Reklama
Zdravá a chutná

Zdravá a chutná

Zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří – v receptech na jídla za pár korun samozřejmě využijeme spíše levnější druhy.
Rozhodně nám však nemusí být líto, že si denně nedopřáváme luxusní zeleninu vypěstovanou na druhém konci světa, kterou musíme pořádně zaplatit. Vzhledem k náročné dopravě je taková zelenina sklízena hluboko před konzumní zralostí a náležitě chemicky ošetřena.

Nejlepší je v sezoně
Tak jako všechny plodiny mají i všechny druhy zeleniny svou přirozenou, tzv. hlavní sezonu sklizně. Vždy se vyplatí – vzhledem k ceně a také kvalitě zeleniny – užívat si ji co nejvíce v tomto období. Je dobré, pokud máme možnost nakupovat u místních pěstitelů, kteří nabízejí čer-
stvě sklizenou zeleninu se skvělou chutí, protože dozrála za přirozených podmínek. Mimo sezonu se v obchodech objevuje zelenina vypěstovaná ve sklenících nebo dovážená z klimaticky příznivějších oblastí.

Mrkev a ty ostatní
Přestože se nutriční hodnota jednotlivých druhů zeleniny liší – samozřejmě i v závislosti na přípravě a způsobu zpracování – dá se říci, že zelenina je pro nás hlavním zdrojem vitaminů, především vitaminu C. Obsahuje také některé vitaminy typu B, zvlášť listová zelenina a klíčky. Mrkev a tmavě zelené druhy zeleniny obsahují karoten – provitamin A. Kromě toho je zelenina dobrým zdrojem vápníku, železa, hořčíku i některých stopových prvků. A nesmíme opomenout vlákninu v zelenině, bez níž by se naše trávení neobešlo.

Musí být čerstvá
Zelenina má nejvyšší obsah užitečných látek v čerstvém stavu. Obsah vitaminů se snižuje stykem s kovy a po vystavení slunci. Čerstvou zeleninu bychom proto měli spotřebovat co nejdříve po nákupu nebo po sklizni. Nejvyšší koncentraci hodnotných látek najdeme většinou ve slupce a ve vrstvě těsně pod ní. Proto například kořenovou zeleninu a rané brambory je lepší důkladně omýt a už neloupat.

Mrkev a ty ostatní
Minerální látky a vitaminy C a B jsou rozpustné ve vodě. Abychom jejich ztráty zmírnili, zeleninu nekrájíme na příliš malé kousky a zbytečně dlouho ji nevaříme. Dáváme přednost syrové či jen krátce povařené zelenině. Vodu, v níž jsme ji vařili, použijeme jako základ pro polévku či omáčku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Vejce

Vejce

Vejce jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou i základem hlavního chodu Geniální ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Oslazení

Oslazení

Je prokázané, že sladké povzbuzuje chuť k jídlu, a protože jsme obvykle velcí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /10.10.08
Jahodové hody

Jahodové hody

Když začnou koncem června dozrávat, začínají kulinářské svátky.
Kromě planě ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.04.10
Léčivé bezinky

Léčivé bezinky

Staré přísloví říká: ‚‚Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.‘‘

B...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.08.09
Květákové variace

Květákové variace

Květák, lidově karfiol, je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /21.11.08
Papriky

Papriky

‚‚Hurá, mám vzácný černý pepř,‘‘ jásal kdysi Kryštof Kolumbus v Americe, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.10.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu