Reklama
Reklama
Zelenina pro děti i seniory

Zelenina pro děti i seniory

Nestíháš, věčně se nervuješ, máš starosti – zkrátka trpíš stresem? V tom případě je pro tebe špenát tou nejlepší zeleninou.

Patří k nejzdravějším druhům zeleniny. Dokáže velmi rychle doplnit chybějící živiny a posílit stresem unavené buňky.

Známe ho dlouho
Nejdříve se začal pěstovat v Íránu, Turkestánu a Afghánistánu, kde byl vyšlechtěn z planě rostoucích druhů. Od Maurů ho převzali Španělé a v evropských kuchyních se tato zelenina objevila už ve 13. století.

Co obsahuje
Špenát je velmi bohatý na vitaminy a minerální látky. Jsou v něm obsaženy skoro všechny vitaminy – C, A, E, K – a také vitaminy skupiny B, mnohé nerostné látky a stopové prvky, je v něm mimořádně hodně jódu a dokonce mangan, ale především velké množství železa. Ve 100 g ho je obsaženo 3 až 50 mg. Bohužel toto železo je velmi málo využitelné. Významný je i podíl draslíku, který je důležitý pro stavbu kostí, zuby a nervy. Vláknina špenátu čistí střeva a povzbuzuje jejich činnost.

Mladí i staří
Špenát by se měl pravidelně objevovat v jídelníčku dětí a dospívajících, kteří potřebují svěží krev, kyslík a mnoho nových tělesných buněk. Měli by si ho však dopřávat i lidé starších ročníků – vrátí jim svěžest a dokáže výrazně zpomalit stárnutí.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Jarní zelenina

Jarní zelenina

Stačí si vybrat tu svoji oblíbenou a proměnit ji ve skvělou lahůdku. Kdy jindy ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
Saláty

Saláty

Jestli doma připravuješ lukulské hody, rozhodně nezapomeň na salát!

Je to tak: ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
Zelí tradiční, ale jedinečné

Zelí tradiční, ale jedinečné

Pochází z čeledi brukvovitých, k jeho příbuzným patří brokolice, květák ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.10.08
Ořechy - podivné ovoce

Ořechy - podivné ovoce

Mlsáme je samotné i v jídle, vyrábíme z nich olej. Díky nim umíme vykouzlit úžasné...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.09.08
Rybíz

Rybíz

Keříčky rybízu, jejichž větvičky jsou obalené dlouhými hrozny s černými, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.12.08
Sušené ovoce

Sušené ovoce

V tomto ročním období můžeme doplňovat živiny a nabírat nezbytnou energii nejen ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /07.01.09
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama