Reklama
Medové mlsání

Medové mlsání

Med je nejstarší přírodní sladidlo. Přestože ho později vytlačila cukrová třtina a řepa, i dnes je nenahraditelný při přípravě mnoha cukrovinek. Pečivo zadělané medem drží tvar a zůstává déle vláčné.

Chutná i léčí
Med má antiseptické účinky a dá se použít k hojení ran a spálenin. Při vnitřním užití má protirakovinné účinky, částečně působí proti alergii. Rychle dodá energii, po­dporuje krvetvorbu a posiluje imunitu. Vědci zjistili, že s medem si život nejen osladíme, ale i prodloužíme. Po­máhá lépe zvládat stres, zlepšuje paměť a zpomaluje proces stárnutí. Pokud nahrazujeme v pečivu cukr medem, pamatujme si, že ho musíme dát o polovinu mé­ně, než bychom dali cukru. Med je totiž v pečivu o hod­ně sladší.
 
Netekutý je zdravý
Med časem krystalizuje, ale rozhodně tím není horší. Naopak, uškodit mu mů­žeme, když ho chceme rychle dostat do tekutého stavu. Přehřátí nad 45 °C způsobí ztrátu účinných látek. Neohřívejme ho ani v mikrovlnce. Při zahřátí nad 70°C se blahodárné látky v medu znehodnotí zcela.
 
Hraje barvami
Včelí med má barvy v různých odstínech hnědé, nejsvětlejší, skoro bělavý, je akátový. Obecně – světlejší med je z květů léčivek, lesní bývá zpravidla tmavší. Smícháním obou těchto typů vzniká med smíšený. Známe také med pastový, který je hustý, bez jakýchkoli přísad a dál už nekrystalizuje.
 
Medovina zahřeje
Je to okořeněná, svařená medová voda, která musí vykvasit a přelévat se. Jen tak dostane správnou chuť, která nás zahřeje sluncem.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.12.11
Zelenina králů

Zelenina králů

Pro někoho je mdlý, pro labužníky zase lahodný s jemnou chutí.

Lidé chřest ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /22.09.09
Korálky zdraví

Korálky zdraví

Všichni je známe, ale jen málo využíváme. A to je určitě velká škoda.

Jeřáb...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.11.09
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bylinky jsou stále oblíbenější. Můžeme je pěstovat na zahrádce i na okenním parapetu...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.12.08
Lesní plody

Lesní plody

Pro svou drobnost jsou pracné na sběr, zato však velmi zdravé a lahodné.

Jahody, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Oslazení

Oslazení

Je prokázané, že sladké povzbuzuje chuť k jídlu, a protože jsme obvykle velcí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /10.10.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Sluníčko svítí, příroda láká a mně se nechce sedět doma, natož trávit hodiny u sporáku. Co s tím? Přece uvařit něco rychlého a hurá na výlet! Večer si posedíme s rodinou na zahradě, rozpálíme gril a budeme se kochat výhledem na letošní úrodu. Co s ní udělám? Upeču nějaký koláč nebo zavařím na později? Z receptů, které jste nám poslali, si jistě něco vyberu.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu