Reklama
Reklama
Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví mohou hrát zásadní roli.

Malá drobná semínka a zrníčka, co mohou mít společného? Třeba to, že samostatně je příliš nevyhle­dáváme, občas se objeví v pečivu nebo v hotovém jídle v restauraci, ale využívat je doma v kuchyni jsme si zatím nezvykli. Přitom jsou zdrojem mnoha cenných a zdraví prospěšných látek.

Dýně

Semínka dýně jsou bohatá především na zinek a vitamin E. Obsahují i látky nazvané cucurbitaciny, zabraňující nežádoucímu zvětšování prostaty, proto se úspěšně využívají při prevenci tohoto onemocnění. Dýňová semínka mají specifickou oříškově nasládlou chuť a hodí se k přípravě pokrmů – k přípravě salátů, omáček nebo při pečení.

Lněná semínka
Po staletí jsou nedílnou součástí stravy, zejména u národů žijících na Středním východě a v Číně. Dodávají nám zejména omega 3 mastné kyseliny, které se podílejí především na snížení hladiny cholesterolu, a tak prospívají oběhovému systému. Semínka také působí jako projímadlo, protože změkčují stolici. Slizové látky snižují riziko nádorových onemocnění, onemocnění srdce, léčí záněty střev, žaludku a jater.

Sezam
Seznamová semínka si lidé oblíbili už v časech starého Řecka. Jsou výjimečná díky vysokému obsahu karotenů, hořčíku, vápníku, draslíku, zinku, vitaminu A a vitaminů řady B. U nás se zatím sezam příliš nevyužívá, slouží ke zdobení pečiva a v obchodech je občas k sehnání i sezamový olej. Výhodnější je konzumovat přírodní, neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky.
 
Slunečnice
Slunečnicová semena jsou bohatá na vitaminy skupiny B, důležité pro pevné nervy a správou funkci mozku. Při jejich nedostatku trpíme nespavostí, nesoustředěností a nervozitou. Olej ze slunečnic obsahuje fytosteroly, které se podílejí na udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Slunečnicová semena v sobě navíc mají vysokou dávku vitaminu E, účinného antioxidantu, který chrání tělo před degenerativními procesy, pomáhá snižovat krevní tlak a nadměrnou srážlivost krve, a je tak prevencí infarktu a mozkové mrtvice. Loupaná semena se dají jíst jen tak, přidávají se do pečiva, zeleninových pokrmů a do müsli. Semínka však musíme dobře rozkousat, jinak projdou trávicím traktem bez užitku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Medové mlsání

Medové mlsání

Med je nejstarší přírodní sladidlo. Přestože ho později vytlačila cukrová třtina ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /01.12.08
Dary podzimu

Dary podzimu

Příroda dala podzimním plodům do vínku nejen krásné barvy, ale hlavně zázračné ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.12.11
Kamarád vína

Kamarád vína

Se sýrem můžeš kouzlit. Proměň svou fantazii v gurmánský zážitek.

Kvalita sýra se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.11
Chutná a léčí

Chutná a léčí

Cibule je zelenina úplně obyčejná – a neobyčejně (téměř zázračně) zdravá.

Z...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.10
Sladké dary boha slunce

Sladké dary boha slunce

Šťavnaté citrusové plody nás osvěží i zasytí, dodají potřebnou energii a určitě po...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.03.10
Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Jsou živé, plné energie a výživných látek. Kdo? Klíčky a zelené výhonky.

K...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.03.10
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama