Reklama
Líní lední medvědi
Fotogalerie:

Líní lední medvědi

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Ingredience

  • 2 vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 75 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 g másla
  • 100 g hery
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • Na ozdobu:
  • 300 g fondánu
  • modré a černé potravinářské barvivo
  • 1/2 lžíce solamylu
  • 150–200 g cukru moučky

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Oddělíme žloutky a bílky. Jeden bílek zatím odložíme do chladničky, druhý použijeme do jiného receptu.

  2. Na vál nasypeme hladkou mouku, moučkový a vanilkový cukr. Přidáme kousky změklého másla a hery, dva žloutky, citronovou kůru a rukama zpracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v chladničce ztuhnout.

  3. Potom ze 2/3 těsta vyválíme placku asi 3 mm silnou. Nožem vykrájíme libovolné podlouhlé tvary (cca 3 x 5 cm) a přendáme je na plech vyložený pečicím papírem. Zbylou 1/3 těsta vyjmeme z chladničky, zapracujeme všechny odkrojky, vyválíme a opět vykrájíme tvary. V mírně předehřáté troubě je dozlatova upečeme a necháme vychladnout.

  4. Z větší části fondánu vytvarujeme kuličky, které trochu protáhneme a vytvoříme tak čumáky medvídků. Po stranách hlaviček vytvoříme ouška a ze zbylého fondánu vytvarujeme tlapky. Dekoraci necháme zatím zaschnout.

  5. Jeden bílek vyjmeme z chladničky, vyšleháme a pak postupně vmícháme solamyl a 150–200 g moučkového cukru (záleží na velikosti bílku) přesátého přes čajové sítko. Cukru dáme raději méně a případně přidáme. Polevu je nutné šlehat (třít) nejméně 5 minut, ale může trvat i 10 minut, než je dostatečně hustá a drží tvar.

  6. Polovinu polevy obarvíme namodro, zbytek necháme bílý. Vychladlé tvary potřeme modrou polevou, která představuje moře, ihned naaranžujeme hlavičky a tlapky a necháme chvilku zaschnout.

  7. Bílou polevu naneseme po obvodu, bude představovat ledové kry a sníh. Asi lžíci polevy obarvíme načerno a vytvoříme detaily na tlapkách, oči a čumáčky (pokud nemáme černé barvivo, použijeme k dekoraci rozpuštěnou hořkou čokoládu).

Pošli recept! 12/2016 (3.11.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Brambory s krabí pomazánkou

Brambory s krabí pomazánkou

Trochu neobvyklá, ale chutná kombinace. Katka Miláčková, Praha
Všehochuť /21.03.12
Hvězdička na ubrousek

Hvězdička na ubrousek

Blíží se Vánoce, tak jsme s dcerkami přemýšlely, čím novým ozdobit stůl na ...
Všehochuť /06.03.10
Mramorová čokoláda s Pedro Kyseláky

Mramorová čokoláda s Pedro Kyseláky

Zajímavý dezert pro milovníky čokolády.

Veronika Vágnerová, Praha

Všehochuť /20.10.17
Dort divočák

Dort divočák

Aneta Tlačbabová, Jihlava

Všehochuť /02.10.19
Jahodový dortík

Jahodový dortík

Na ochucení krému můžeme použít i jahodovou marmeládu, pak nepřidáváme tolik ...

Všehochuť /12.07.17
Hrozný jablečný bubák

Hrozný jablečný bubák

Věra Sádková, Kroměříž
Všehochuť /29.10.18
 

Nejnovější

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Přestože na Vánoce si chce každý dopřát dobré jídlo, kila cukru a tuku nejsou zrovna ...
Všehochuť /12.12.19
Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým

Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...

Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama