Reklama
Adventní věnec
Fotogalerie:

Adventní věnec

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Upečeno podle receptu Lucie Zitové z Jablonce

Ingredience

  • 40 g droždí
  • 750 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 300 ml vody
  • 80 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • cukrové zdobení
  • BÍLKOVÁ POLEVA:
  • 1 bílek
  • 150 g cukru moučky

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, přilijeme 100 ml vlažné vody, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

  2. krok2

    Do mísy prosejeme asi 3/4 z celkového množství mouky, přidáme sůl, zbylý cukr, změklé máslo a žloutky, přilijeme kvásek a zbytek vlažné vody a důkladně promícháme. Potom na vále rukama těsto dál zpracujeme a postupně do něho zapracováváme zbytek mouky. Možná nebude nutné použít úplně všechnu, ale musí vzniknout tuhé hladké nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme pořádně nakynout asi hodinu.

  3. Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na 4 díly, jeden díl rozválíme na placku a tvořítky vykrájíme vánoční motivy. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme asi 15 minut nakynout a potom upečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dorůžova, asi 10 minut.

  4. Ze zbylých kousků těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do copu, dáme na plech, stočíme do věnce a konce dobře spojíme.

  5. Kalíšky od čajových svíček naplníme luštěninami a vtlačíme do copu – buď symetricky do 4 stran, nebo všechny 4 vedle sebe. Věnec necháme opět asi 15 minut nakynout, pak potřeme vejcem a upečeme dorůžova (25–30 minut).

  6. Po vychladnutí věnce vložíme do kalíšků zpět svíčky a upečené ozdoby přilepíme na věnec bílkovou polevou. Věnec ještě dozdobíme bílkovou polevou a zdobením.

Pošli recept! 12/2016 (3.11.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Šmoulí partička

Šmoulí partička

Jitka Houzarová, Písek
Všehochuť /05.08.18
Popcorn cupcakes

Popcorn cupcakes

Inspirace z Ameriky

Podle receptu Mahuleny Holasové z České Třebové

Všehochuť /14.08.18
Dort Panda

Dort Panda

Tento dezert s tvarohovým krémem a ovocem není moc sladký, a proto je vhodný i pro ...

Všehochuť /13.08.17
Strašidelný dort

Strašidelný dort

Nadchne všechny odvážné kluky i holčičky a nejlepší na něm je, že může být ...

Všehochuť /12.11.16
Barevná louka s potůčkem

Barevná louka s potůčkem

Tenhle dort jsem upekla synovi k narozeninám. Zcela jistě potěší i jiné děti.

...
Všehochuť /27.03.17
Tučňák jako živý

Tučňák jako živý

Povedl se, až nám bylo líto ho sníst.

Jitka Houzarová, Písek

Všehochuť /29.12.16
 

Nejnovější

Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...
Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama