Reklama
Dary podzimu

Dary podzimu

Příroda dala podzimním plodům do vínku nejen krásné barvy, ale hlavně zázračné léčivé účinky.
Procházka v říjnovém podvečeru nemusí být jen příjemná, ale i užitečná. Nasbírej si hrst šípků, bezinek či bobulek rakytníku a uvař si šálek zdravého čaje.

Rakytník
Jeho latinský název Hippophae rhamnoides pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde rakytník rostl, přibírala na váze a jejich srst se nádherně leskla. Plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem nejdůležitějších vitaminů (A, B, C, D, F, K), aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Rakytník posiluje imunitu, má dobrý vliv na srdce a cévy, léčí bolavé klouby, odbourává stres. Zralé plody se dají jíst čerstvé, oblíbené jsou sirupy, marmelády a likéry. Bobule můžeme i usušit a vařit z nich čaj.
 
Šípky
Mimo rakytníku nemají žádné jiné plody tolik vitaminu C jako šípky. Kromě toho obsahují další látky (např. lykopeny, vitamin E) důležité pro naši imunitu.
Šípky dozrávají v září až říjnu. Sbíráme tvrdé a dobře vybarvené plody bez stopek. Omyjeme je, nařízneme a odstraníme semena. Očištěné šípky povaříme v troše vody asi 15 minut a přecedíme. Tak získáme šípkový protlak, z něhož vyrobíme marmeládu, šťávu či víno.
 
Bezinky
Keře černého bezu kdysi lidé vysazovali u domů, aby je chránily proti zlým duchům. Dnes se tato rostlina využívá především při léčbě nemocí z nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Z bezinek se dělá sirup, který pomáhá při úporném kašli. Sušené bezinky vařené v červeném víně jsou výborným lékem proti průjmům. Vynikající jsou i bezinková povidla.
Při kuchyňském využití zpracováváme jen dobře vyzrálé modročerné plody. Bezinky opereme ve studené vodě a otrháme je z větviček, které obsahují tříslovinu a mohly by šťávu či likér chuťově znehodnotit.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čím lze zdobit

Čím lze zdobit

Vánoční cukroví a mouč­níky by měly na stole zářit a lákat hosty k hodování. ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /25.02.10
Božská mana

Božská mana

Většinou ji zbožňujeme, ale někteří ji označují za kalorickou bombu. Naštěstí ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.09.11
Květákové variace

Květákové variace

Květák, lidově karfiol, je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /21.11.08
Třešně

Třešně

Taky jsi šplhávala po stromech a klidně si roztrhla sukni? Pusa plná třešní – kdo by ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.08
Brukev zvaná růžičková kapusta

Brukev zvaná růžičková kapusta

Neprávem opomíjená malinká příbuzná zelí, květáku, kedlubny a brokolice.

...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.05.11
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Tento zázrak přírody se na našich stolech objevuje docela krátce.

Nejen výborně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.09
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu