Reklama
Rebarbora

Rebarbora

Velké listy podobné lopuchu známe všichni ze zahrádek našich babiček.

Tato rostlina pochází z Číny, kde se již před více než třemi tisíci lety užívala jako lék (kořen) a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji jako první začali využívat Němci a Angličané.

Pozná ji každý
Má velké listy, ze kterých používáme pouze zdužnatělé řapíky zelené, růžové až červené barvy. Rebarbora poměrně brzy raší, takže třeba už od dubna až do poloviny června se z ní postupně odlamují její řapíky. 

  
Kdy a jak ji jíst
Do poloviny června totiž obsahuje rebarbora méně kyseliny šťavelové než později. Koncem června a v červenci už ztrácí svou křehkost a její chuť je až nepříjemně svíravá. Proto je lépe užít si ji právě teď nebo ji sklidit a zamrazit. Opatrní by ale měli být ti, kdo trpí problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku. Lidem se žlučníkovými či močovými kameny se konzumace nedoporučuje vůbec. Rebarbora má ale i mnoho přínosných látek. Především je výborným zdrojem vitaminu B, vápníku, draslíku a manganu. Ale hlavně obsahuje velkou spoustu vlákniny, která zbavuje organizmus jedů a odstraňuje zácpu. Rebarbora je močopudná a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, protože v sobě má látky, které na sebe dokážou vázat tukové látky. Řapíky nikdy nejíme syrové a neloupané. Navíc bychom ji neměli mít na jídelníčku častěji než dvakrát týdně. Anebo rebarboru zkombinujeme s jiným ovocem, případně s mléčnými výrobky.

V kuchyni
Z řapíků děláme moučníky a dezerty. Máme-li větší sklizeň, můžeme připravit rebarborový kompot nebo džem. Rebarbora se také dobře hodí ke zmrazování, a to jak předvařená, tak i syrová. Je však třeba řapíky oloupat. A pozor, při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Exotické ovoce

Exotické ovoce

Nic naplat, jsme součástí velkého světa a ten proniká mimo jiné i na pulty obchodů s ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Léčivé bezinky

Léčivé bezinky

Staré přísloví říká: ‚‚Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.‘‘

B...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.08.09
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bez nich si většina z nás vaření – a nejen polévek – už ani nedokáže ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.10
Baculatá kráska

Baculatá kráska

Žádný cholesterol, málo tuku a kalorií, zato vápník, draslík, zinek, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /02.12.11
Připijme si na zdraví!

Připijme si na zdraví!

Mléko a mléčné produkty hrají důležitou roli v naší výživě. Jsou totiž bohatým ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.08.11
Čaje

Čaje

Projděme se cestou čaje – nádherně voňavou, dobrodružnou, tajemnou, plnou příjemných...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama