Reklama
Adventní věnec
Fotogalerie:

Adventní věnec

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Upečeno podle receptu Lucie Zitové z Jablonce

Ingredience

  • 40 g droždí
  • 750 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 300 ml vody
  • 80 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • cukrové zdobení
  • BÍLKOVÁ POLEVA:
  • 1 bílek
  • 150 g cukru moučky

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, přilijeme 100 ml vlažné vody, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

  2. krok2

    Do mísy prosejeme asi 3/4 z celkového množství mouky, přidáme sůl, zbylý cukr, změklé máslo a žloutky, přilijeme kvásek a zbytek vlažné vody a důkladně promícháme. Potom na vále rukama těsto dál zpracujeme a postupně do něho zapracováváme zbytek mouky. Možná nebude nutné použít úplně všechnu, ale musí vzniknout tuhé hladké nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme pořádně nakynout asi hodinu.

  3. Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na 4 díly, jeden díl rozválíme na placku a tvořítky vykrájíme vánoční motivy. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme asi 15 minut nakynout a potom upečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dorůžova, asi 10 minut.

  4. Ze zbylých kousků těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do copu, dáme na plech, stočíme do věnce a konce dobře spojíme.

  5. Kalíšky od čajových svíček naplníme luštěninami a vtlačíme do copu – buď symetricky do 4 stran, nebo všechny 4 vedle sebe. Věnec necháme opět asi 15 minut nakynout, pak potřeme vejcem a upečeme dorůžova (25–30 minut).

  6. Po vychladnutí věnce vložíme do kalíšků zpět svíčky a upečené ozdoby přilepíme na věnec bílkovou polevou. Věnec ještě dozdobíme bílkovou polevou a zdobením.

Pošli recept! 12/2016 (3.11.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Dort s figurkami včelích medvídků

Dort s figurkami včelích medvídků

Pro děti se peče dobře, stačí si jen vybrat pohádkovou postavičku, která je ...
Všehochuť /12.07.17
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Marcipánové ovečky

Marcipánové ovečky

V Irsku, kde jsem 2 roky žila, jsou ovečky s černými hlavičkami všude, kam se ...

Všehochuť /23.10.17
Dort Harry Potter

Dort Harry Potter

Podle receptu

Františky Gastové z Náchoda

Všehochuť /07.08.18
Perníková chaloupka a adventní kalendář

Perníková chaloupka a adventní kalendář

 Obojí je poměrně pracné, ale radost v dětských očích potom stojí za to.

...

Všehochuť /23.02.12
Košík na pečivo

Košík na pečivo

Sladké dobroty v něm vypadají opravdu krásně.
Petra Hérová, Praha

Potřebuješ:
    ...
Všehochuť /27.04.10
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu