Reklama
Nedoceněné maso

Nedoceněné maso

Jehněčí a kůzlečí se v naší kuchyni zatím moc nezabydlelo. Nejvíc je připravujeme právě o Velikonocích.
Jehněčím masem se rozumí maso z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Stejně jako kůzlečí je zdravé a také dietní. Má nejen velký obsah bílkovin, ale i vápníku, fosforu, železa, vitaminů B a dalších tělu prospěšných látek. Jehněčí maso je významným zdrojem vitaminu D, důležitého pro stavbu kostry. Obsahuje také zinek, prospěšný pro tvorbu spermií, hojení ran a obranyschopnost. Odborníci považují jehněčí za jedno z nejkvalitnějších druhů mas.

V biokvalitě
Ještě lepší je pak maso pocházející z ekofarem. Zde jsou totiž povolena výhradně přirozená krmiva. Zcela vyloučeno je naopak používání antibiotik, hormonů, masokostních mouček a geneticky upravovaných surovin. Navíc produkce biojehněčího i biokůzlečího masa podléhá podstatně přísnějším kritériím, než je tomu u běžných druhů. Stejně jako chov se kontroluje také veškeré zpracování masa. O tom, že jsou všechny požadavky splněny, musí chovatel, potažmo ekofarma doložit příslušný certifikát jakosti.

Jehňátka
Velmi zjednodušeně lze říct, že chuť jehněčího je něco mezi chutí hovězího a králičího masa. Jehněčí maso potřebuje, stejně jako ostatní mladá masa, uzrát. Pokud ho koupíš na ekofarmě, nech ho proto asi tři dny uležet. Jinak by se mohlo stát, že by i při delší době varu zůstalo tuhé. Maso z obchodu většinou již tak dlouho uležet nepotřebuje. Zrání urychlíš také tím, že maso naložíš do marinády.

Nejlepší je naložené

Protože je jehněčí maso libové, má tendenci se při kuchyňské úpravě vysušovat. Je proto vhodné, když ho před pečením prošpikuješ slaninou nebo proložíš plátky špeku. Musíš pamatovat i na specifickou chuť jehněčího masa. Není sice tak výrazná jako u skopového, ale přece jen je znát. Částečně ji zmírní bylinky, nejlépe rozmarýn, šalvěj nebo zázvor, a hlavně česnek.

Kůzlátka
Maso z mladých tučných kůzlátek se ve staročeské kuchyni považovalo dokonce za chutnější než maso jehněčí. Je jemně vláknité, krásně křehké a svou nutriční hodnotou se řadí mezi nejkvalitnější masa vůbec.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Chutná a léčí

Chutná a léčí

Cibule je zelenina úplně obyčejná – a neobyčejně (téměř zázračně) zdravá. ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.10
Tykve-Mdlá zelenina? Bomba zdraví!

Tykve-Mdlá zelenina? Bomba zdraví!

Cukety, turci, patizony, kabačky a dýně – to všechno jsou mnohotvárné typy, variety ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.11.08
Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.12.11
Sušené ovoce

Sušené ovoce

V tomto ročním období můžeme doplňovat živiny a nabírat nezbytnou energii nejen ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /07.01.09
Papriky

Papriky

‚‚Hurá, mám vzácný černý pepř,‘‘ jásal kdysi Kryštof Kolumbus v Americe, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.10.08
Dar od Athény

Dar od Athény

Lehká, zdravá a skvělá středomořská kuchyně mnohým učarovala. Coje jejím ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.10.11
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama