Reklama
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké jako med. Navíc jsou velmi zdravé a byla by chyba nedopřát si je co nejčastěji.
Hrušky jsou jedním z mála druhů ovoce, které nevyvolává alergické reakce, proto je může jíst skoro každý.

Čína pěstuje nejvíc
Hrušeň obecná se k nám dostala ze Zakavkazí. Šlechtění hrušek se věnovali již ve starověkém Řecku a dnes se pěstuje téměř dva a půl tisíce odrůd. Protože hrušky byly poměrně tvrdé, lidé si zvykli je vařit. Při vaření se přidávalo víno a tuk. Tak vznikla hmota podobná povidlům. Stačilo přisypat trochu mouky, upéct a na světě byl ovocný koláč. V 17. století byly hrušky považovány za ‚‚módní ovoce‘‘ a pěstovaly se především ve Francii, Belgii a Anglii. Dnes se hrušky pěstují po celém světě. Protože potřebují mírné podnebí, u nás ve střední Evropě se jim daří. I proto si na nich můžeme během podzimu pochutnávat do sytosti. Jedinou nevýhodou tohoto ovoce je to, že se poměrně obtížně skladuje, proto v ostatních ročních obdobích jsme odkázáni na ovoce dovážené z jižní Evropy – ze Španělska, Portugalska, Itálie a jižní Francie. Nejvýznamnějším producentem je však Čína, která se podílí na produkci tohoto ovoce dokonce 45 %, to znamená, že se tu vypěstuje kolem 15 milionů tun hrušek ročně.

Čistí a dezinfikují
Hrušky obsahují především vodu (více než 80 %), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Je v nich velké množství pektinu a tříslovin, dále pak škrob, provitamin A, vitaminy C, B, kyselina listová, zinek, železo, měď, vápník, draslík a jód. Důležitou složkou je i vláknina, prospěšná pro trávení. Díky těmto látkám působí hrušky dezinfekčně, močopudně a mírně projímavě. Snižují horečku, pročišťují organizmus, posilují imunitní systém a odvodňují.

Dej přednost našim
Z hrušek se připravují džusy, kompoty, povidla, dezerty
a ovocné saláty. Neskladujeme je však příliš dlouho, protože pak ztrácejí důležité vitaminy. Dáváme přednost raději českému ovoci, dovážené hrušky jsou ošetřeny pesticidy, prostředky proti plísním a leštěny voskem.

Co možná nevíš
Hrušky obsahují kyselinu listovou, vitamin ze skupiny B, který je důležitý pro pocit štěstí a dobrou náladu. Takže je-li ti smutno a klesáš na duchu, nezapomeň na zdravou svačinku!
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čím lze zdobit

Čím lze zdobit

Vánoční cukroví a mouč­níky by měly na stole zářit a lákat hosty k hodování. ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /25.02.10
Zlaté pokušení

Zlaté pokušení

Krásné, chutné, zdravé a všemi oblíbené – to jsou broskve a meruňky.

Tyto ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.11.09
Kamarád vína

Kamarád vína

Se sýrem můžeš kouzlit. Proměň svou fantazii v gurmánský zážitek.

Kvalita sýra se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.11
Brukev zvaná růžičková kapusta

Brukev zvaná růžičková kapusta

Neprávem opomíjená malinká příbuzná zelí, květáku, kedlubny a brokolice.

...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.05.11
Zelenina pro děti i seniory

Zelenina pro děti i seniory

Nestíháš, věčně se nervuješ, máš starosti – zkrátka trpíš stresem? V tom ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /14.09.10
Saláty

Saláty

Jestli doma připravuješ lukulské hody, rozhodně nezapomeň na salát!

Je to tak: ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu