Reklama
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké jako med. Navíc jsou velmi zdravé a byla by chyba nedopřát si je co nejčastěji.
Hrušky jsou jedním z mála druhů ovoce, které nevyvolává alergické reakce, proto je může jíst skoro každý.

Čína pěstuje nejvíc
Hrušeň obecná se k nám dostala ze Zakavkazí. Šlechtění hrušek se věnovali již ve starověkém Řecku a dnes se pěstuje téměř dva a půl tisíce odrůd. Protože hrušky byly poměrně tvrdé, lidé si zvykli je vařit. Při vaření se přidávalo víno a tuk. Tak vznikla hmota podobná povidlům. Stačilo přisypat trochu mouky, upéct a na světě byl ovocný koláč. V 17. století byly hrušky považovány za ‚‚módní ovoce‘‘ a pěstovaly se především ve Francii, Belgii a Anglii. Dnes se hrušky pěstují po celém světě. Protože potřebují mírné podnebí, u nás ve střední Evropě se jim daří. I proto si na nich můžeme během podzimu pochutnávat do sytosti. Jedinou nevýhodou tohoto ovoce je to, že se poměrně obtížně skladuje, proto v ostatních ročních obdobích jsme odkázáni na ovoce dovážené z jižní Evropy – ze Španělska, Portugalska, Itálie a jižní Francie. Nejvýznamnějším producentem je však Čína, která se podílí na produkci tohoto ovoce dokonce 45 %, to znamená, že se tu vypěstuje kolem 15 milionů tun hrušek ročně.

Čistí a dezinfikují
Hrušky obsahují především vodu (více než 80 %), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Je v nich velké množství pektinu a tříslovin, dále pak škrob, provitamin A, vitaminy C, B, kyselina listová, zinek, železo, měď, vápník, draslík a jód. Důležitou složkou je i vláknina, prospěšná pro trávení. Díky těmto látkám působí hrušky dezinfekčně, močopudně a mírně projímavě. Snižují horečku, pročišťují organizmus, posilují imunitní systém a odvodňují.

Dej přednost našim
Z hrušek se připravují džusy, kompoty, povidla, dezerty
a ovocné saláty. Neskladujeme je však příliš dlouho, protože pak ztrácejí důležité vitaminy. Dáváme přednost raději českému ovoci, dovážené hrušky jsou ošetřeny pesticidy, prostředky proti plísním a leštěny voskem.

Co možná nevíš
Hrušky obsahují kyselinu listovou, vitamin ze skupiny B, který je důležitý pro pocit štěstí a dobrou náladu. Takže je-li ti smutno a klesáš na duchu, nezapomeň na zdravou svačinku!
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Přísady

Přísady

Při pečení se bez nich neobejdeme – nebo jen s velkými problémy. Je jich velmi mnoho...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.07.10
Mouka

Mouka

Patří k nejdůležitějším a nezbytným kuchyňským surovinám. Ovlivní výslednou ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.12.08
Rybíz

Rybíz

Keříčky rybízu, jejichž větvičky jsou obalené dlouhými hrozny s černými, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.12.08
Zelí tradiční, ale jedinečné

Zelí tradiční, ale jedinečné

Pochází z čeledi brukvovitých, k jeho příbuzným patří brokolice, květák ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.10.08
Jako bílé zlato

Jako bílé zlato

Rýže provází lidstvo už velmi dlouho a patří mezi základní potraviny.

Je poměrně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /19.07.10
Jahodové hody začínají

Jahodové hody začínají

Kromě planě rostoucích lesních jahod existuje na 3000 šlechtěných kulturních ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.08
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama