Reklama
Zdravá a chutná

Zdravá a chutná

Zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří – v receptech na jídla za pár korun samozřejmě využijeme spíše levnější druhy.
Rozhodně nám však nemusí být líto, že si denně nedopřáváme luxusní zeleninu vypěstovanou na druhém konci světa, kterou musíme pořádně zaplatit. Vzhledem k náročné dopravě je taková zelenina sklízena hluboko před konzumní zralostí a náležitě chemicky ošetřena.

Nejlepší je v sezoně
Tak jako všechny plodiny mají i všechny druhy zeleniny svou přirozenou, tzv. hlavní sezonu sklizně. Vždy se vyplatí – vzhledem k ceně a také kvalitě zeleniny – užívat si ji co nejvíce v tomto období. Je dobré, pokud máme možnost nakupovat u místních pěstitelů, kteří nabízejí čer-
stvě sklizenou zeleninu se skvělou chutí, protože dozrála za přirozených podmínek. Mimo sezonu se v obchodech objevuje zelenina vypěstovaná ve sklenících nebo dovážená z klimaticky příznivějších oblastí.

Mrkev a ty ostatní
Přestože se nutriční hodnota jednotlivých druhů zeleniny liší – samozřejmě i v závislosti na přípravě a způsobu zpracování – dá se říci, že zelenina je pro nás hlavním zdrojem vitaminů, především vitaminu C. Obsahuje také některé vitaminy typu B, zvlášť listová zelenina a klíčky. Mrkev a tmavě zelené druhy zeleniny obsahují karoten – provitamin A. Kromě toho je zelenina dobrým zdrojem vápníku, železa, hořčíku i některých stopových prvků. A nesmíme opomenout vlákninu v zelenině, bez níž by se naše trávení neobešlo.

Musí být čerstvá
Zelenina má nejvyšší obsah užitečných látek v čerstvém stavu. Obsah vitaminů se snižuje stykem s kovy a po vystavení slunci. Čerstvou zeleninu bychom proto měli spotřebovat co nejdříve po nákupu nebo po sklizni. Nejvyšší koncentraci hodnotných látek najdeme většinou ve slupce a ve vrstvě těsně pod ní. Proto například kořenovou zeleninu a rané brambory je lepší důkladně omýt a už neloupat.

Mrkev a ty ostatní
Minerální látky a vitaminy C a B jsou rozpustné ve vodě. Abychom jejich ztráty zmírnili, zeleninu nekrájíme na příliš malé kousky a zbytečně dlouho ji nevaříme. Dáváme přednost syrové či jen krátce povařené zelenině. Vodu, v níž jsme ji vařili, použijeme jako základ pro polévku či omáčku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Rajčata plná slunce

Rajčata plná slunce

Jsou nejen chutná, ale také zdraví prospěšná. Kromě toho, že dokáží zpomalit ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /22.12.08
Oslazení

Oslazení

Je prokázané, že sladké povzbuzuje chuť k jídlu, a protože jsme obvykle velcí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /10.10.08
Jedlé květiny

Jedlé květiny

Kdo chce ochutnat něco skutečně originálního, může objevit chuť květin.

Květiny ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.04.09
Čím lze zdobit

Čím lze zdobit

Vánoční cukroví a mouč­níky by měly na stole zářit a lákat hosty k hodování.
...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /25.02.10
Papriky

Papriky

‚‚Hurá, mám vzácný černý pepř,‘‘ jásal kdysi Kryštof Kolumbus v Americe, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.10.08
Barevné korálky

Barevné korálky

Co mají společného borůvky a brusinky? Rostou v lesích, plody vypadají jako korálky ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.11
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu