Reklama
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů.

Fazole se pěstují pro suchá semena (luštěniny), ale také jako zelenina pro nedozrálé zelené lusky. A o těch je dnešní téma.

Pokrm indiánů 
Jejich domovem je Amerika a k nám přicestovaly někdy v 16.–18. století. Indiáni z Peru je znali dokonce už 8000 let před naším letopočtem.

Dietní a zdravé
O tom, že jsou fazole zdravé, není žádných pochyb. Obsahují vápník, železo a draslík. Dnes se o nich dokonce hovoří jako o nové generaci dietní vlákniny díky tomu, že příznivě působí na trávení a na střevní flóru. Speciálně zelené fazole jsou opravdu hodně dietní (obsahují pouze 0,1–0,2 % tuku). Poradci na zdravou výživu je při hubnutí rádi doporučují, protože čerstvé lusky mají velmi málo kalorií. Když sníme 100 gramů fazolek, dodali jsme organizmu jen 163 kJ (38 kcal). Ale pozor na konzervované lusky, které díky nálevu mohou být kaloričtější. Ty čer-stvé naše tělo obohatí také
o tolik potřebné vitaminy A, B1, B2, C a E. Díky svým bílkovinám jsou fazolky vhodné pro vegetariány. Také pacienti
s cukrovkou by je měli jíst. Speciální látka glukonin, kterou obsahují, snižuje obsah cukru v krvi. 

Pro krásu
Pravidelným zařazením fazolek do jídelníčku se můžeme těšit na zlepšení kvality vlasů, nehtů i pleti. Protože působí močopudně, podporují činnost ledvin a z organizmu odplavují škodliviny. A ještě něco dokážou. Obsahují látky, které pozitivně působí na náš nervový systém.

Nikdy je nejez syrové
Zelené fazolové lusky jsou dostupné čerstvé, zmrazené nebo sterilované. Ty čerstvé neskladujeme déle než dva dny. Vadnutím ztrácejí chuť, dřevnatí a nezměknou ani dlouhým vařením. Nikdy je také nejezme syrové. Obsahují toxin, který může vyvolat střevní potíže. Přesto se nemusíme vzdát lahodných salátů, jen fazolky před přípravou deset minut převaříme.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.12.11
Barevné korálky

Barevné korálky

Co mají společného borůvky a brusinky? Rostou v lesích, plody vypadají jako korálky ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.11
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bez nich si většina z nás vaření – a nejen polévek – už ani nedokáže ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.10
Jahodové hody začínají

Jahodové hody začínají

Kromě planě rostoucích lesních jahod existuje na 3000 šlechtěných kulturních ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.08
Švestka domácí

Švestka domácí

Spolehlivé projímadlo, které navíc naše tělo doslova nabíjí energií.
Po mnoho ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.11.11
Saláty

Saláty

Jestli doma připravuješ lukulské hody, rozhodně nezapomeň na salát!

Je to tak: ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu