Reklama
Zelenina pro děti i seniory

Zelenina pro děti i seniory

Nestíháš, věčně se nervuješ, máš starosti – zkrátka trpíš stresem? V tom případě je pro tebe špenát tou nejlepší zeleninou.

Patří k nejzdravějším druhům zeleniny. Dokáže velmi rychle doplnit chybějící živiny a posílit stresem unavené buňky.

Známe ho dlouho
Nejdříve se začal pěstovat v Íránu, Turkestánu a Afghánistánu, kde byl vyšlechtěn z planě rostoucích druhů. Od Maurů ho převzali Španělé a v evropských kuchyních se tato zelenina objevila už ve 13. století.

Co obsahuje
Špenát je velmi bohatý na vitaminy a minerální látky. Jsou v něm obsaženy skoro všechny vitaminy – C, A, E, K – a také vitaminy skupiny B, mnohé nerostné látky a stopové prvky, je v něm mimořádně hodně jódu a dokonce mangan, ale především velké množství železa. Ve 100 g ho je obsaženo 3 až 50 mg. Bohužel toto železo je velmi málo využitelné. Významný je i podíl draslíku, který je důležitý pro stavbu kostí, zuby a nervy. Vláknina špenátu čistí střeva a povzbuzuje jejich činnost.

Mladí i staří
Špenát by se měl pravidelně objevovat v jídelníčku dětí a dospívajících, kteří potřebují svěží krev, kyslík a mnoho nových tělesných buněk. Měli by si ho však dopřávat i lidé starších ročníků – vrátí jim svěžest a dokáže výrazně zpomalit stárnutí.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Oslazení

Oslazení

Je prokázané, že sladké povzbuzuje chuť k jídlu, a protože jsme obvykle velcí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /10.10.08
Rebarbora

Rebarbora

Velké listy podobné lopuchu známe všichni ze zahrádek našich babiček.

Tato rostlina ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Jako bílé zlato

Jako bílé zlato

Rýže provází lidstvo už velmi dlouho a patří mezi základní potraviny.

Je poměrně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /19.07.10
Lesní plody

Lesní plody

Pro svou drobnost jsou pracné na sběr, zato však velmi zdravé a lahodné.

Jahody, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Vejce

Vejce

Vejce jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou i základem hlavního chodu

Geniální ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.12.11
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama