Reklama
Zdravá a chutná

Zdravá a chutná

Zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří – v receptech na jídla za pár korun samozřejmě využijeme spíše levnější druhy.
Rozhodně nám však nemusí být líto, že si denně nedopřáváme luxusní zeleninu vypěstovanou na druhém konci světa, kterou musíme pořádně zaplatit. Vzhledem k náročné dopravě je taková zelenina sklízena hluboko před konzumní zralostí a náležitě chemicky ošetřena.

Nejlepší je v sezoně
Tak jako všechny plodiny mají i všechny druhy zeleniny svou přirozenou, tzv. hlavní sezonu sklizně. Vždy se vyplatí – vzhledem k ceně a také kvalitě zeleniny – užívat si ji co nejvíce v tomto období. Je dobré, pokud máme možnost nakupovat u místních pěstitelů, kteří nabízejí čer-
stvě sklizenou zeleninu se skvělou chutí, protože dozrála za přirozených podmínek. Mimo sezonu se v obchodech objevuje zelenina vypěstovaná ve sklenících nebo dovážená z klimaticky příznivějších oblastí.

Mrkev a ty ostatní
Přestože se nutriční hodnota jednotlivých druhů zeleniny liší – samozřejmě i v závislosti na přípravě a způsobu zpracování – dá se říci, že zelenina je pro nás hlavním zdrojem vitaminů, především vitaminu C. Obsahuje také některé vitaminy typu B, zvlášť listová zelenina a klíčky. Mrkev a tmavě zelené druhy zeleniny obsahují karoten – provitamin A. Kromě toho je zelenina dobrým zdrojem vápníku, železa, hořčíku i některých stopových prvků. A nesmíme opomenout vlákninu v zelenině, bez níž by se naše trávení neobešlo.

Musí být čerstvá
Zelenina má nejvyšší obsah užitečných látek v čerstvém stavu. Obsah vitaminů se snižuje stykem s kovy a po vystavení slunci. Čerstvou zeleninu bychom proto měli spotřebovat co nejdříve po nákupu nebo po sklizni. Nejvyšší koncentraci hodnotných látek najdeme většinou ve slupce a ve vrstvě těsně pod ní. Proto například kořenovou zeleninu a rané brambory je lepší důkladně omýt a už neloupat.

Mrkev a ty ostatní
Minerální látky a vitaminy C a B jsou rozpustné ve vodě. Abychom jejich ztráty zmírnili, zeleninu nekrájíme na příliš malé kousky a zbytečně dlouho ji nevaříme. Dáváme přednost syrové či jen krátce povařené zelenině. Vodu, v níž jsme ji vařili, použijeme jako základ pro polévku či omáčku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Sůl nad zlato

Sůl nad zlato

Patří k nejdůležitějším přísadám a vaření se bez ní prostě neobejde. ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.01.09
Dar od Athény

Dar od Athény

Lehká, zdravá a skvělá středomořská kuchyně mnohým učarovala. Coje jejím ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.10.11
Barevné korálky

Barevné korálky

Co mají společného borůvky a brusinky? Rostou v lesích, plody vypadají jako korálky ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.11
Jahodové hody

Jahodové hody

Když začnou koncem června dozrávat, začínají kulinářské svátky.
Kromě planě ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.04.10
Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.12.11
Ořechy - podivné ovoce

Ořechy - podivné ovoce

Mlsáme je samotné i v jídle, vyrábíme z nich olej. Díky nim umíme vykouzlit úžasné...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.09.08
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama