Reklama
Reklama
Zdravá a chutná

Zdravá a chutná

Zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří – v receptech na jídla za pár korun samozřejmě využijeme spíše levnější druhy.
Rozhodně nám však nemusí být líto, že si denně nedopřáváme luxusní zeleninu vypěstovanou na druhém konci světa, kterou musíme pořádně zaplatit. Vzhledem k náročné dopravě je taková zelenina sklízena hluboko před konzumní zralostí a náležitě chemicky ošetřena.

Nejlepší je v sezoně
Tak jako všechny plodiny mají i všechny druhy zeleniny svou přirozenou, tzv. hlavní sezonu sklizně. Vždy se vyplatí – vzhledem k ceně a také kvalitě zeleniny – užívat si ji co nejvíce v tomto období. Je dobré, pokud máme možnost nakupovat u místních pěstitelů, kteří nabízejí čer-
stvě sklizenou zeleninu se skvělou chutí, protože dozrála za přirozených podmínek. Mimo sezonu se v obchodech objevuje zelenina vypěstovaná ve sklenících nebo dovážená z klimaticky příznivějších oblastí.

Mrkev a ty ostatní
Přestože se nutriční hodnota jednotlivých druhů zeleniny liší – samozřejmě i v závislosti na přípravě a způsobu zpracování – dá se říci, že zelenina je pro nás hlavním zdrojem vitaminů, především vitaminu C. Obsahuje také některé vitaminy typu B, zvlášť listová zelenina a klíčky. Mrkev a tmavě zelené druhy zeleniny obsahují karoten – provitamin A. Kromě toho je zelenina dobrým zdrojem vápníku, železa, hořčíku i některých stopových prvků. A nesmíme opomenout vlákninu v zelenině, bez níž by se naše trávení neobešlo.

Musí být čerstvá
Zelenina má nejvyšší obsah užitečných látek v čerstvém stavu. Obsah vitaminů se snižuje stykem s kovy a po vystavení slunci. Čerstvou zeleninu bychom proto měli spotřebovat co nejdříve po nákupu nebo po sklizni. Nejvyšší koncentraci hodnotných látek najdeme většinou ve slupce a ve vrstvě těsně pod ní. Proto například kořenovou zeleninu a rané brambory je lepší důkladně omýt a už neloupat.

Mrkev a ty ostatní
Minerální látky a vitaminy C a B jsou rozpustné ve vodě. Abychom jejich ztráty zmírnili, zeleninu nekrájíme na příliš malé kousky a zbytečně dlouho ji nevaříme. Dáváme přednost syrové či jen krátce povařené zelenině. Vodu, v níž jsme ji vařili, použijeme jako základ pro polévku či omáčku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Připijme si na zdraví!

Připijme si na zdraví!

Mléko a mléčné produkty hrají důležitou roli v naší výživě. Jsou totiž bohatým ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.08.11
Nedoceněné maso

Nedoceněné maso

Jehněčí a kůzlečí se v naší kuchyni zatím moc nezabydlelo. Nejvíc je ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /01.08.11
Zlaté pokušení

Zlaté pokušení

Krásné, chutné, zdravé a všemi oblíbené – to jsou broskve a meruňky.

Tyto ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.11.09
Jako bílé zlato

Jako bílé zlato

Rýže provází lidstvo už velmi dlouho a patří mezi základní potraviny.

Je poměrně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /19.07.10
Ořechy - podivné ovoce

Ořechy - podivné ovoce

Mlsáme je samotné i v jídle, vyrábíme z nich olej. Díky nim umíme vykouzlit úžasné...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.09.08
Božská mana

Božská mana

Většinou ji zbožňujeme, ale někteří ji označují za kalorickou bombu. Naštěstí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.09.11
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama