Reklama
Reklama
Brukev zvaná růžičková kapusta

Brukev zvaná růžičková kapusta

Neprávem opomíjená malinká příbuzná zelí, květáku, kedlubny a brokolice.

Drobné zelené kuličky poskládané z lístků pevně semknutých k sobě. Růžičková kapusta vypadá tak skromně, a přesto je pro naše zdraví velmi užitečnou zeleninou. Obsahuje totiž vitamin A, vitamin C, vitamin B1, kyselinu listovou i tolik tělu prospěšnou vlákninu.

Pomůže ti zhubnout
Odborníci věří, že látky v ní obsažené chrání proti rakovině tlustého střeva a také zabraňují přemnožení škodlivých bakterií v žaludku. Navíc růžičková kapusta pomáhá při detoxikaci organizmu a díky ní se z těla odplavují nežádoucí látky. Tím, že má odvodňovací účinky, pomáhá i při hubnutí. Říká se, že tato malá kulatá zelená kráska může ovlivnit také naši odolnost vůči stresu a posílit naši obranyschopnost.

Nevař ji dlouho
Aby se při přípravě růžičkové kapusty zachovaly všechny její zdravé vlastnosti, neměla by se vařit příliš dlouho. Doporučuje se dokonce konzumovat ji syrovou. Ne každému však chutná. K tomu, aby byla uvařená, jí však postačí pouhých 7 minut. Když máš malé čerstvé růžičky, můžeš je dokonce jen spařit horkou vodou. Aby se proces vaření u větších růžiček urychlil, zkus ji navrchu rovnoměrně naříznout na čtvrtiny.

Měkké nekupuj
Když si půjdeš vybrat kapustu do obchodu, vybírej jen pevné, kompaktní, čerstvé zelené hlavičky. Měly by být bez nažloutlých a zvadlých listů, vyhni se nafouklým kouskům s měkkou texturou. Nevybírej také ty, jež mají dírky v lístcích. Mohly se v nich zabydlet mšice. Pokud to jde, ber kuličky stejné velikosti, aby se při přípravě uvařily všechny stejně.

Mráz jí prospívá
Máš-li možnost pěstovat kapustu na zahrádce, je to určitě ta lepší varianta. Vydrží ti na záhonku i v mrazu, a to až do -15 °C. Pokud přejde mrazem, má dokonce jemnější chuť.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Jahodové hody začínají

Jahodové hody začínají

Kromě planě rostoucích lesních jahod existuje na 3000 šlechtěných kulturních ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.08
Jedlé květiny

Jedlé květiny

Kdo chce ochutnat něco skutečně originálního, může objevit chuť květin.

Květiny ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.04.09
Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.12.11
Rebarbora

Rebarbora

Velké listy podobné lopuchu známe všichni ze zahrádek našich babiček.

Tato rostlina ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Jarní zelenina

Jarní zelenina

Stačí si vybrat tu svoji oblíbenou a proměnit ji ve skvělou lahůdku.

Kdy jindy ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
Sušené ovoce

Sušené ovoce

V tomto ročním období můžeme doplňovat živiny a nabírat nezbytnou energii nejen ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /07.01.09
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama