Reklama
Rebarbora

Rebarbora

Velké listy podobné lopuchu známe všichni ze zahrádek našich babiček.

Tato rostlina pochází z Číny, kde se již před více než třemi tisíci lety užívala jako lék (kořen) a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji jako první začali využívat Němci a Angličané.

Pozná ji každý
Má velké listy, ze kterých používáme pouze zdužnatělé řapíky zelené, růžové až červené barvy. Rebarbora poměrně brzy raší, takže třeba už od dubna až do poloviny června se z ní postupně odlamují její řapíky. 

  
Kdy a jak ji jíst
Do poloviny června totiž obsahuje rebarbora méně kyseliny šťavelové než později. Koncem června a v červenci už ztrácí svou křehkost a její chuť je až nepříjemně svíravá. Proto je lépe užít si ji právě teď nebo ji sklidit a zamrazit. Opatrní by ale měli být ti, kdo trpí problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku. Lidem se žlučníkovými či močovými kameny se konzumace nedoporučuje vůbec. Rebarbora má ale i mnoho přínosných látek. Především je výborným zdrojem vitaminu B, vápníku, draslíku a manganu. Ale hlavně obsahuje velkou spoustu vlákniny, která zbavuje organizmus jedů a odstraňuje zácpu. Rebarbora je močopudná a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, protože v sobě má látky, které na sebe dokážou vázat tukové látky. Řapíky nikdy nejíme syrové a neloupané. Navíc bychom ji neměli mít na jídelníčku častěji než dvakrát týdně. Anebo rebarboru zkombinujeme s jiným ovocem, případně s mléčnými výrobky.

V kuchyni
Z řapíků děláme moučníky a dezerty. Máme-li větší sklizeň, můžeme připravit rebarborový kompot nebo džem. Rebarbora se také dobře hodí ke zmrazování, a to jak předvařená, tak i syrová. Je však třeba řapíky oloupat. A pozor, při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Nedoceněné maso

Nedoceněné maso

Jehněčí a kůzlečí se v naší kuchyni zatím moc nezabydlelo. Nejvíc je ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /01.08.11
Dej si hrozny

Dej si hrozny

Plody révy se nechají hýčkat horkými paprsky, až jsou plné sladké šťávy.

Vinná ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /15.02.10
Květákové variace

Květákové variace

Květák, lidově karfiol, je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /21.11.08
Zelenina králů

Zelenina králů

Pro někoho je mdlý, pro labužníky zase lahodný s jemnou chutí.

Lidé chřest ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /22.09.09
Baculatá kráska

Baculatá kráska

Žádný cholesterol, málo tuku a kalorií, zato vápník, draslík, zinek, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /02.12.11
Švestka domácí

Švestka domácí

Spolehlivé projímadlo, které navíc naše tělo doslova nabíjí energií.
Po mnoho ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.11.11
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama