Reklama
Nedoceněné maso

Nedoceněné maso

Jehněčí a kůzlečí se v naší kuchyni zatím moc nezabydlelo. Nejvíc je připravujeme právě o Velikonocích.
Jehněčím masem se rozumí maso z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Stejně jako kůzlečí je zdravé a také dietní. Má nejen velký obsah bílkovin, ale i vápníku, fosforu, železa, vitaminů B a dalších tělu prospěšných látek. Jehněčí maso je významným zdrojem vitaminu D, důležitého pro stavbu kostry. Obsahuje také zinek, prospěšný pro tvorbu spermií, hojení ran a obranyschopnost. Odborníci považují jehněčí za jedno z nejkvalitnějších druhů mas.

V biokvalitě
Ještě lepší je pak maso pocházející z ekofarem. Zde jsou totiž povolena výhradně přirozená krmiva. Zcela vyloučeno je naopak používání antibiotik, hormonů, masokostních mouček a geneticky upravovaných surovin. Navíc produkce biojehněčího i biokůzlečího masa podléhá podstatně přísnějším kritériím, než je tomu u běžných druhů. Stejně jako chov se kontroluje také veškeré zpracování masa. O tom, že jsou všechny požadavky splněny, musí chovatel, potažmo ekofarma doložit příslušný certifikát jakosti.

Jehňátka
Velmi zjednodušeně lze říct, že chuť jehněčího je něco mezi chutí hovězího a králičího masa. Jehněčí maso potřebuje, stejně jako ostatní mladá masa, uzrát. Pokud ho koupíš na ekofarmě, nech ho proto asi tři dny uležet. Jinak by se mohlo stát, že by i při delší době varu zůstalo tuhé. Maso z obchodu většinou již tak dlouho uležet nepotřebuje. Zrání urychlíš také tím, že maso naložíš do marinády.

Nejlepší je naložené

Protože je jehněčí maso libové, má tendenci se při kuchyňské úpravě vysušovat. Je proto vhodné, když ho před pečením prošpikuješ slaninou nebo proložíš plátky špeku. Musíš pamatovat i na specifickou chuť jehněčího masa. Není sice tak výrazná jako u skopového, ale přece jen je znát. Částečně ji zmírní bylinky, nejlépe rozmarýn, šalvěj nebo zázvor, a hlavně česnek.

Kůzlátka
Maso z mladých tučných kůzlátek se ve staročeské kuchyni považovalo dokonce za chutnější než maso jehněčí. Je jemně vláknité, krásně křehké a svou nutriční hodnotou se řadí mezi nejkvalitnější masa vůbec.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Medové mlsání

Medové mlsání

Med je nejstarší přírodní sladidlo. Přestože ho později vytlačila cukrová třtina ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /01.12.08
Zdravá a chutná

Zdravá a chutná

Zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří – v receptech na jídla za pár...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /24.05.11
Brambory  – nejdůležitější potravina

Brambory – nejdůležitější potravina

Už drobné změny v našem jídelníčku mouhou výrazně zlepšit zdravotní stav. Víte, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /20.10.08
Čokoláda jako pochoutka

Čokoláda jako pochoutka

Jako první prý z kakaových bobů uvařili hořkou tekutinu - čokoládu - Mayové, kteří ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.11.08
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů.

Fazole se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Barevné korálky

Barevné korálky

Co mají společného borůvky a brusinky? Rostou v lesích, plody vypadají jako korálky ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.11
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama