Reklama
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké jako med. Navíc jsou velmi zdravé a byla by chyba nedopřát si je co nejčastěji.
Hrušky jsou jedním z mála druhů ovoce, které nevyvolává alergické reakce, proto je může jíst skoro každý.

Čína pěstuje nejvíc
Hrušeň obecná se k nám dostala ze Zakavkazí. Šlechtění hrušek se věnovali již ve starověkém Řecku a dnes se pěstuje téměř dva a půl tisíce odrůd. Protože hrušky byly poměrně tvrdé, lidé si zvykli je vařit. Při vaření se přidávalo víno a tuk. Tak vznikla hmota podobná povidlům. Stačilo přisypat trochu mouky, upéct a na světě byl ovocný koláč. V 17. století byly hrušky považovány za ‚‚módní ovoce‘‘ a pěstovaly se především ve Francii, Belgii a Anglii. Dnes se hrušky pěstují po celém světě. Protože potřebují mírné podnebí, u nás ve střední Evropě se jim daří. I proto si na nich můžeme během podzimu pochutnávat do sytosti. Jedinou nevýhodou tohoto ovoce je to, že se poměrně obtížně skladuje, proto v ostatních ročních obdobích jsme odkázáni na ovoce dovážené z jižní Evropy – ze Španělska, Portugalska, Itálie a jižní Francie. Nejvýznamnějším producentem je však Čína, která se podílí na produkci tohoto ovoce dokonce 45 %, to znamená, že se tu vypěstuje kolem 15 milionů tun hrušek ročně.

Čistí a dezinfikují
Hrušky obsahují především vodu (více než 80 %), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Je v nich velké množství pektinu a tříslovin, dále pak škrob, provitamin A, vitaminy C, B, kyselina listová, zinek, železo, měď, vápník, draslík a jód. Důležitou složkou je i vláknina, prospěšná pro trávení. Díky těmto látkám působí hrušky dezinfekčně, močopudně a mírně projímavě. Snižují horečku, pročišťují organizmus, posilují imunitní systém a odvodňují.

Dej přednost našim
Z hrušek se připravují džusy, kompoty, povidla, dezerty
a ovocné saláty. Neskladujeme je však příliš dlouho, protože pak ztrácejí důležité vitaminy. Dáváme přednost raději českému ovoci, dovážené hrušky jsou ošetřeny pesticidy, prostředky proti plísním a leštěny voskem.

Co možná nevíš
Hrušky obsahují kyselinu listovou, vitamin ze skupiny B, který je důležitý pro pocit štěstí a dobrou náladu. Takže je-li ti smutno a klesáš na duchu, nezapomeň na zdravou svačinku!
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Brukev zvaná růžičková kapusta

Brukev zvaná růžičková kapusta

Neprávem opomíjená malinká příbuzná zelí, květáku, kedlubny a brokolice. ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.05.11
Přísady

Přísady

Při pečení se bez nich neobejdeme – nebo jen s velkými problémy.

Je jich velmi mnoho...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.07.10
Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Komerční článek – Už jste přemýšleli, co darujete svým blízkým k letošním ...

Martin Svoboda
Dobrýkoš
Všehochuť /13.11.12
Pamlsek pro zdraví  i krásu

Pamlsek pro zdraví i krásu

Banán. Ovoce, které zasytí, osvěží a umí také pohladit chuťové pohárky.
Podle ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.11.11
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů.

Fazole se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Švestka domácí

Švestka domácí

Spolehlivé projímadlo, které navíc naše tělo doslova nabíjí energií.
Po mnoho ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.11.11
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama