Reklama
Přísady

Přísady

Při pečení se bez nich neobejdeme – nebo jen s velkými problémy.

Je jich velmi mnoho druhů a mnohdy ani nevíme, k čemu vlastně slouží. Pojďme si popovídat o těch, které používáme nejčastěji.

KYPŘICÍ PRÁŠEK
Prášek do pečiva neboli kypřicí prášek zažil největší rozmach na konci 19. století, kdy August Oetker vylepšil původní recepturu. Prášek obsahuje chemické látky, které spolu reagují, a tak vzniká oxid uhličitý, jenž provzdušní a zkypří těsto. Další důležitou složkou prášku je škrob, který zaručí, že látky budou reagovat až ve spojení s těstem.

DROŽDÍ
Obsahuje kvasinky, živé mikroorganizmy, které se ve styku s vodou a s cukrem při vhodné teplotě rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšuje jeho objem. Kvasinky mají vysokou nutriční hodnotu, neboť obsahují mnoho bílkovin a vitaminů skupiny B.

ŽELATINA
Je to vlastně velmi čistý a jemný klíh, který se získává vyvařením šlach, kůží a kostí, které jsou bohaté na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má silnourosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny. Prodává se ve
formě plátků nebo mletá.

ŠKROB
Víš, jaký je rozdíl v používání kukuřičného a bramborového škrobu? Oba se hodí k zahušťování pokrmů, polévek, omáček. Kukuřičný škrob je jemnější, a hodí se proto i na zjemnění koláčů, dortů, přípravu náplní, dezertů a ovocných omáček. Bramborový škrob je zase vhodnější při přípravě specialit asijské kuchyně a bramborových těst (např. chlupatých a bramborových knedlíků). Oba škroby jsou bezlepkové.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Sušené ovoce

Sušené ovoce

V tomto ročním období můžeme doplňovat živiny a nabírat nezbytnou energii nejen ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /07.01.09
Jarní zelenina

Jarní zelenina

Stačí si vybrat tu svoji oblíbenou a proměnit ji ve skvělou lahůdku.

Kdy jindy ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
Sůl nad zlato

Sůl nad zlato

Patří k nejdůležitějším přísadám a vaření se bez ní prostě neobejde.

Z...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.01.09
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů.

Fazole se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Čím lze zdobit

Čím lze zdobit

Vánoční cukroví a mouč­níky by měly na stole zářit a lákat hosty k hodování.
...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /25.02.10
Saláty

Saláty

Jestli doma připravuješ lukulské hody, rozhodně nezapomeň na salát!

Je to tak: ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama