Reklama
Reklama
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké jako med. Navíc jsou velmi zdravé a byla by chyba nedopřát si je co nejčastěji.
Hrušky jsou jedním z mála druhů ovoce, které nevyvolává alergické reakce, proto je může jíst skoro každý.

Čína pěstuje nejvíc
Hrušeň obecná se k nám dostala ze Zakavkazí. Šlechtění hrušek se věnovali již ve starověkém Řecku a dnes se pěstuje téměř dva a půl tisíce odrůd. Protože hrušky byly poměrně tvrdé, lidé si zvykli je vařit. Při vaření se přidávalo víno a tuk. Tak vznikla hmota podobná povidlům. Stačilo přisypat trochu mouky, upéct a na světě byl ovocný koláč. V 17. století byly hrušky považovány za ‚‚módní ovoce‘‘ a pěstovaly se především ve Francii, Belgii a Anglii. Dnes se hrušky pěstují po celém světě. Protože potřebují mírné podnebí, u nás ve střední Evropě se jim daří. I proto si na nich můžeme během podzimu pochutnávat do sytosti. Jedinou nevýhodou tohoto ovoce je to, že se poměrně obtížně skladuje, proto v ostatních ročních obdobích jsme odkázáni na ovoce dovážené z jižní Evropy – ze Španělska, Portugalska, Itálie a jižní Francie. Nejvýznamnějším producentem je však Čína, která se podílí na produkci tohoto ovoce dokonce 45 %, to znamená, že se tu vypěstuje kolem 15 milionů tun hrušek ročně.

Čistí a dezinfikují
Hrušky obsahují především vodu (více než 80 %), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Je v nich velké množství pektinu a tříslovin, dále pak škrob, provitamin A, vitaminy C, B, kyselina listová, zinek, železo, měď, vápník, draslík a jód. Důležitou složkou je i vláknina, prospěšná pro trávení. Díky těmto látkám působí hrušky dezinfekčně, močopudně a mírně projímavě. Snižují horečku, pročišťují organizmus, posilují imunitní systém a odvodňují.

Dej přednost našim
Z hrušek se připravují džusy, kompoty, povidla, dezerty
a ovocné saláty. Neskladujeme je však příliš dlouho, protože pak ztrácejí důležité vitaminy. Dáváme přednost raději českému ovoci, dovážené hrušky jsou ošetřeny pesticidy, prostředky proti plísním a leštěny voskem.

Co možná nevíš
Hrušky obsahují kyselinu listovou, vitamin ze skupiny B, který je důležitý pro pocit štěstí a dobrou náladu. Takže je-li ti smutno a klesáš na duchu, nezapomeň na zdravou svačinku!
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čokoláda jako pochoutka

Čokoláda jako pochoutka

Jako první prý z kakaových bobů uvařili hořkou tekutinu - čokoládu - Mayové, kteří ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.11.08
Jedlé květiny

Jedlé květiny

Kdo chce ochutnat něco skutečně originálního, může objevit chuť květin.

Květiny ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.04.09
Rebarbora

Rebarbora

Velké listy podobné lopuchu známe všichni ze zahrádek našich babiček.

Tato rostlina ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Tykve-Mdlá zelenina? Bomba zdraví!

Tykve-Mdlá zelenina? Bomba zdraví!

Cukety, turci, patizony, kabačky a dýně – to všechno jsou mnohotvárné typy, variety ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.11.08
Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Komerční článek – Už jste přemýšleli, co darujete svým blízkým k letošním ...

Martin Svoboda
Dobrýkoš
Všehochuť /13.11.12
Červená řepa je poklad

Červená řepa je poklad

Řepa bývá v kuchyni bohužel za popelku.

Neprávem ji mnozí z nás zavrhli už ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.01.09
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama