rozšlehaným vejcem.
-
Necháme vychladnout, aby nebyl perník křehký. Potom chaloupku slepíme a zdobíme bílkovou polevou.