Reklama
Připijme si na zdraví!

Připijme si na zdraví!

Mléko a mléčné produkty hrají důležitou roli v naší výživě. Jsou totiž bohatým zdrojem snadno dostupného vápníku.
Mléko poskytuje živiny nezbytné pro zajištění řádného růstu, vývoje kostí i zubů. Jediná sklenka o obsahu 200 ml poskytuje třetinu doporučené denní dávky vápníku. Dodává ale také cenné bílkoviny, energii, vitaminy B2, B12, fosfor a jod. Ke správné výživě přispívá i obsahem vitaminu B1, dále vitaminu A, D a C, draslíku, hořčíku a zinku.

Hodně, nebo málo?
Je pravda, že některým lidem chybí enzym potřebný k štěpení mléčného cukru laktózy, proto po požití mléka trpí určitými potížemi. Ale i ti si mohou na mléku pochutnat, a to v podobě zakysaných mléčných výrobků. V nich se působením mléčných bakterií laktóza přemění na kyselinu mléčnou a výrobek je pak lépe stravitelný. Netučné mléčné výrobky mají také příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. Zásluhu na tom mají především mikrobiální buňky přítomných mléčných kultur – ať už živé nebo mrtvé. Cholesterol se na ně váže a vylučuje se pak ze střev.
- Přechod na mléko se sníženým obsahem tuku místo plnotučného nám pomáhá omezit příjem nezdravých nasycených tuků, zvláště při vysoké konzumaci mléka. Většina zdravotnických autorit však doporučuje, aby děti mladší než dva roky nedostávaly mléko se sníženým obsahem tuku, protože jej pro rychlý růst a hlavně správný vývoj nervového systému potřebují.
- Vyhnout se mléku mají jen lidé při akutních nemocech horních a dolních cest dýchacích (kvůli zahleňování) a také při střevních a žaludečních potížích. Zejména k zakysaným produktům by se pak ale měli rychle vrátit.
- Z hlediska správné výživy jsou z mléčných výrobků nejvýznamnější kysané mléčné výrobky a tvarohy. Bílkoviny z kysaných mléčných výrobků jsou lépe stravitelné, stejně tak tuk. V kyselém prostředí se také lépe využívá vápník.
- Omezit bychom měli naopak spotřebu tavených sýrů, která je v České republice extrémně vysoká. Důvodem jsou tavicí soli, většinou na bázi fosforečnanů, které snižují využitelnost vápníku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Tento zázrak přírody se na našich stolech objevuje docela krátce. Nejen výborně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.09
Saláty

Saláty

Jestli doma připravuješ lukulské hody, rozhodně nezapomeň na salát!

Je to tak: ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
Zdravá a chutná

Zdravá a chutná

Zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří – v receptech na jídla za pár...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /24.05.11
Květákové variace

Květákové variace

Květák, lidově karfiol, je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /21.11.08
Jahodové hody

Jahodové hody

Když začnou koncem června dozrávat, začínají kulinářské svátky.
Kromě planě ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.04.10
Sušené ovoce

Sušené ovoce

V tomto ročním období můžeme doplňovat živiny a nabírat nezbytnou energii nejen ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /07.01.09
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu