Reklama
Brukev zvaná růžičková kapusta

Brukev zvaná růžičková kapusta

Neprávem opomíjená malinká příbuzná zelí, květáku, kedlubny a brokolice.

Drobné zelené kuličky poskládané z lístků pevně semknutých k sobě. Růžičková kapusta vypadá tak skromně, a přesto je pro naše zdraví velmi užitečnou zeleninou. Obsahuje totiž vitamin A, vitamin C, vitamin B1, kyselinu listovou i tolik tělu prospěšnou vlákninu.

Pomůže ti zhubnout
Odborníci věří, že látky v ní obsažené chrání proti rakovině tlustého střeva a také zabraňují přemnožení škodlivých bakterií v žaludku. Navíc růžičková kapusta pomáhá při detoxikaci organizmu a díky ní se z těla odplavují nežádoucí látky. Tím, že má odvodňovací účinky, pomáhá i při hubnutí. Říká se, že tato malá kulatá zelená kráska může ovlivnit také naši odolnost vůči stresu a posílit naši obranyschopnost.

Nevař ji dlouho
Aby se při přípravě růžičkové kapusty zachovaly všechny její zdravé vlastnosti, neměla by se vařit příliš dlouho. Doporučuje se dokonce konzumovat ji syrovou. Ne každému však chutná. K tomu, aby byla uvařená, jí však postačí pouhých 7 minut. Když máš malé čerstvé růžičky, můžeš je dokonce jen spařit horkou vodou. Aby se proces vaření u větších růžiček urychlil, zkus ji navrchu rovnoměrně naříznout na čtvrtiny.

Měkké nekupuj
Když si půjdeš vybrat kapustu do obchodu, vybírej jen pevné, kompaktní, čerstvé zelené hlavičky. Měly by být bez nažloutlých a zvadlých listů, vyhni se nafouklým kouskům s měkkou texturou. Nevybírej také ty, jež mají dírky v lístcích. Mohly se v nich zabydlet mšice. Pokud to jde, ber kuličky stejné velikosti, aby se při přípravě uvařily všechny stejně.

Mráz jí prospívá
Máš-li možnost pěstovat kapustu na zahrádce, je to určitě ta lepší varianta. Vydrží ti na záhonku i v mrazu, a to až do -15 °C. Pokud přejde mrazem, má dokonce jemnější chuť.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zlaté pokušení

Zlaté pokušení

Krásné, chutné, zdravé a všemi oblíbené – to jsou broskve a meruňky. Tyto ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.11.09
Dary podzimu

Dary podzimu

Příroda dala podzimním plodům do vínku nejen krásné barvy, ale hlavně zázračné ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.12.11
Čím lze zdobit

Čím lze zdobit

Vánoční cukroví a mouč­níky by měly na stole zářit a lákat hosty k hodování.
...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /25.02.10
Jako bílé zlato

Jako bílé zlato

Rýže provází lidstvo už velmi dlouho a patří mezi základní potraviny.

Je poměrně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /19.07.10
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.12.11
Barevné korálky

Barevné korálky

Co mají společného borůvky a brusinky? Rostou v lesích, plody vypadají jako korálky ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.11
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama