Reklama
Reklama
Rebarbora

Rebarbora

Velké listy podobné lopuchu známe všichni ze zahrádek našich babiček.

Tato rostlina pochází z Číny, kde se již před více než třemi tisíci lety užívala jako lék (kořen) a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji jako první začali využívat Němci a Angličané.

Pozná ji každý
Má velké listy, ze kterých používáme pouze zdužnatělé řapíky zelené, růžové až červené barvy. Rebarbora poměrně brzy raší, takže třeba už od dubna až do poloviny června se z ní postupně odlamují její řapíky. 

  
Kdy a jak ji jíst
Do poloviny června totiž obsahuje rebarbora méně kyseliny šťavelové než později. Koncem června a v červenci už ztrácí svou křehkost a její chuť je až nepříjemně svíravá. Proto je lépe užít si ji právě teď nebo ji sklidit a zamrazit. Opatrní by ale měli být ti, kdo trpí problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku. Lidem se žlučníkovými či močovými kameny se konzumace nedoporučuje vůbec. Rebarbora má ale i mnoho přínosných látek. Především je výborným zdrojem vitaminu B, vápníku, draslíku a manganu. Ale hlavně obsahuje velkou spoustu vlákniny, která zbavuje organizmus jedů a odstraňuje zácpu. Rebarbora je močopudná a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, protože v sobě má látky, které na sebe dokážou vázat tukové látky. Řapíky nikdy nejíme syrové a neloupané. Navíc bychom ji neměli mít na jídelníčku častěji než dvakrát týdně. Anebo rebarboru zkombinujeme s jiným ovocem, případně s mléčnými výrobky.

V kuchyni
Z řapíků děláme moučníky a dezerty. Máme-li větší sklizeň, můžeme připravit rebarborový kompot nebo džem. Rebarbora se také dobře hodí ke zmrazování, a to jak předvařená, tak i syrová. Je však třeba řapíky oloupat. A pozor, při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů. Fazole se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Tykve-Mdlá zelenina? Bomba zdraví!

Tykve-Mdlá zelenina? Bomba zdraví!

Cukety, turci, patizony, kabačky a dýně – to všechno jsou mnohotvárné typy, variety ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.11.08
Jahodové hody

Jahodové hody

Když začnou koncem června dozrávat, začínají kulinářské svátky.
Kromě planě ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.04.10
Zelí tradiční, ale jedinečné

Zelí tradiční, ale jedinečné

Pochází z čeledi brukvovitých, k jeho příbuzným patří brokolice, květák ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.10.08
Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Jsou živé, plné energie a výživných látek. Kdo? Klíčky a zelené výhonky.

K...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.03.10
Pamlsek pro zdraví  i krásu

Pamlsek pro zdraví i krásu

Banán. Ovoce, které zasytí, osvěží a umí také pohladit chuťové pohárky.
Podle ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.11.11
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama