Reklama
Reklama
Připijme si na zdraví!

Připijme si na zdraví!

Mléko a mléčné produkty hrají důležitou roli v naší výživě. Jsou totiž bohatým zdrojem snadno dostupného vápníku.
Mléko poskytuje živiny nezbytné pro zajištění řádného růstu, vývoje kostí i zubů. Jediná sklenka o obsahu 200 ml poskytuje třetinu doporučené denní dávky vápníku. Dodává ale také cenné bílkoviny, energii, vitaminy B2, B12, fosfor a jod. Ke správné výživě přispívá i obsahem vitaminu B1, dále vitaminu A, D a C, draslíku, hořčíku a zinku.

Hodně, nebo málo?
Je pravda, že některým lidem chybí enzym potřebný k štěpení mléčného cukru laktózy, proto po požití mléka trpí určitými potížemi. Ale i ti si mohou na mléku pochutnat, a to v podobě zakysaných mléčných výrobků. V nich se působením mléčných bakterií laktóza přemění na kyselinu mléčnou a výrobek je pak lépe stravitelný. Netučné mléčné výrobky mají také příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. Zásluhu na tom mají především mikrobiální buňky přítomných mléčných kultur – ať už živé nebo mrtvé. Cholesterol se na ně váže a vylučuje se pak ze střev.
- Přechod na mléko se sníženým obsahem tuku místo plnotučného nám pomáhá omezit příjem nezdravých nasycených tuků, zvláště při vysoké konzumaci mléka. Většina zdravotnických autorit však doporučuje, aby děti mladší než dva roky nedostávaly mléko se sníženým obsahem tuku, protože jej pro rychlý růst a hlavně správný vývoj nervového systému potřebují.
- Vyhnout se mléku mají jen lidé při akutních nemocech horních a dolních cest dýchacích (kvůli zahleňování) a také při střevních a žaludečních potížích. Zejména k zakysaným produktům by se pak ale měli rychle vrátit.
- Z hlediska správné výživy jsou z mléčných výrobků nejvýznamnější kysané mléčné výrobky a tvarohy. Bílkoviny z kysaných mléčných výrobků jsou lépe stravitelné, stejně tak tuk. V kyselém prostředí se také lépe využívá vápník.
- Omezit bychom měli naopak spotřebu tavených sýrů, která je v České republice extrémně vysoká. Důvodem jsou tavicí soli, většinou na bázi fosforečnanů, které snižují využitelnost vápníku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kamarád vína

Kamarád vína

Se sýrem můžeš kouzlit. Proměň svou fantazii v gurmánský zážitek. Kvalita sýra se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.11
Medové mlsání

Medové mlsání

Med je nejstarší přírodní sladidlo. Přestože ho později vytlačila cukrová třtina ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /01.12.08
Koulelo se...

Koulelo se...

Málokteré ovoce má v Čechách takovou tradici jako právě jablka.

Kde je jejich ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.02.10
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.12.11
Tykve-Mdlá zelenina? Bomba zdraví!

Tykve-Mdlá zelenina? Bomba zdraví!

Cukety, turci, patizony, kabačky a dýně – to všechno jsou mnohotvárné typy, variety ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.11.08
Saláty

Saláty

Jestli doma připravuješ lukulské hody, rozhodně nezapomeň na salát!

Je to tak: ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama