Reklama
Reklama
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů.

Fazole se pěstují pro suchá semena (luštěniny), ale také jako zelenina pro nedozrálé zelené lusky. A o těch je dnešní téma.

Pokrm indiánů 
Jejich domovem je Amerika a k nám přicestovaly někdy v 16.–18. století. Indiáni z Peru je znali dokonce už 8000 let před naším letopočtem.

Dietní a zdravé
O tom, že jsou fazole zdravé, není žádných pochyb. Obsahují vápník, železo a draslík. Dnes se o nich dokonce hovoří jako o nové generaci dietní vlákniny díky tomu, že příznivě působí na trávení a na střevní flóru. Speciálně zelené fazole jsou opravdu hodně dietní (obsahují pouze 0,1–0,2 % tuku). Poradci na zdravou výživu je při hubnutí rádi doporučují, protože čerstvé lusky mají velmi málo kalorií. Když sníme 100 gramů fazolek, dodali jsme organizmu jen 163 kJ (38 kcal). Ale pozor na konzervované lusky, které díky nálevu mohou být kaloričtější. Ty čer-stvé naše tělo obohatí také
o tolik potřebné vitaminy A, B1, B2, C a E. Díky svým bílkovinám jsou fazolky vhodné pro vegetariány. Také pacienti
s cukrovkou by je měli jíst. Speciální látka glukonin, kterou obsahují, snižuje obsah cukru v krvi. 

Pro krásu
Pravidelným zařazením fazolek do jídelníčku se můžeme těšit na zlepšení kvality vlasů, nehtů i pleti. Protože působí močopudně, podporují činnost ledvin a z organizmu odplavují škodliviny. A ještě něco dokážou. Obsahují látky, které pozitivně působí na náš nervový systém.

Nikdy je nejez syrové
Zelené fazolové lusky jsou dostupné čerstvé, zmrazené nebo sterilované. Ty čerstvé neskladujeme déle než dva dny. Vadnutím ztrácejí chuť, dřevnatí a nezměknou ani dlouhým vařením. Nikdy je také nejezme syrové. Obsahují toxin, který může vyvolat střevní potíže. Přesto se nemusíme vzdát lahodných salátů, jen fazolky před přípravou deset minut převaříme.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Nedoceněné maso

Nedoceněné maso

Jehněčí a kůzlečí se v naší kuchyni zatím moc nezabydlelo. Nejvíc je ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /01.08.11
Hlíva ústřičná a žampiony

Hlíva ústřičná a žampiony

Vyhledávané pochoutky, které ocení nejen český houbařský národ.
Houby Češi milují....
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /18.05.11
Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Jsou živé, plné energie a výživných látek. Kdo? Klíčky a zelené výhonky.

K...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.03.10
Dar od Athény

Dar od Athény

Lehká, zdravá a skvělá středomořská kuchyně mnohým učarovala. Coje jejím ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.10.11
Božská mana

Božská mana

Většinou ji zbožňujeme, ale někteří ji označují za kalorickou bombu. Naštěstí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.09.11
Mouka

Mouka

Patří k nejdůležitějším a nezbytným kuchyňským surovinám. Ovlivní výslednou ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.12.08
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama