Reklama
Dar od Athény

Dar od Athény

Lehká, zdravá a skvělá středomořská kuchyně mnohým učarovala. Coje jejím nejvýraznějším symbolem? Přece olivy.
Podle pověsti darovala Řekům první olivovník bohyně Athéna a jí je dodnes tento stříbrnozelený sukovitý strom zasvěcen. Jeho plody se sklízejí nejen ve Středomoří, ale i v mnoha dalších zemích celého světa.

Jak se liší
Zelené či černé oválky dnes už koupíme i v každém českém vesnickém krámku. Staly se běžnou součástí jídelníčku, stejně jako olej z nich vyráběný.
Olivy jsou nejprve zelené. Během zrání se jejich barva mění na vínově červenou přes fialovou, až nakonec úplně zralé olivy zčernají. Mladé zelené olivy jsou tvrdé, nahořklé a s minimem oleje. Chuť černých oliv je příjemnější, jsou měkké a obsahují až 30 % oleje.

Jez olivy a žij déle
Olivy a olivový olej obsahují vitamin A, D, E a K, které podporují průchodnost žil a cév. Jsou bohaté i na vápník, draslík, hořčík a železo. Pro naše zdraví je důležitý i vysoký obsah nenasycených tuků – až 70 %. Nenasycené tuky se podílejí na snižování hladiny cholesterolu, a tím přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky své nahořklé chuti podporuje olivový olej tvorbu žaludečních šťáv a pro své mírně projímavé účinky pomáhá vylučování. Olivový olej patří k nejprospěšnějším surovinám na světě. Můžeme ho nejen konzumovat, ale používat i zevně. Vyživuje vlasy, chrání pleť před mrazem, zklidní ji po opalování, úspěšně léčí ekzémy a dokonce i bércové vředy.

Barva oleje
Olivový olej může mít celou škálu barev: od světle žluté přes syté, lehce narůžovělé odstíny až po tmavě zelenou. Barva oleje nijak nesouvisí s jeho kvalitou, odvíjí se od druhu a zralosti oliv. Méně zralé olivy totiž obsahují více chlorofylu – zeleného rostlinného barviva. Tyto olivy se musí sbírat ručně, proto zelený olej bývá dražší. Jak zelený, tak zlatý olej mohou být extra panenské – to znamená, že pocházejí z prvního lisování a při jejich výrobě byly použity pouze tradiční mechanické lisy a postupy a nízké teploty. Extra panenský olivový olej je ze všech nejkvalitnější a obsahuje nejvíc zdraví prospěšných látek.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zdravá a chutná

Zdravá a chutná

Zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří – v receptech na jídla za pár...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /24.05.11
Mouka

Mouka

Patří k nejdůležitějším a nezbytným kuchyňským surovinám. Ovlivní výslednou ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.12.08
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bez nich si většina z nás vaření – a nejen polévek – už ani nedokáže ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.10
Sůl nad zlato

Sůl nad zlato

Patří k nejdůležitějším přísadám a vaření se bez ní prostě neobejde.

Z...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.01.09
Jahodové hody začínají

Jahodové hody začínají

Kromě planě rostoucích lesních jahod existuje na 3000 šlechtěných kulturních ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.08
Náhražky

Náhražky

Řízky ze sójových plátků, křupavé bramboráky z cukety, pohankové karbanátky či ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /08.06.10
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu