Reklama
Dary podzimu

Dary podzimu

Příroda dala podzimním plodům do vínku nejen krásné barvy, ale hlavně zázračné léčivé účinky.
Procházka v říjnovém podvečeru nemusí být jen příjemná, ale i užitečná. Nasbírej si hrst šípků, bezinek či bobulek rakytníku a uvař si šálek zdravého čaje.

Rakytník
Jeho latinský název Hippophae rhamnoides pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde rakytník rostl, přibírala na váze a jejich srst se nádherně leskla. Plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem nejdůležitějších vitaminů (A, B, C, D, F, K), aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Rakytník posiluje imunitu, má dobrý vliv na srdce a cévy, léčí bolavé klouby, odbourává stres. Zralé plody se dají jíst čerstvé, oblíbené jsou sirupy, marmelády a likéry. Bobule můžeme i usušit a vařit z nich čaj.
 
Šípky
Mimo rakytníku nemají žádné jiné plody tolik vitaminu C jako šípky. Kromě toho obsahují další látky (např. lykopeny, vitamin E) důležité pro naši imunitu.
Šípky dozrávají v září až říjnu. Sbíráme tvrdé a dobře vybarvené plody bez stopek. Omyjeme je, nařízneme a odstraníme semena. Očištěné šípky povaříme v troše vody asi 15 minut a přecedíme. Tak získáme šípkový protlak, z něhož vyrobíme marmeládu, šťávu či víno.
 
Bezinky
Keře černého bezu kdysi lidé vysazovali u domů, aby je chránily proti zlým duchům. Dnes se tato rostlina využívá především při léčbě nemocí z nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Z bezinek se dělá sirup, který pomáhá při úporném kašli. Sušené bezinky vařené v červeném víně jsou výborným lékem proti průjmům. Vynikající jsou i bezinková povidla.
Při kuchyňském využití zpracováváme jen dobře vyzrálé modročerné plody. Bezinky opereme ve studené vodě a otrháme je z větviček, které obsahují tříslovinu a mohly by šťávu či likér chuťově znehodnotit.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hlíva ústřičná a žampiony

Hlíva ústřičná a žampiony

Vyhledávané pochoutky, které ocení nejen český houbařský národ. Houby Češi milují....
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /18.05.11
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bylinky jsou stále oblíbenější. Můžeme je pěstovat na zahrádce i na okenním parapetu...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.12.08
Červená řepa je poklad

Červená řepa je poklad

Řepa bývá v kuchyni bohužel za popelku.

Neprávem ji mnozí z nás zavrhli už ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.01.09
Léčivé bezinky

Léčivé bezinky

Staré přísloví říká: ‚‚Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.‘‘

B...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.08.09
Dar od Athény

Dar od Athény

Lehká, zdravá a skvělá středomořská kuchyně mnohým učarovala. Coje jejím ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.10.11
Lesní plody

Lesní plody

Pro svou drobnost jsou pracné na sběr, zato však velmi zdravé a lahodné.

Jahody, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu