Reklama
Líní lední medvědi
Fotogalerie:

Líní lední medvědi

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Ingredience

  • 2 vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 75 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 g másla
  • 100 g hery
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • Na ozdobu:
  • 300 g fondánu
  • modré a černé potravinářské barvivo
  • 1/2 lžíce solamylu
  • 150–200 g cukru moučky

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Oddělíme žloutky a bílky. Jeden bílek zatím odložíme do chladničky, druhý použijeme do jiného receptu.

  2. Na vál nasypeme hladkou mouku, moučkový a vanilkový cukr. Přidáme kousky změklého másla a hery, dva žloutky, citronovou kůru a rukama zpracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v chladničce ztuhnout.

  3. Potom ze 2/3 těsta vyválíme placku asi 3 mm silnou. Nožem vykrájíme libovolné podlouhlé tvary (cca 3 x 5 cm) a přendáme je na plech vyložený pečicím papírem. Zbylou 1/3 těsta vyjmeme z chladničky, zapracujeme všechny odkrojky, vyválíme a opět vykrájíme tvary. V mírně předehřáté troubě je dozlatova upečeme a necháme vychladnout.

  4. Z větší části fondánu vytvarujeme kuličky, které trochu protáhneme a vytvoříme tak čumáky medvídků. Po stranách hlaviček vytvoříme ouška a ze zbylého fondánu vytvarujeme tlapky. Dekoraci necháme zatím zaschnout.

  5. Jeden bílek vyjmeme z chladničky, vyšleháme a pak postupně vmícháme solamyl a 150–200 g moučkového cukru (záleží na velikosti bílku) přesátého přes čajové sítko. Cukru dáme raději méně a případně přidáme. Polevu je nutné šlehat (třít) nejméně 5 minut, ale může trvat i 10 minut, než je dostatečně hustá a drží tvar.

  6. Polovinu polevy obarvíme namodro, zbytek necháme bílý. Vychladlé tvary potřeme modrou polevou, která představuje moře, ihned naaranžujeme hlavičky a tlapky a necháme chvilku zaschnout.

  7. Bílou polevu naneseme po obvodu, bude představovat ledové kry a sníh. Asi lžíci polevy obarvíme načerno a vytvoříme detaily na tlapkách, oči a čumáčky (pokud nemáme černé barvivo, použijeme k dekoraci rozpuštěnou hořkou čokoládu).

Pošli recept! 12/2016 (3.11.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Usměvavý dort sluníčko

Usměvavý dort sluníčko

Alena Kuhnová Silná, Třebechovice pod Orebem
Všehochuť /25.03.18
Mandlový dort se zdobením

Mandlový dort se zdobením

Kuchyňský klenot, který složitě jen vypadá.

Alena Czapková, Plzeň

Všehochuť /13.06.17
Kufřík s nářadím

Kufřík s nářadím

Pekla jsem ho jako dárek mého muže jeho šéfovi. Měl velký úspěch – skvěle vypadal i...

Všehochuť /24.09.16
Hrozný jablečný bubák

Hrozný jablečný bubák

Věra Sádková, Kroměříž
Všehochuť /29.10.18
Stojánek na ubrousky z kolíčků

Stojánek na ubrousky z kolíčků

Ruční práce mě velmi baví, zkouším si vyrobit různé drobnosti.
Kristýna ...
Všehochuť /03.03.10
Čarodějnický kotlík

Čarodějnický kotlík

Jana Coufalková, Praha

Všehochuť /22.10.18
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama