Reklama
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké jako med. Navíc jsou velmi zdravé a byla by chyba nedopřát si je co nejčastěji.
Hrušky jsou jedním z mála druhů ovoce, které nevyvolává alergické reakce, proto je může jíst skoro každý.

Čína pěstuje nejvíc
Hrušeň obecná se k nám dostala ze Zakavkazí. Šlechtění hrušek se věnovali již ve starověkém Řecku a dnes se pěstuje téměř dva a půl tisíce odrůd. Protože hrušky byly poměrně tvrdé, lidé si zvykli je vařit. Při vaření se přidávalo víno a tuk. Tak vznikla hmota podobná povidlům. Stačilo přisypat trochu mouky, upéct a na světě byl ovocný koláč. V 17. století byly hrušky považovány za ‚‚módní ovoce‘‘ a pěstovaly se především ve Francii, Belgii a Anglii. Dnes se hrušky pěstují po celém světě. Protože potřebují mírné podnebí, u nás ve střední Evropě se jim daří. I proto si na nich můžeme během podzimu pochutnávat do sytosti. Jedinou nevýhodou tohoto ovoce je to, že se poměrně obtížně skladuje, proto v ostatních ročních obdobích jsme odkázáni na ovoce dovážené z jižní Evropy – ze Španělska, Portugalska, Itálie a jižní Francie. Nejvýznamnějším producentem je však Čína, která se podílí na produkci tohoto ovoce dokonce 45 %, to znamená, že se tu vypěstuje kolem 15 milionů tun hrušek ročně.

Čistí a dezinfikují
Hrušky obsahují především vodu (více než 80 %), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Je v nich velké množství pektinu a tříslovin, dále pak škrob, provitamin A, vitaminy C, B, kyselina listová, zinek, železo, měď, vápník, draslík a jód. Důležitou složkou je i vláknina, prospěšná pro trávení. Díky těmto látkám působí hrušky dezinfekčně, močopudně a mírně projímavě. Snižují horečku, pročišťují organizmus, posilují imunitní systém a odvodňují.

Dej přednost našim
Z hrušek se připravují džusy, kompoty, povidla, dezerty
a ovocné saláty. Neskladujeme je však příliš dlouho, protože pak ztrácejí důležité vitaminy. Dáváme přednost raději českému ovoci, dovážené hrušky jsou ošetřeny pesticidy, prostředky proti plísním a leštěny voskem.

Co možná nevíš
Hrušky obsahují kyselinu listovou, vitamin ze skupiny B, který je důležitý pro pocit štěstí a dobrou náladu. Takže je-li ti smutno a klesáš na duchu, nezapomeň na zdravou svačinku!
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Dary podzimu

Dary podzimu

Příroda dala podzimním plodům do vínku nejen krásné barvy, ale hlavně zázračné ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.12.11
Zdravá a chutná

Zdravá a chutná

Zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří – v receptech na jídla za pár...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /24.05.11
Dar od Athény

Dar od Athény

Lehká, zdravá a skvělá středomořská kuchyně mnohým učarovala. Coje jejím ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.10.11
Brambory  – nejdůležitější potravina

Brambory – nejdůležitější potravina

Už drobné změny v našem jídelníčku mouhou výrazně zlepšit zdravotní stav. Víte, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /20.10.08
Vejce

Vejce

Vejce jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou i základem hlavního chodu

Geniální ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Oslazení

Oslazení

Je prokázané, že sladké povzbuzuje chuť k jídlu, a protože jsme obvykle velcí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /10.10.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu