Reklama
Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví mohou hrát zásadní roli.

Malá drobná semínka a zrníčka, co mohou mít společného? Třeba to, že samostatně je příliš nevyhle­dáváme, občas se objeví v pečivu nebo v hotovém jídle v restauraci, ale využívat je doma v kuchyni jsme si zatím nezvykli. Přitom jsou zdrojem mnoha cenných a zdraví prospěšných látek.

Dýně

Semínka dýně jsou bohatá především na zinek a vitamin E. Obsahují i látky nazvané cucurbitaciny, zabraňující nežádoucímu zvětšování prostaty, proto se úspěšně využívají při prevenci tohoto onemocnění. Dýňová semínka mají specifickou oříškově nasládlou chuť a hodí se k přípravě pokrmů – k přípravě salátů, omáček nebo při pečení.

Lněná semínka
Po staletí jsou nedílnou součástí stravy, zejména u národů žijících na Středním východě a v Číně. Dodávají nám zejména omega 3 mastné kyseliny, které se podílejí především na snížení hladiny cholesterolu, a tak prospívají oběhovému systému. Semínka také působí jako projímadlo, protože změkčují stolici. Slizové látky snižují riziko nádorových onemocnění, onemocnění srdce, léčí záněty střev, žaludku a jater.

Sezam
Seznamová semínka si lidé oblíbili už v časech starého Řecka. Jsou výjimečná díky vysokému obsahu karotenů, hořčíku, vápníku, draslíku, zinku, vitaminu A a vitaminů řady B. U nás se zatím sezam příliš nevyužívá, slouží ke zdobení pečiva a v obchodech je občas k sehnání i sezamový olej. Výhodnější je konzumovat přírodní, neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky.
 
Slunečnice
Slunečnicová semena jsou bohatá na vitaminy skupiny B, důležité pro pevné nervy a správou funkci mozku. Při jejich nedostatku trpíme nespavostí, nesoustředěností a nervozitou. Olej ze slunečnic obsahuje fytosteroly, které se podílejí na udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Slunečnicová semena v sobě navíc mají vysokou dávku vitaminu E, účinného antioxidantu, který chrání tělo před degenerativními procesy, pomáhá snižovat krevní tlak a nadměrnou srážlivost krve, a je tak prevencí infarktu a mozkové mrtvice. Loupaná semena se dají jíst jen tak, přidávají se do pečiva, zeleninových pokrmů a do müsli. Semínka však musíme dobře rozkousat, jinak projdou trávicím traktem bez užitku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Vejce

Vejce

Vejce jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou i základem hlavního chodu Geniální ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Brambory  – nejdůležitější potravina

Brambory – nejdůležitější potravina

Už drobné změny v našem jídelníčku mouhou výrazně zlepšit zdravotní stav. Víte, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /20.10.08
Božská mana

Božská mana

Většinou ji zbožňujeme, ale někteří ji označují za kalorickou bombu. Naštěstí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.09.11
Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Jsou živé, plné energie a výživných látek. Kdo? Klíčky a zelené výhonky.

K...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.03.10
Přísady

Přísady

Při pečení se bez nich neobejdeme – nebo jen s velkými problémy.

Je jich velmi mnoho...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.07.10
Třešně

Třešně

Taky jsi šplhávala po stromech a klidně si roztrhla sukni? Pusa plná třešní – kdo by ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu