Reklama
Reklama
Nedoceněné maso

Nedoceněné maso

Jehněčí a kůzlečí se v naší kuchyni zatím moc nezabydlelo. Nejvíc je připravujeme právě o Velikonocích.
Jehněčím masem se rozumí maso z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Stejně jako kůzlečí je zdravé a také dietní. Má nejen velký obsah bílkovin, ale i vápníku, fosforu, železa, vitaminů B a dalších tělu prospěšných látek. Jehněčí maso je významným zdrojem vitaminu D, důležitého pro stavbu kostry. Obsahuje také zinek, prospěšný pro tvorbu spermií, hojení ran a obranyschopnost. Odborníci považují jehněčí za jedno z nejkvalitnějších druhů mas.

V biokvalitě
Ještě lepší je pak maso pocházející z ekofarem. Zde jsou totiž povolena výhradně přirozená krmiva. Zcela vyloučeno je naopak používání antibiotik, hormonů, masokostních mouček a geneticky upravovaných surovin. Navíc produkce biojehněčího i biokůzlečího masa podléhá podstatně přísnějším kritériím, než je tomu u běžných druhů. Stejně jako chov se kontroluje také veškeré zpracování masa. O tom, že jsou všechny požadavky splněny, musí chovatel, potažmo ekofarma doložit příslušný certifikát jakosti.

Jehňátka
Velmi zjednodušeně lze říct, že chuť jehněčího je něco mezi chutí hovězího a králičího masa. Jehněčí maso potřebuje, stejně jako ostatní mladá masa, uzrát. Pokud ho koupíš na ekofarmě, nech ho proto asi tři dny uležet. Jinak by se mohlo stát, že by i při delší době varu zůstalo tuhé. Maso z obchodu většinou již tak dlouho uležet nepotřebuje. Zrání urychlíš také tím, že maso naložíš do marinády.

Nejlepší je naložené

Protože je jehněčí maso libové, má tendenci se při kuchyňské úpravě vysušovat. Je proto vhodné, když ho před pečením prošpikuješ slaninou nebo proložíš plátky špeku. Musíš pamatovat i na specifickou chuť jehněčího masa. Není sice tak výrazná jako u skopového, ale přece jen je znát. Částečně ji zmírní bylinky, nejlépe rozmarýn, šalvěj nebo zázvor, a hlavně česnek.

Kůzlátka
Maso z mladých tučných kůzlátek se ve staročeské kuchyni považovalo dokonce za chutnější než maso jehněčí. Je jemně vláknité, krásně křehké a svou nutriční hodnotou se řadí mezi nejkvalitnější masa vůbec.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Baculatá kráska

Baculatá kráska

Žádný cholesterol, málo tuku a kalorií, zato vápník, draslík, zinek, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /02.12.11
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bez nich si většina z nás vaření – a nejen polévek – už ani nedokáže ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.10
Božská mana

Božská mana

Většinou ji zbožňujeme, ale někteří ji označují za kalorickou bombu. Naštěstí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.09.11
Švestka domácí

Švestka domácí

Spolehlivé projímadlo, které navíc naše tělo doslova nabíjí energií.
Po mnoho ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.11.11
Čaje

Čaje

Projděme se cestou čaje – nádherně voňavou, dobrodružnou, tajemnou, plnou příjemných...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Komerční článek – Už jste přemýšleli, co darujete svým blízkým k letošním ...

Martin Svoboda
Dobrýkoš
Všehochuť /13.11.12
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama