Upečeno podle receptu Lucie Zitové z Jablonce
Ingredience
- 40 g droždí
- 750 g hladké mouky
- špetka soli
- 300 ml vody
- 80 g másla
- 50 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
- cukrové zdobení
- BÍLKOVÁ POLEVA:
- 1 bílek
- 150 g cukru moučky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, přilijeme 100 ml vlažné vody, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
-
Do mísy prosejeme asi 3/4 z celkového množství mouky, přidáme sůl, zbylý cukr, změklé máslo a žloutky, přilijeme kvásek a zbytek vlažné vody a důkladně promícháme. Potom na vále rukama těsto dál zpracujeme a postupně do něho zapracováváme zbytek mouky. Možná nebude nutné použít úplně všechnu, ale musí vzniknout tuhé hladké nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme pořádně nakynout asi hodinu.
-
Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na 4 díly, jeden díl rozválíme na placku a tvořítky vykrájíme vánoční motivy. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme asi 15 minut nakynout a potom upečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dorůžova, asi 10 minut.
-
Ze zbylých kousků těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do copu, dáme na plech, stočíme do věnce a konce dobře spojíme.
-
Kalíšky od čajových svíček naplníme luštěninami a vtlačíme do copu – buď symetricky do 4 stran, nebo všechny 4 vedle sebe. Věnec necháme opět asi 15 minut nakynout, pak potřeme vejcem a upečeme dorůžova (25–30 minut).
-
Po vychladnutí věnce vložíme do kalíšků zpět svíčky a upečené ozdoby přilepíme na věnec bílkovou polevou. Věnec ještě dozdobíme bílkovou polevou a zdobením.