Reklama
Jako bílé zlato

Jako bílé zlato

Rýže provází lidstvo už velmi dlouho a patří mezi základní potraviny.

Je poměrně levná, dobře dostupná a na energii bohatá. Své skalní příznivce má zejména v Asii, odkud tato plodina také pochází.

Z JEJÍ HISTORIE
Rýže se podle historických pramenů začala pěstovat už někdy před 4000 lety na území dnešního Thajska. Odtud se pěstování rýže naučili Číňané a obyvatelé Indie. Ale teprve okolo 300 let př. n. l. přivezla rýži z Asie do Řecka vojska Alexandra Velikého. Za dob římského impéria se pak začala pěstovat okolo celého Středozemního moře, tedy v jižní Evropě i Egyptě. A v 16. století přivezli evropští osadníci rýži také do Severní Ameriky.
Rýže má velké množství kultivarů a druhů. Nejčastěji se rýže dělí podle velikosti, a můžeme tak rozeznávat odrůdy dlouhozrnné, krátkozrnné nebo kulatozrnné. Krátkozrnná rýže obsahuje největší množství škrobu a po uvaření se nejvíce lepí, zatímco u dlouhozrnné rýže je tomu naopak. Dalším způsobem rozlišení rýže může být proces zpracování. U hnědé rýže (často se označuje pojmem natural) je zachováno celé zrno i s vnějším obalem. Hnědá rýže si tak uchovává významné nutriční látky. Ve srovnání s ní oloupaná a obroušená bílá rýže o mnoho přichází. Vaří se však kratší dobu. Rýže typu parboiled je speciálně upravovaná tak, že živiny uvnitř zrna zůstávají, množství škrobu na povrchu se však sníží, a proto se při vaření nelepí a zůstává sypká.

KTEROU SI DÁT?
Rýže basmati se používá zejména v indických jídlech. Je to dlouhozrnná rýže s výraznou vůní.
Rýže arborio je kulatozrnná, při vaření vytváří jemnou krémovitou hmotu. Právě z ní Italové vaří svá pověstná lahodná rizota.
Jasmínová rýže je jemná a voňavá, nejčastěji se používá v čínské kuchyni.
Rýže divoká jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá.
 
ZDRAVÁ POCHOUTKA
Rýže je bohatý zdroj sacharidů s téměř nulovým obsahem tuků. Zato má velké množství vitaminů skupiny B a také značné množství vlákniny. Obsahuje rovněž hodně minerálů – železa, hořčíku, zinku a draslíku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Medové mlsání

Medové mlsání

Med je nejstarší přírodní sladidlo. Přestože ho později vytlačila cukrová třtina ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /01.12.08
Baculatá kráska

Baculatá kráska

Žádný cholesterol, málo tuku a kalorií, zato vápník, draslík, zinek, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /02.12.11
Léčivé bezinky

Léčivé bezinky

Staré přísloví říká: ‚‚Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.‘‘

B...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.08.09
Zlaté pokušení

Zlaté pokušení

Krásné, chutné, zdravé a všemi oblíbené – to jsou broskve a meruňky.

Tyto ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.11.09
Přísady

Přísady

Při pečení se bez nich neobejdeme – nebo jen s velkými problémy.

Je jich velmi mnoho...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.07.10
Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Jsou živé, plné energie a výživných látek. Kdo? Klíčky a zelené výhonky.

K...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.03.10
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu