Reklama
Božská mana

Božská mana

Většinou ji zbožňujeme, ale někteří ji označují za kalorickou bombu. Naštěstí vědci dokázali, že pravá čokoláda
na obezitu nemá vliv.
Když Španělé dobyli Aztéckou říši a poprvé okusili kakao, moc jim nechutnalo – bylo pro ně příliš aromatické. A tak si ho začali upravovat přidáním medu nebo sirupu. Díky tomuto kulinářskému křížení vznikl pokrm bohů – čokoláda.

Co vlastně obsahuje
Hořká čokoláda je vyrobena z kakaové hmoty, která se získává mletím pražených kakaových bobů, kakaového másla a cukru. Například čokoláda se 70 % kakaa obsahuje 70 % směsi kakaové hmoty a kakaového másla, kolem 30% cukru, vanilku pro vylepšení chuti a někdy ještě sójový lecitin, který pomáhá míchat cukr a kakao a také dává čokoládě potřebnou konzistenci.

Mléčná a bílá
Mléčná čokoláda se získává smícháním kakaové hmoty, kakaového másla, cukru, sušeného mléka a vanilky. Oblíbená bílá čokoláda je vyrobena z kakaového másla, cukru a sušeného mléka. Je mnohem světlejší díky tomu, že neobsahuje vůbec žádnou kakaovou hmotu.

Zdravá, či nezdravá?
Nejběžněji konzumovaná tabulka čokolády obsahuje zhruba 550 kcal na 100 g. Když si tedy každý den dopřejeme pro potěšení kousek čokolády, nemůžeme svoji váhu nijak zásadně ovlivnit. Navíc čokoláda se 70 % kakaa je velmi bohatá na vlákninu, na 100 g jí obsahuje téměř 11 g, což je mnohem víc než celozrnný chleba. Obsahuje také mnohé minerály a stopové prvky, jako jsou draslík, hořčík, vápník a železo.

Miluješ čokoládu?
Vydej se do muzea čokolády Choco Story v Praze! Poznáš historii i současnost této lahůdky. Uvidíš, jak se vyrábí, a dokonce i ochutnáš. Muzeum sídlí v Celetné ulici č.10.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zelenina pro děti i seniory

Zelenina pro děti i seniory

Nestíháš, věčně se nervuješ, máš starosti – zkrátka trpíš stresem? V tom ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /14.09.10
Voňavé a sladké

Voňavé a sladké

Milují je především děti, jsou šťavnaté, dají se snadno kousat a hlavně jsou sladké...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /28.12.11
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Tento zázrak přírody se na našich stolech objevuje docela krátce.

Nejen výborně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.09
Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Jsou živé, plné energie a výživných látek. Kdo? Klíčky a zelené výhonky.

K...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.03.10
Ořechy - podivné ovoce

Ořechy - podivné ovoce

Mlsáme je samotné i v jídle, vyrábíme z nich olej. Díky nim umíme vykouzlit úžasné...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.09.08
Saláty

Saláty

Jestli doma připravuješ lukulské hody, rozhodně nezapomeň na salát!

Je to tak: ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu