Reklama
Nedoceněné maso

Nedoceněné maso

Jehněčí a kůzlečí se v naší kuchyni zatím moc nezabydlelo. Nejvíc je připravujeme právě o Velikonocích.
Jehněčím masem se rozumí maso z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Stejně jako kůzlečí je zdravé a také dietní. Má nejen velký obsah bílkovin, ale i vápníku, fosforu, železa, vitaminů B a dalších tělu prospěšných látek. Jehněčí maso je významným zdrojem vitaminu D, důležitého pro stavbu kostry. Obsahuje také zinek, prospěšný pro tvorbu spermií, hojení ran a obranyschopnost. Odborníci považují jehněčí za jedno z nejkvalitnějších druhů mas.

V biokvalitě
Ještě lepší je pak maso pocházející z ekofarem. Zde jsou totiž povolena výhradně přirozená krmiva. Zcela vyloučeno je naopak používání antibiotik, hormonů, masokostních mouček a geneticky upravovaných surovin. Navíc produkce biojehněčího i biokůzlečího masa podléhá podstatně přísnějším kritériím, než je tomu u běžných druhů. Stejně jako chov se kontroluje také veškeré zpracování masa. O tom, že jsou všechny požadavky splněny, musí chovatel, potažmo ekofarma doložit příslušný certifikát jakosti.

Jehňátka
Velmi zjednodušeně lze říct, že chuť jehněčího je něco mezi chutí hovězího a králičího masa. Jehněčí maso potřebuje, stejně jako ostatní mladá masa, uzrát. Pokud ho koupíš na ekofarmě, nech ho proto asi tři dny uležet. Jinak by se mohlo stát, že by i při delší době varu zůstalo tuhé. Maso z obchodu většinou již tak dlouho uležet nepotřebuje. Zrání urychlíš také tím, že maso naložíš do marinády.

Nejlepší je naložené

Protože je jehněčí maso libové, má tendenci se při kuchyňské úpravě vysušovat. Je proto vhodné, když ho před pečením prošpikuješ slaninou nebo proložíš plátky špeku. Musíš pamatovat i na specifickou chuť jehněčího masa. Není sice tak výrazná jako u skopového, ale přece jen je znát. Částečně ji zmírní bylinky, nejlépe rozmarýn, šalvěj nebo zázvor, a hlavně česnek.

Kůzlátka
Maso z mladých tučných kůzlátek se ve staročeské kuchyni považovalo dokonce za chutnější než maso jehněčí. Je jemně vláknité, krásně křehké a svou nutriční hodnotou se řadí mezi nejkvalitnější masa vůbec.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hlíva ústřičná a žampiony

Hlíva ústřičná a žampiony

Vyhledávané pochoutky, které ocení nejen český houbařský národ. Houby Češi milují....
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /18.05.11
Švestka domácí

Švestka domácí

Spolehlivé projímadlo, které navíc naše tělo doslova nabíjí energií.
Po mnoho ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.11.11
Čaje

Čaje

Projděme se cestou čaje – nádherně voňavou, dobrodružnou, tajemnou, plnou příjemných...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Zlaté pokušení

Zlaté pokušení

Krásné, chutné, zdravé a všemi oblíbené – to jsou broskve a meruňky.

Tyto ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.11.09
Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.12.11
Zelenina pro děti i seniory

Zelenina pro děti i seniory

Nestíháš, věčně se nervuješ, máš starosti – zkrátka trpíš stresem? V tom ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /14.09.10
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu