Věra Trčková, Jindřichův Hradec
Ingredience
- 330 g polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 2 lžičky skořice
- 4 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 300 ml oleje + na formu
- 400 g jemně nastrouhané mrkve
- 100 g mletých ořechů
- KRÉM:
- 250 g mascarpone
- 500 g tvarohu
- podle chuti kakao dle chuti
- podle chuti cukr moučka
- trocha citronové kůry
- NA OZDOBENÍ:
- rozemleté piškoty (sušenky)
- potravinářské barvy a marcipán podle potřeby
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Smícháme mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl a skořici. Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem a sirupem do pěny. Pomalu a po částech zašleháme olej.
-
Přisypeme moučnou směs a promícháme dohladka. Nakonec zapracujeme mrkev a ořechy. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pozvolna pečeme asi 1 hodinu. Mezitím vymícháme společně všechny suroviny na krém.
-
Po vychladnutí korpus rozřízneme a promažeme krémem. Piškoty nebo sušenky smícháme s kakaem a posypeme povrch dortu. Dále zdobíme marcipánem podle fantazie.