Reklama
Dary podzimu

Dary podzimu

Příroda dala podzimním plodům do vínku nejen krásné barvy, ale hlavně zázračné léčivé účinky.
Procházka v říjnovém podvečeru nemusí být jen příjemná, ale i užitečná. Nasbírej si hrst šípků, bezinek či bobulek rakytníku a uvař si šálek zdravého čaje.

Rakytník
Jeho latinský název Hippophae rhamnoides pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde rakytník rostl, přibírala na váze a jejich srst se nádherně leskla. Plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem nejdůležitějších vitaminů (A, B, C, D, F, K), aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic. Rakytník posiluje imunitu, má dobrý vliv na srdce a cévy, léčí bolavé klouby, odbourává stres. Zralé plody se dají jíst čerstvé, oblíbené jsou sirupy, marmelády a likéry. Bobule můžeme i usušit a vařit z nich čaj.
 
Šípky
Mimo rakytníku nemají žádné jiné plody tolik vitaminu C jako šípky. Kromě toho obsahují další látky (např. lykopeny, vitamin E) důležité pro naši imunitu.
Šípky dozrávají v září až říjnu. Sbíráme tvrdé a dobře vybarvené plody bez stopek. Omyjeme je, nařízneme a odstraníme semena. Očištěné šípky povaříme v troše vody asi 15 minut a přecedíme. Tak získáme šípkový protlak, z něhož vyrobíme marmeládu, šťávu či víno.
 
Bezinky
Keře černého bezu kdysi lidé vysazovali u domů, aby je chránily proti zlým duchům. Dnes se tato rostlina využívá především při léčbě nemocí z nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Z bezinek se dělá sirup, který pomáhá při úporném kašli. Sušené bezinky vařené v červeném víně jsou výborným lékem proti průjmům. Vynikající jsou i bezinková povidla.
Při kuchyňském využití zpracováváme jen dobře vyzrálé modročerné plody. Bezinky opereme ve studené vodě a otrháme je z větviček, které obsahují tříslovinu a mohly by šťávu či likér chuťově znehodnotit.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čaje

Čaje

Projděme se cestou čaje – nádherně voňavou, dobrodružnou, tajemnou, plnou příjemných...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Fazolové lusky

Fazolové lusky

Tato příloha je po ruce celý rok. Je velmi oblíbená u mnoha zahrádkářů.

Fazole se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Kamarád vína

Kamarád vína

Se sýrem můžeš kouzlit. Proměň svou fantazii v gurmánský zážitek.

Kvalita sýra se ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.11
Barevné korálky

Barevné korálky

Co mají společného borůvky a brusinky? Rostou v lesích, plody vypadají jako korálky ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.11
Čokoláda jako pochoutka

Čokoláda jako pochoutka

Jako první prý z kakaových bobů uvařili hořkou tekutinu - čokoládu - Mayové, kteří ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.11.08
Zlaté pokušení

Zlaté pokušení

Krásné, chutné, zdravé a všemi oblíbené – to jsou broskve a meruňky.

Tyto ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.11.09
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu