Reklama
Reklama
Dary podzimu

Dary podzimu

Příroda dala podzimním plodům do vínku nejen krásné barvy, ale hlavně zázračné léčivé účinky.
Procházka v říjnovém podvečeru nemusí být jen příjemná, ale i užitečná. Nasbírej si hrst šípků, bezinek či bobulek rakytníku a uvař si šálek zdravého čaje.

Rakytník
Jeho latinský název Hippophae rhamnoides pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde rakytník rostl, přibírala na váze a jejich srst se nádherně leskla. Plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem nejdůležitějších vitaminů (A, B, C, D, F, K), aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Rakytník posiluje imunitu, má dobrý vliv na srdce a cévy, léčí bolavé klouby, odbourává stres. Zralé plody se dají jíst čerstvé, oblíbené jsou sirupy, marmelády a likéry. Bobule můžeme i usušit a vařit z nich čaj.
 
Šípky
Mimo rakytníku nemají žádné jiné plody tolik vitaminu C jako šípky. Kromě toho obsahují další látky (např. lykopeny, vitamin E) důležité pro naši imunitu.
Šípky dozrávají v září až říjnu. Sbíráme tvrdé a dobře vybarvené plody bez stopek. Omyjeme je, nařízneme a odstraníme semena. Očištěné šípky povaříme v troše vody asi 15 minut a přecedíme. Tak získáme šípkový protlak, z něhož vyrobíme marmeládu, šťávu či víno.
 
Bezinky
Keře černého bezu kdysi lidé vysazovali u domů, aby je chránily proti zlým duchům. Dnes se tato rostlina využívá především při léčbě nemocí z nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Z bezinek se dělá sirup, který pomáhá při úporném kašli. Sušené bezinky vařené v červeném víně jsou výborným lékem proti průjmům. Vynikající jsou i bezinková povidla.
Při kuchyňském využití zpracováváme jen dobře vyzrálé modročerné plody. Bezinky opereme ve studené vodě a otrháme je z větviček, které obsahují tříslovinu a mohly by šťávu či likér chuťově znehodnotit.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Sladké dary boha slunce

Sladké dary boha slunce

Šťavnaté citrusové plody nás osvěží i zasytí, dodají potřebnou energii a určitě po...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.03.10
Rajčata plná slunce

Rajčata plná slunce

Jsou nejen chutná, ale také zdraví prospěšná. Kromě toho, že dokáží zpomalit ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /22.12.08
Dar od Athény

Dar od Athény

Lehká, zdravá a skvělá středomořská kuchyně mnohým učarovala. Coje jejím ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /26.10.11
Čím lze zdobit

Čím lze zdobit

Vánoční cukroví a mouč­níky by měly na stole zářit a lákat hosty k hodování.
...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /25.02.10
Jako bílé zlato

Jako bílé zlato

Rýže provází lidstvo už velmi dlouho a patří mezi základní potraviny.

Je poměrně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /19.07.10
Vejce

Vejce

Vejce jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou i základem hlavního chodu

Geniální ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama