Reklama
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů.

Fazole se pěstují pro suchá semena (luštěniny), ale také jako zelenina pro nedozrálé zelené lusky. A o těch je dnešní téma.

Pokrm indiánů 
Jejich domovem je Amerika a k nám přicestovaly někdy v 16.–18. století. Indiáni z Peru je znali dokonce už 8000 let před naším letopočtem.

Dietní a zdravé
O tom, že jsou fazole zdravé, není žádných pochyb. Obsahují vápník, železo a draslík. Dnes se o nich dokonce hovoří jako o nové generaci dietní vlákniny díky tomu, že příznivě působí na trávení a na střevní flóru. Speciálně zelené fazole jsou opravdu hodně dietní (obsahují pouze 0,1–0,2 % tuku). Poradci na zdravou výživu je při hubnutí rádi doporučují, protože čerstvé lusky mají velmi málo kalorií. Když sníme 100 gramů fazolek, dodali jsme organizmu jen 163 kJ (38 kcal). Ale pozor na konzervované lusky, které díky nálevu mohou být kaloričtější. Ty čer-stvé naše tělo obohatí také
o tolik potřebné vitaminy A, B1, B2, C a E. Díky svým bílkovinám jsou fazolky vhodné pro vegetariány. Také pacienti
s cukrovkou by je měli jíst. Speciální látka glukonin, kterou obsahují, snižuje obsah cukru v krvi. 

Pro krásu
Pravidelným zařazením fazolek do jídelníčku se můžeme těšit na zlepšení kvality vlasů, nehtů i pleti. Protože působí močopudně, podporují činnost ledvin a z organizmu odplavují škodliviny. A ještě něco dokážou. Obsahují látky, které pozitivně působí na náš nervový systém.

Nikdy je nejez syrové
Zelené fazolové lusky jsou dostupné čerstvé, zmrazené nebo sterilované. Ty čerstvé neskladujeme déle než dva dny. Vadnutím ztrácejí chuť, dřevnatí a nezměknou ani dlouhým vařením. Nikdy je také nejezme syrové. Obsahují toxin, který může vyvolat střevní potíže. Přesto se nemusíme vzdát lahodných salátů, jen fazolky před přípravou deset minut převaříme.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Chutná a léčí

Chutná a léčí

Cibule je zelenina úplně obyčejná – a neobyčejně (téměř zázračně) zdravá. ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.10
Sůl nad zlato

Sůl nad zlato

Patří k nejdůležitějším přísadám a vaření se bez ní prostě neobejde.

Z...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.01.09
Sladké dary boha slunce

Sladké dary boha slunce

Šťavnaté citrusové plody nás osvěží i zasytí, dodají potřebnou energii a určitě po...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.03.10
Koulelo se...

Koulelo se...

Málokteré ovoce má v Čechách takovou tradici jako právě jablka.

Kde je jejich ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.02.10
Rybíz

Rybíz

Keříčky rybízu, jejichž větvičky jsou obalené dlouhými hrozny s černými, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.12.08
Božská mana

Božská mana

Většinou ji zbožňujeme, ale někteří ji označují za kalorickou bombu. Naštěstí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.09.11
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama