Reklama
Připijme si na zdraví!

Připijme si na zdraví!

Mléko a mléčné produkty hrají důležitou roli v naší výživě. Jsou totiž bohatým zdrojem snadno dostupného vápníku.
Mléko poskytuje živiny nezbytné pro zajištění řádného růstu, vývoje kostí i zubů. Jediná sklenka o obsahu 200 ml poskytuje třetinu doporučené denní dávky vápníku. Dodává ale také cenné bílkoviny, energii, vitaminy B2, B12, fosfor a jod. Ke správné výživě přispívá i obsahem vitaminu B1, dále vitaminu A, D a C, draslíku, hořčíku a zinku.

Hodně, nebo málo?
Je pravda, že některým lidem chybí enzym potřebný k štěpení mléčného cukru laktózy, proto po požití mléka trpí určitými potížemi. Ale i ti si mohou na mléku pochutnat, a to v podobě zakysaných mléčných výrobků. V nich se působením mléčných bakterií laktóza přemění na kyselinu mléčnou a výrobek je pak lépe stravitelný. Netučné mléčné výrobky mají také příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. Zásluhu na tom mají především mikrobiální buňky přítomných mléčných kultur – ať už živé nebo mrtvé. Cholesterol se na ně váže a vylučuje se pak ze střev.
- Přechod na mléko se sníženým obsahem tuku místo plnotučného nám pomáhá omezit příjem nezdravých nasycených tuků, zvláště při vysoké konzumaci mléka. Většina zdravotnických autorit však doporučuje, aby děti mladší než dva roky nedostávaly mléko se sníženým obsahem tuku, protože jej pro rychlý růst a hlavně správný vývoj nervového systému potřebují.
- Vyhnout se mléku mají jen lidé při akutních nemocech horních a dolních cest dýchacích (kvůli zahleňování) a také při střevních a žaludečních potížích. Zejména k zakysaným produktům by se pak ale měli rychle vrátit.
- Z hlediska správné výživy jsou z mléčných výrobků nejvýznamnější kysané mléčné výrobky a tvarohy. Bílkoviny z kysaných mléčných výrobků jsou lépe stravitelné, stejně tak tuk. V kyselém prostředí se také lépe využívá vápník.
- Omezit bychom měli naopak spotřebu tavených sýrů, která je v České republice extrémně vysoká. Důvodem jsou tavicí soli, většinou na bázi fosforečnanů, které snižují využitelnost vápníku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Baculatá kráska

Baculatá kráska

Žádný cholesterol, málo tuku a kalorií, zato vápník, draslík, zinek, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /02.12.11
Rajčata plná slunce

Rajčata plná slunce

Jsou nejen chutná, ale také zdraví prospěšná. Kromě toho, že dokáží zpomalit ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /22.12.08
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů.

Fazole se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Léčivé bezinky

Léčivé bezinky

Staré přísloví říká: ‚‚Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.‘‘

B...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.08.09
Chutná a léčí

Chutná a léčí

Cibule je zelenina úplně obyčejná – a neobyčejně (téměř zázračně) zdravá.

Z...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.10
Exotické ovoce

Exotické ovoce

Nic naplat, jsme součástí velkého světa a ten proniká mimo jiné i na pulty obchodů s ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama