Reklama
Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví mohou hrát zásadní roli.

Malá drobná semínka a zrníčka, co mohou mít společného? Třeba to, že samostatně je příliš nevyhle­dáváme, občas se objeví v pečivu nebo v hotovém jídle v restauraci, ale využívat je doma v kuchyni jsme si zatím nezvykli. Přitom jsou zdrojem mnoha cenných a zdraví prospěšných látek.

Dýně

Semínka dýně jsou bohatá především na zinek a vitamin E. Obsahují i látky nazvané cucurbitaciny, zabraňující nežádoucímu zvětšování prostaty, proto se úspěšně využívají při prevenci tohoto onemocnění. Dýňová semínka mají specifickou oříškově nasládlou chuť a hodí se k přípravě pokrmů – k přípravě salátů, omáček nebo při pečení.

Lněná semínka
Po staletí jsou nedílnou součástí stravy, zejména u národů žijících na Středním východě a v Číně. Dodávají nám zejména omega 3 mastné kyseliny, které se podílejí především na snížení hladiny cholesterolu, a tak prospívají oběhovému systému. Semínka také působí jako projímadlo, protože změkčují stolici. Slizové látky snižují riziko nádorových onemocnění, onemocnění srdce, léčí záněty střev, žaludku a jater.

Sezam
Seznamová semínka si lidé oblíbili už v časech starého Řecka. Jsou výjimečná díky vysokému obsahu karotenů, hořčíku, vápníku, draslíku, zinku, vitaminu A a vitaminů řady B. U nás se zatím sezam příliš nevyužívá, slouží ke zdobení pečiva a v obchodech je občas k sehnání i sezamový olej. Výhodnější je konzumovat přírodní, neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky.
 
Slunečnice
Slunečnicová semena jsou bohatá na vitaminy skupiny B, důležité pro pevné nervy a správou funkci mozku. Při jejich nedostatku trpíme nespavostí, nesoustředěností a nervozitou. Olej ze slunečnic obsahuje fytosteroly, které se podílejí na udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Slunečnicová semena v sobě navíc mají vysokou dávku vitaminu E, účinného antioxidantu, který chrání tělo před degenerativními procesy, pomáhá snižovat krevní tlak a nadměrnou srážlivost krve, a je tak prevencí infarktu a mozkové mrtvice. Loupaná semena se dají jíst jen tak, přidávají se do pečiva, zeleninových pokrmů a do müsli. Semínka však musíme dobře rozkousat, jinak projdou trávicím traktem bez užitku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Rebarbora

Rebarbora

Velké listy podobné lopuchu známe všichni ze zahrádek našich babiček. Tato rostlina ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Čokoláda jako pochoutka

Čokoláda jako pochoutka

Jako první prý z kakaových bobů uvařili hořkou tekutinu - čokoládu - Mayové, kteří ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.11.08
Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Jsou živé, plné energie a výživných látek. Kdo? Klíčky a zelené výhonky.

K...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.03.10
Náhražky

Náhražky

Řízky ze sójových plátků, křupavé bramboráky z cukety, pohankové karbanátky či ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /08.06.10
Brambory  – nejdůležitější potravina

Brambory – nejdůležitější potravina

Už drobné změny v našem jídelníčku mouhou výrazně zlepšit zdravotní stav. Víte, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /20.10.08
Brukev zvaná růžičková kapusta

Brukev zvaná růžičková kapusta

Neprávem opomíjená malinká příbuzná zelí, květáku, kedlubny a brokolice.

...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.05.11
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu