Reklama
Přísady

Přísady

Při pečení se bez nich neobejdeme – nebo jen s velkými problémy.

Je jich velmi mnoho druhů a mnohdy ani nevíme, k čemu vlastně slouží. Pojďme si popovídat o těch, které používáme nejčastěji.

KYPŘICÍ PRÁŠEK
Prášek do pečiva neboli kypřicí prášek zažil největší rozmach na konci 19. století, kdy August Oetker vylepšil původní recepturu. Prášek obsahuje chemické látky, které spolu reagují, a tak vzniká oxid uhličitý, jenž provzdušní a zkypří těsto. Další důležitou složkou prášku je škrob, který zaručí, že látky budou reagovat až ve spojení s těstem.

DROŽDÍ
Obsahuje kvasinky, živé mikroorganizmy, které se ve styku s vodou a s cukrem při vhodné teplotě rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšuje jeho objem. Kvasinky mají vysokou nutriční hodnotu, neboť obsahují mnoho bílkovin a vitaminů skupiny B.

ŽELATINA
Je to vlastně velmi čistý a jemný klíh, který se získává vyvařením šlach, kůží a kostí, které jsou bohaté na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má silnourosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny. Prodává se ve
formě plátků nebo mletá.

ŠKROB
Víš, jaký je rozdíl v používání kukuřičného a bramborového škrobu? Oba se hodí k zahušťování pokrmů, polévek, omáček. Kukuřičný škrob je jemnější, a hodí se proto i na zjemnění koláčů, dortů, přípravu náplní, dezertů a ovocných omáček. Bramborový škrob je zase vhodnější při přípravě specialit asijské kuchyně a bramborových těst (např. chlupatých a bramborových knedlíků). Oba škroby jsou bezlepkové.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kamarád vína

Kamarád vína

Se sýrem můžeš kouzlit. Proměň svou fantazii v gurmánský zážitek. Kvalita sýra se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.11
Zelenina pro děti i seniory

Zelenina pro děti i seniory

Nestíháš, věčně se nervuješ, máš starosti – zkrátka trpíš stresem? V tom ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /14.09.10
Jarní zelenina

Jarní zelenina

Stačí si vybrat tu svoji oblíbenou a proměnit ji ve skvělou lahůdku.

Kdy jindy ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
Hlíva ústřičná a žampiony

Hlíva ústřičná a žampiony

Vyhledávané pochoutky, které ocení nejen český houbařský národ.
Houby Češi milují....
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /18.05.11
Připijme si na zdraví!

Připijme si na zdraví!

Mléko a mléčné produkty hrají důležitou roli v naší výživě. Jsou totiž bohatým ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.08.11
Brambory  – nejdůležitější potravina

Brambory – nejdůležitější potravina

Už drobné změny v našem jídelníčku mouhou výrazně zlepšit zdravotní stav. Víte, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /20.10.08
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama