Reklama
Reklama
Přísady

Přísady

Při pečení se bez nich neobejdeme – nebo jen s velkými problémy.

Je jich velmi mnoho druhů a mnohdy ani nevíme, k čemu vlastně slouží. Pojďme si popovídat o těch, které používáme nejčastěji.

KYPŘICÍ PRÁŠEK
Prášek do pečiva neboli kypřicí prášek zažil největší rozmach na konci 19. století, kdy August Oetker vylepšil původní recepturu. Prášek obsahuje chemické látky, které spolu reagují, a tak vzniká oxid uhličitý, jenž provzdušní a zkypří těsto. Další důležitou složkou prášku je škrob, který zaručí, že látky budou reagovat až ve spojení s těstem.

DROŽDÍ
Obsahuje kvasinky, živé mikroorganizmy, které se ve styku s vodou a s cukrem při vhodné teplotě rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšuje jeho objem. Kvasinky mají vysokou nutriční hodnotu, neboť obsahují mnoho bílkovin a vitaminů skupiny B.

ŽELATINA
Je to vlastně velmi čistý a jemný klíh, který se získává vyvařením šlach, kůží a kostí, které jsou bohaté na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má silnourosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny. Prodává se ve
formě plátků nebo mletá.

ŠKROB
Víš, jaký je rozdíl v používání kukuřičného a bramborového škrobu? Oba se hodí k zahušťování pokrmů, polévek, omáček. Kukuřičný škrob je jemnější, a hodí se proto i na zjemnění koláčů, dortů, přípravu náplní, dezertů a ovocných omáček. Bramborový škrob je zase vhodnější při přípravě specialit asijské kuchyně a bramborových těst (např. chlupatých a bramborových knedlíků). Oba škroby jsou bezlepkové.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Korálky zdraví

Korálky zdraví

Všichni je známe, ale jen málo využíváme. A to je určitě velká škoda. Jeřáb...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.11.09
Třešně

Třešně

Taky jsi šplhávala po stromech a klidně si roztrhla sukni? Pusa plná třešní – kdo by ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.08
Zelenina králů

Zelenina králů

Pro někoho je mdlý, pro labužníky zase lahodný s jemnou chutí.

Lidé chřest ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /22.09.09
Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Jsou živé, plné energie a výživných látek. Kdo? Klíčky a zelené výhonky.

K...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.03.10
Brambory  – nejdůležitější potravina

Brambory – nejdůležitější potravina

Už drobné změny v našem jídelníčku mouhou výrazně zlepšit zdravotní stav. Víte, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /20.10.08
Hlíva ústřičná a žampiony

Hlíva ústřičná a žampiony

Vyhledávané pochoutky, které ocení nejen český houbařský národ.
Houby Češi milují....
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /18.05.11
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama