Reklama
Reklama
Dar od Athény

Dar od Athény

Lehká, zdravá a skvělá středomořská kuchyně mnohým učarovala. Coje jejím nejvýraznějším symbolem? Přece olivy.
Podle pověsti darovala Řekům první olivovník bohyně Athéna a jí je dodnes tento stříbrnozelený sukovitý strom zasvěcen. Jeho plody se sklízejí nejen ve Středomoří, ale i v mnoha dalších zemích celého světa.

Jak se liší
Zelené či černé oválky dnes už koupíme i v každém českém vesnickém krámku. Staly se běžnou součástí jídelníčku, stejně jako olej z nich vyráběný.
Olivy jsou nejprve zelené. Během zrání se jejich barva mění na vínově červenou přes fialovou, až nakonec úplně zralé olivy zčernají. Mladé zelené olivy jsou tvrdé, nahořklé a s minimem oleje. Chuť černých oliv je příjemnější, jsou měkké a obsahují až 30 % oleje.

Jez olivy a žij déle
Olivy a olivový olej obsahují vitamin A, D, E a K, které podporují průchodnost žil a cév. Jsou bohaté i na vápník, draslík, hořčík a železo. Pro naše zdraví je důležitý i vysoký obsah nenasycených tuků – až 70 %. Nenasycené tuky se podílejí na snižování hladiny cholesterolu, a tím přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky své nahořklé chuti podporuje olivový olej tvorbu žaludečních šťáv a pro své mírně projímavé účinky pomáhá vylučování. Olivový olej patří k nejprospěšnějším surovinám na světě. Můžeme ho nejen konzumovat, ale používat i zevně. Vyživuje vlasy, chrání pleť před mrazem, zklidní ji po opalování, úspěšně léčí ekzémy a dokonce i bércové vředy.

Barva oleje
Olivový olej může mít celou škálu barev: od světle žluté přes syté, lehce narůžovělé odstíny až po tmavě zelenou. Barva oleje nijak nesouvisí s jeho kvalitou, odvíjí se od druhu a zralosti oliv. Méně zralé olivy totiž obsahují více chlorofylu – zeleného rostlinného barviva. Tyto olivy se musí sbírat ručně, proto zelený olej bývá dražší. Jak zelený, tak zlatý olej mohou být extra panenské – to znamená, že pocházejí z prvního lisování a při jejich výrobě byly použity pouze tradiční mechanické lisy a postupy a nízké teploty. Extra panenský olivový olej je ze všech nejkvalitnější a obsahuje nejvíc zdraví prospěšných látek.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Koulelo se...

Koulelo se...

Málokteré ovoce má v Čechách takovou tradici jako právě jablka. Kde je jejich ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.02.10
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.12.11
Sůl nad zlato

Sůl nad zlato

Patří k nejdůležitějším přísadám a vaření se bez ní prostě neobejde.

Z...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.01.09
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bez nich si většina z nás vaření – a nejen polévek – už ani nedokáže ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.10
Exotické ovoce

Exotické ovoce

Nic naplat, jsme součástí velkého světa a ten proniká mimo jiné i na pulty obchodů s ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.12.11
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama