Reklama
Zdravá a chutná

Zdravá a chutná

Zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří – v receptech na jídla za pár korun samozřejmě využijeme spíše levnější druhy.
Rozhodně nám však nemusí být líto, že si denně nedopřáváme luxusní zeleninu vypěstovanou na druhém konci světa, kterou musíme pořádně zaplatit. Vzhledem k náročné dopravě je taková zelenina sklízena hluboko před konzumní zralostí a náležitě chemicky ošetřena.

Nejlepší je v sezoně
Tak jako všechny plodiny mají i všechny druhy zeleniny svou přirozenou, tzv. hlavní sezonu sklizně. Vždy se vyplatí – vzhledem k ceně a také kvalitě zeleniny – užívat si ji co nejvíce v tomto období. Je dobré, pokud máme možnost nakupovat u místních pěstitelů, kteří nabízejí čer-
stvě sklizenou zeleninu se skvělou chutí, protože dozrála za přirozených podmínek. Mimo sezonu se v obchodech objevuje zelenina vypěstovaná ve sklenících nebo dovážená z klimaticky příznivějších oblastí.

Mrkev a ty ostatní
Přestože se nutriční hodnota jednotlivých druhů zeleniny liší – samozřejmě i v závislosti na přípravě a způsobu zpracování – dá se říci, že zelenina je pro nás hlavním zdrojem vitaminů, především vitaminu C. Obsahuje také některé vitaminy typu B, zvlášť listová zelenina a klíčky. Mrkev a tmavě zelené druhy zeleniny obsahují karoten – provitamin A. Kromě toho je zelenina dobrým zdrojem vápníku, železa, hořčíku i některých stopových prvků. A nesmíme opomenout vlákninu v zelenině, bez níž by se naše trávení neobešlo.

Musí být čerstvá
Zelenina má nejvyšší obsah užitečných látek v čerstvém stavu. Obsah vitaminů se snižuje stykem s kovy a po vystavení slunci. Čerstvou zeleninu bychom proto měli spotřebovat co nejdříve po nákupu nebo po sklizni. Nejvyšší koncentraci hodnotných látek najdeme většinou ve slupce a ve vrstvě těsně pod ní. Proto například kořenovou zeleninu a rané brambory je lepší důkladně omýt a už neloupat.

Mrkev a ty ostatní
Minerální látky a vitaminy C a B jsou rozpustné ve vodě. Abychom jejich ztráty zmírnili, zeleninu nekrájíme na příliš malé kousky a zbytečně dlouho ji nevaříme. Dáváme přednost syrové či jen krátce povařené zelenině. Vodu, v níž jsme ji vařili, použijeme jako základ pro polévku či omáčku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Květákové variace

Květákové variace

Květák, lidově karfiol, je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /21.11.08
Čaje

Čaje

Projděme se cestou čaje – nádherně voňavou, dobrodružnou, tajemnou, plnou příjemných...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Zelenina pro děti i seniory

Zelenina pro děti i seniory

Nestíháš, věčně se nervuješ, máš starosti – zkrátka trpíš stresem? V tom ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /14.09.10
Brukev zvaná růžičková kapusta

Brukev zvaná růžičková kapusta

Neprávem opomíjená malinká příbuzná zelí, květáku, kedlubny a brokolice.

...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.05.11
Náhražky

Náhražky

Řízky ze sójových plátků, křupavé bramboráky z cukety, pohankové karbanátky či ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /08.06.10
Kamarád vína

Kamarád vína

Se sýrem můžeš kouzlit. Proměň svou fantazii v gurmánský zážitek.

Kvalita sýra se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.11
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama