Reklama
Reklama
Barevné korálky

Barevné korálky

Co mají společného borůvky a brusinky? Rostou v lesích, plody vypadají jako korálky a jsou velmi zdravé.
Borůvka a brusinka jsou blízké příbuzné medvědice lékařské, která zásadním způsobem pomáhá při zánětech močového měchýře a při infekci močových cest. Stejně tak borůvky i bru-
sinky byly kdysi vysoce oceňovanými léčivými bylinami a jejich listy se používaly v lidové léčbě velmi podobným způsobem.

Borůvky
Pocházejí původně z Přední Asie, dnes jsou rozšířeny v Evropě, severní Asii a Severní Americe. Dávají přednost chudší půdě, u nás rostou ve světlých jehličnatých lesích. Plody sbíráme v létě, hlavní sezonou, která trvá asi šest týdnů, je červenec. Plody mají příjemně sladkou chuť, jejich využití v kuchyni je velmi široké.

jak nám pomáhají
Léčivé účinky mají jak plody, tak i listy borůvčí. Díky vysokému obsahu tříslovin se borůvky osvědčily jako prostředek proti průjmům. Měli bychom je konzumovat v období stresu – dokonce i zvířata ve volné přírodě se pasou na borůvkách, které obsahují vysoce účinné biolátky. Nálev z listů snižuje hladinu cukru u diabetiků, pomáhá při žaludečních potížích a dají se jím léčit i mnohá kožní onemocnění.Lístky se sbírají před dozráním plodů a pak se suší na stinném místě.

Brusinky
Brusinky jsou trpké, raději bychom je neměli konzumovat syrové. Evropané se naučili jíst upravené brusinky od domorodých Američanů. Během dlouhých zim byly vítaným zdrojem vitaminů a navíc významně zlepšovaly chuť páchnoucího masa. Jako vzpomínka na to se v Americe každým rokem na Den díkůvzdání konzumuje krocan s typickou brusinkovou omáčkou.

Zatočí s infekcí
Právě severoameričtí indiáni používali brusinky také jako lék, především na obklady při léčení ran způsobených jedovatými šípy. Dnes víme, že brusinková šťáva čistí ledviny a snižuje výskyt těžkých infekcí močových cest a gynekologických zánětů. Brusinky mají vysoký podíl vitaminu A, E a C, železa, vápníku, draslíku a antioxidantů. Pomáhají v boji proti rakovině a srdečním chorobám, používají se při snižování hladiny cholesterolu.

Všeho moc škodí
Pokud sníme velké množství brusinek nebo vypijeme příliš mnoho brusinkového džusu, hrozí podráždění žaludku a průjem.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Koulelo se...

Koulelo se...

Málokteré ovoce má v Čechách takovou tradici jako právě jablka. Kde je jejich ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.02.10
Připijme si na zdraví!

Připijme si na zdraví!

Mléko a mléčné produkty hrají důležitou roli v naší výživě. Jsou totiž bohatým ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.08.11
Rajčata plná slunce

Rajčata plná slunce

Jsou nejen chutná, ale také zdraví prospěšná. Kromě toho, že dokáží zpomalit ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /22.12.08
Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.12.11
Léčivé bezinky

Léčivé bezinky

Staré přísloví říká: ‚‚Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.‘‘

B...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.08.09
Dary podzimu

Dary podzimu

Příroda dala podzimním plodům do vínku nejen krásné barvy, ale hlavně zázračné ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.12.11
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama