Reklama
Brukev zvaná růžičková kapusta

Brukev zvaná růžičková kapusta

Neprávem opomíjená malinká příbuzná zelí, květáku, kedlubny a brokolice.

Drobné zelené kuličky poskládané z lístků pevně semknutých k sobě. Růžičková kapusta vypadá tak skromně, a přesto je pro naše zdraví velmi užitečnou zeleninou. Obsahuje totiž vitamin A, vitamin C, vitamin B1, kyselinu listovou i tolik tělu prospěšnou vlákninu.

Pomůže ti zhubnout
Odborníci věří, že látky v ní obsažené chrání proti rakovině tlustého střeva a také zabraňují přemnožení škodlivých bakterií v žaludku. Navíc růžičková kapusta pomáhá při detoxikaci organizmu a díky ní se z těla odplavují nežádoucí látky. Tím, že má odvodňovací účinky, pomáhá i při hubnutí. Říká se, že tato malá kulatá zelená kráska může ovlivnit také naši odolnost vůči stresu a posílit naši obranyschopnost.

Nevař ji dlouho
Aby se při přípravě růžičkové kapusty zachovaly všechny její zdravé vlastnosti, neměla by se vařit příliš dlouho. Doporučuje se dokonce konzumovat ji syrovou. Ne každému však chutná. K tomu, aby byla uvařená, jí však postačí pouhých 7 minut. Když máš malé čerstvé růžičky, můžeš je dokonce jen spařit horkou vodou. Aby se proces vaření u větších růžiček urychlil, zkus ji navrchu rovnoměrně naříznout na čtvrtiny.

Měkké nekupuj
Když si půjdeš vybrat kapustu do obchodu, vybírej jen pevné, kompaktní, čerstvé zelené hlavičky. Měly by být bez nažloutlých a zvadlých listů, vyhni se nafouklým kouskům s měkkou texturou. Nevybírej také ty, jež mají dírky v lístcích. Mohly se v nich zabydlet mšice. Pokud to jde, ber kuličky stejné velikosti, aby se při přípravě uvařily všechny stejně.

Mráz jí prospívá
Máš-li možnost pěstovat kapustu na zahrádce, je to určitě ta lepší varianta. Vydrží ti na záhonku i v mrazu, a to až do -15 °C. Pokud přejde mrazem, má dokonce jemnější chuť.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zelí tradiční, ale jedinečné

Zelí tradiční, ale jedinečné

Pochází z čeledi brukvovitých, k jeho příbuzným patří brokolice, květák ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.10.08
Jako bílé zlato

Jako bílé zlato

Rýže provází lidstvo už velmi dlouho a patří mezi základní potraviny.

Je poměrně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /19.07.10
Sladké dary boha slunce

Sladké dary boha slunce

Šťavnaté citrusové plody nás osvěží i zasytí, dodají potřebnou energii a určitě po...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.03.10
Jarní zelenina

Jarní zelenina

Stačí si vybrat tu svoji oblíbenou a proměnit ji ve skvělou lahůdku.

Kdy jindy ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
Čokoláda jako pochoutka

Čokoláda jako pochoutka

Jako první prý z kakaových bobů uvařili hořkou tekutinu - čokoládu - Mayové, kteří ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.11.08
Korálky zdraví

Korálky zdraví

Všichni je známe, ale jen málo využíváme. A to je určitě velká škoda.

Jeřáb...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.11.09
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama