Reklama
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů.

Fazole se pěstují pro suchá semena (luštěniny), ale také jako zelenina pro nedozrálé zelené lusky. A o těch je dnešní téma.

Pokrm indiánů 
Jejich domovem je Amerika a k nám přicestovaly někdy v 16.–18. století. Indiáni z Peru je znali dokonce už 8000 let před naším letopočtem.

Dietní a zdravé
O tom, že jsou fazole zdravé, není žádných pochyb. Obsahují vápník, železo a draslík. Dnes se o nich dokonce hovoří jako o nové generaci dietní vlákniny díky tomu, že příznivě působí na trávení a na střevní flóru. Speciálně zelené fazole jsou opravdu hodně dietní (obsahují pouze 0,1–0,2 % tuku). Poradci na zdravou výživu je při hubnutí rádi doporučují, protože čerstvé lusky mají velmi málo kalorií. Když sníme 100 gramů fazolek, dodali jsme organizmu jen 163 kJ (38 kcal). Ale pozor na konzervované lusky, které díky nálevu mohou být kaloričtější. Ty čer-stvé naše tělo obohatí také
o tolik potřebné vitaminy A, B1, B2, C a E. Díky svým bílkovinám jsou fazolky vhodné pro vegetariány. Také pacienti
s cukrovkou by je měli jíst. Speciální látka glukonin, kterou obsahují, snižuje obsah cukru v krvi. 

Pro krásu
Pravidelným zařazením fazolek do jídelníčku se můžeme těšit na zlepšení kvality vlasů, nehtů i pleti. Protože působí močopudně, podporují činnost ledvin a z organizmu odplavují škodliviny. A ještě něco dokážou. Obsahují látky, které pozitivně působí na náš nervový systém.

Nikdy je nejez syrové
Zelené fazolové lusky jsou dostupné čerstvé, zmrazené nebo sterilované. Ty čerstvé neskladujeme déle než dva dny. Vadnutím ztrácejí chuť, dřevnatí a nezměknou ani dlouhým vařením. Nikdy je také nejezme syrové. Obsahují toxin, který může vyvolat střevní potíže. Přesto se nemusíme vzdát lahodných salátů, jen fazolky před přípravou deset minut převaříme.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Sůl nad zlato

Sůl nad zlato

Patří k nejdůležitějším přísadám a vaření se bez ní prostě neobejde. ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.01.09
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.12.11
Božská mana

Božská mana

Většinou ji zbožňujeme, ale někteří ji označují za kalorickou bombu. Naštěstí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.09.11
Květákové variace

Květákové variace

Květák, lidově karfiol, je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /21.11.08
Exotické ovoce

Exotické ovoce

Nic naplat, jsme součástí velkého světa a ten proniká mimo jiné i na pulty obchodů s ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Komerční článek – Už jste přemýšleli, co darujete svým blízkým k letošním ...

Martin Svoboda
Dobrýkoš
Všehochuť /13.11.12
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu