Kuchyňský klenot, který složitě jen vypadá.
Alena Czapková, Plzeň
Ingredience
- Korpus:
- 5 vajec
- 200 g cukru
- 5 lžic oleje
- 100 g hladké mouky
- 100 g namletých mandlí
- Krém na zdobení:
- 500 ml mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- 75 g maizeny
- 2 másla
- podle chuti cukr moučka a ovoce
- 1 čokoláda na vaření
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z bílků a cukru ušleháme sníh, do kterého přimícháme žloutky. Dále přidáme po lžících olej
a nakonec pomalu přisypeme mouku a mandle. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme na 180 ºC dozlatova. Po vychladnutí dort 2x prořízneme a promažeme krémem. -
V mléce s cukrem uvaříme maizenu. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny a přidáme vychladlou maizenovou kaši (oboje musí mít stejnou teplotu). Krémem potřeme i svislou stranu dortu. Doladit ho můžeme jakýmkoliv ovocem a ozdobami.
-
Čokoládová ozdoba: rozehřátou čokoládu na vaření dáme do sáčku a ustřihneme mu jen
malou špičku. Na potravinářskou fólii děláme kruhy a různé cákance (nejdříve vyzkoušíme, zda z fólie ztuhlá čokoláda půjde sloupnout, pokud ne, můžeme ji potřít olejem). Aby čokoláda ztuhla ve správném tvaru a šla přiložit k dortu, vyložíme pocákanou fólií pečicí formu, kterou jsme použili.
Tip redakce
Čokoládové zdobení okolo dortu vypadá skvěle, když kombinuješ tmavou a světlou čokoládu. Také se dá vyrobit z tužšího karamelu, který se ještě horký nanáší vidličkou nebo metlou na pečicí papír.