Reklama
Reklama
Božská mana

Božská mana

Většinou ji zbožňujeme, ale někteří ji označují za kalorickou bombu. Naštěstí vědci dokázali, že pravá čokoláda
na obezitu nemá vliv.
Když Španělé dobyli Aztéckou říši a poprvé okusili kakao, moc jim nechutnalo – bylo pro ně příliš aromatické. A tak si ho začali upravovat přidáním medu nebo sirupu. Díky tomuto kulinářskému křížení vznikl pokrm bohů – čokoláda.

Co vlastně obsahuje
Hořká čokoláda je vyrobena z kakaové hmoty, která se získává mletím pražených kakaových bobů, kakaového másla a cukru. Například čokoláda se 70 % kakaa obsahuje 70 % směsi kakaové hmoty a kakaového másla, kolem 30% cukru, vanilku pro vylepšení chuti a někdy ještě sójový lecitin, který pomáhá míchat cukr a kakao a také dává čokoládě potřebnou konzistenci.

Mléčná a bílá
Mléčná čokoláda se získává smícháním kakaové hmoty, kakaového másla, cukru, sušeného mléka a vanilky. Oblíbená bílá čokoláda je vyrobena z kakaového másla, cukru a sušeného mléka. Je mnohem světlejší díky tomu, že neobsahuje vůbec žádnou kakaovou hmotu.

Zdravá, či nezdravá?
Nejběžněji konzumovaná tabulka čokolády obsahuje zhruba 550 kcal na 100 g. Když si tedy každý den dopřejeme pro potěšení kousek čokolády, nemůžeme svoji váhu nijak zásadně ovlivnit. Navíc čokoláda se 70 % kakaa je velmi bohatá na vlákninu, na 100 g jí obsahuje téměř 11 g, což je mnohem víc než celozrnný chleba. Obsahuje také mnohé minerály a stopové prvky, jako jsou draslík, hořčík, vápník a železo.

Miluješ čokoládu?
Vydej se do muzea čokolády Choco Story v Praze! Poznáš historii i současnost této lahůdky. Uvidíš, jak se vyrábí, a dokonce i ochutnáš. Muzeum sídlí v Celetné ulici č.10.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čím lze zdobit

Čím lze zdobit

Vánoční cukroví a mouč­níky by měly na stole zářit a lákat hosty k hodování. ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /25.02.10
Zelenina králů

Zelenina králů

Pro někoho je mdlý, pro labužníky zase lahodný s jemnou chutí.

Lidé chřest ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /22.09.09
Ořechy - podivné ovoce

Ořechy - podivné ovoce

Mlsáme je samotné i v jídle, vyrábíme z nich olej. Díky nim umíme vykouzlit úžasné...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.09.08
Nedoceněné maso

Nedoceněné maso

Jehněčí a kůzlečí se v naší kuchyni zatím moc nezabydlelo. Nejvíc je ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /01.08.11
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bylinky jsou stále oblíbenější. Můžeme je pěstovat na zahrádce i na okenním parapetu...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.12.08
Chutná a léčí

Chutná a léčí

Cibule je zelenina úplně obyčejná – a neobyčejně (téměř zázračně) zdravá.

Z...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.10
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama