Reklama
Barevné korálky

Barevné korálky

Co mají společného borůvky a brusinky? Rostou v lesích, plody vypadají jako korálky a jsou velmi zdravé.
Borůvka a brusinka jsou blízké příbuzné medvědice lékařské, která zásadním způsobem pomáhá při zánětech močového měchýře a při infekci močových cest. Stejně tak borůvky i bru-
sinky byly kdysi vysoce oceňovanými léčivými bylinami a jejich listy se používaly v lidové léčbě velmi podobným způsobem.

Borůvky
Pocházejí původně z Přední Asie, dnes jsou rozšířeny v Evropě, severní Asii a Severní Americe. Dávají přednost chudší půdě, u nás rostou ve světlých jehličnatých lesích. Plody sbíráme v létě, hlavní sezonou, která trvá asi šest týdnů, je červenec. Plody mají příjemně sladkou chuť, jejich využití v kuchyni je velmi široké.

jak nám pomáhají
Léčivé účinky mají jak plody, tak i listy borůvčí. Díky vysokému obsahu tříslovin se borůvky osvědčily jako prostředek proti průjmům. Měli bychom je konzumovat v období stresu – dokonce i zvířata ve volné přírodě se pasou na borůvkách, které obsahují vysoce účinné biolátky. Nálev z listů snižuje hladinu cukru u diabetiků, pomáhá při žaludečních potížích a dají se jím léčit i mnohá kožní onemocnění.Lístky se sbírají před dozráním plodů a pak se suší na stinném místě.

Brusinky
Brusinky jsou trpké, raději bychom je neměli konzumovat syrové. Evropané se naučili jíst upravené brusinky od domorodých Američanů. Během dlouhých zim byly vítaným zdrojem vitaminů a navíc významně zlepšovaly chuť páchnoucího masa. Jako vzpomínka na to se v Americe každým rokem na Den díkůvzdání konzumuje krocan s typickou brusinkovou omáčkou.

Zatočí s infekcí
Právě severoameričtí indiáni používali brusinky také jako lék, především na obklady při léčení ran způsobených jedovatými šípy. Dnes víme, že brusinková šťáva čistí ledviny a snižuje výskyt těžkých infekcí močových cest a gynekologických zánětů. Brusinky mají vysoký podíl vitaminu A, E a C, železa, vápníku, draslíku a antioxidantů. Pomáhají v boji proti rakovině a srdečním chorobám, používají se při snižování hladiny cholesterolu.

Všeho moc škodí
Pokud sníme velké množství brusinek nebo vypijeme příliš mnoho brusinkového džusu, hrozí podráždění žaludku a průjem.
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zobání pro zdraví

Zobání pro zdraví

Většinou jim nepřikládáme velkou důležitost. To je však škoda – pro naše zdraví ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.12.11
Květákové variace

Květákové variace

Květák, lidově karfiol, je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /21.11.08
Zelenina pro děti i seniory

Zelenina pro děti i seniory

Nestíháš, věčně se nervuješ, máš starosti – zkrátka trpíš stresem? V tom ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /14.09.10
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Tento zázrak přírody se na našich stolech objevuje docela krátce.

Nejen výborně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.09
Dej si hrozny

Dej si hrozny

Plody révy se nechají hýčkat horkými paprsky, až jsou plné sladké šťávy.

Vinná ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /15.02.10
Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Jsou živé, plné energie a výživných látek. Kdo? Klíčky a zelené výhonky.

K...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /23.03.10
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu