Reklama
Dary podzimu

Dary podzimu

Příroda dala podzimním plodům do vínku nejen krásné barvy, ale hlavně zázračné léčivé účinky.
Procházka v říjnovém podvečeru nemusí být jen příjemná, ale i užitečná. Nasbírej si hrst šípků, bezinek či bobulek rakytníku a uvař si šálek zdravého čaje.

Rakytník
Jeho latinský název Hippophae rhamnoides pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde rakytník rostl, přibírala na váze a jejich srst se nádherně leskla. Plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem nejdůležitějších vitaminů (A, B, C, D, F, K), aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Rakytník posiluje imunitu, má dobrý vliv na srdce a cévy, léčí bolavé klouby, odbourává stres. Zralé plody se dají jíst čerstvé, oblíbené jsou sirupy, marmelády a likéry. Bobule můžeme i usušit a vařit z nich čaj.
 
Šípky
Mimo rakytníku nemají žádné jiné plody tolik vitaminu C jako šípky. Kromě toho obsahují další látky (např. lykopeny, vitamin E) důležité pro naši imunitu.
Šípky dozrávají v září až říjnu. Sbíráme tvrdé a dobře vybarvené plody bez stopek. Omyjeme je, nařízneme a odstraníme semena. Očištěné šípky povaříme v troše vody asi 15 minut a přecedíme. Tak získáme šípkový protlak, z něhož vyrobíme marmeládu, šťávu či víno.
 
Bezinky
Keře černého bezu kdysi lidé vysazovali u domů, aby je chránily proti zlým duchům. Dnes se tato rostlina využívá především při léčbě nemocí z nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Z bezinek se dělá sirup, který pomáhá při úporném kašli. Sušené bezinky vařené v červeném víně jsou výborným lékem proti průjmům. Vynikající jsou i bezinková povidla.
Při kuchyňském využití zpracováváme jen dobře vyzrálé modročerné plody. Bezinky opereme ve studené vodě a otrháme je z větviček, které obsahují tříslovinu a mohly by šťávu či likér chuťově znehodnotit.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čaje

Čaje

Projděme se cestou čaje – nádherně voňavou, dobrodružnou, tajemnou, plnou příjemných...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Čím lze zdobit

Čím lze zdobit

Vánoční cukroví a mouč­níky by měly na stole zářit a lákat hosty k hodování.
...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /25.02.10
Vejce

Vejce

Vejce jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou i základem hlavního chodu

Geniální ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Koulelo se...

Koulelo se...

Málokteré ovoce má v Čechách takovou tradici jako právě jablka.

Kde je jejich ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.02.10
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bylinky jsou stále oblíbenější. Můžeme je pěstovat na zahrádce i na okenním parapetu...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.12.08
Rajčata plná slunce

Rajčata plná slunce

Jsou nejen chutná, ale také zdraví prospěšná. Kromě toho, že dokáží zpomalit ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /22.12.08
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama