Reklama
Reklama
Jako bílé zlato

Jako bílé zlato

Rýže provází lidstvo už velmi dlouho a patří mezi základní potraviny.

Je poměrně levná, dobře dostupná a na energii bohatá. Své skalní příznivce má zejména v Asii, odkud tato plodina také pochází.

Z JEJÍ HISTORIE
Rýže se podle historických pramenů začala pěstovat už někdy před 4000 lety na území dnešního Thajska. Odtud se pěstování rýže naučili Číňané a obyvatelé Indie. Ale teprve okolo 300 let př. n. l. přivezla rýži z Asie do Řecka vojska Alexandra Velikého. Za dob římského impéria se pak začala pěstovat okolo celého Středozemního moře, tedy v jižní Evropě i Egyptě. A v 16. století přivezli evropští osadníci rýži také do Severní Ameriky.
Rýže má velké množství kultivarů a druhů. Nejčastěji se rýže dělí podle velikosti, a můžeme tak rozeznávat odrůdy dlouhozrnné, krátkozrnné nebo kulatozrnné. Krátkozrnná rýže obsahuje největší množství škrobu a po uvaření se nejvíce lepí, zatímco u dlouhozrnné rýže je tomu naopak. Dalším způsobem rozlišení rýže může být proces zpracování. U hnědé rýže (často se označuje pojmem natural) je zachováno celé zrno i s vnějším obalem. Hnědá rýže si tak uchovává významné nutriční látky. Ve srovnání s ní oloupaná a obroušená bílá rýže o mnoho přichází. Vaří se však kratší dobu. Rýže typu parboiled je speciálně upravovaná tak, že živiny uvnitř zrna zůstávají, množství škrobu na povrchu se však sníží, a proto se při vaření nelepí a zůstává sypká.

KTEROU SI DÁT?
Rýže basmati se používá zejména v indických jídlech. Je to dlouhozrnná rýže s výraznou vůní.
Rýže arborio je kulatozrnná, při vaření vytváří jemnou krémovitou hmotu. Právě z ní Italové vaří svá pověstná lahodná rizota.
Jasmínová rýže je jemná a voňavá, nejčastěji se používá v čínské kuchyni.
Rýže divoká jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá.
 
ZDRAVÁ POCHOUTKA
Rýže je bohatý zdroj sacharidů s téměř nulovým obsahem tuků. Zato má velké množství vitaminů skupiny B a také značné množství vlákniny. Obsahuje rovněž hodně minerálů – železa, hořčíku, zinku a draslíku.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Koulelo se...

Koulelo se...

Málokteré ovoce má v Čechách takovou tradici jako právě jablka. Kde je jejich ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.02.10
Saláty

Saláty

Jestli doma připravuješ lukulské hody, rozhodně nezapomeň na salát!

Je to tak: ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
Zlaté pokušení

Zlaté pokušení

Krásné, chutné, zdravé a všemi oblíbené – to jsou broskve a meruňky.

Tyto ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.11.09
Brambory  – nejdůležitější potravina

Brambory – nejdůležitější potravina

Už drobné změny v našem jídelníčku mouhou výrazně zlepšit zdravotní stav. Víte, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /20.10.08
Pamlsek pro zdraví  i krásu

Pamlsek pro zdraví i krásu

Banán. Ovoce, které zasytí, osvěží a umí také pohladit chuťové pohárky.
Podle ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.11.11
Sušené ovoce

Sušené ovoce

V tomto ročním období můžeme doplňovat živiny a nabírat nezbytnou energii nejen ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /07.01.09
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama