Reklama
Baculatá kráska

Baculatá kráska

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Žádný cholesterol, málo tuku a kalorií, zato vápník, draslík, zinek, vitaminy...Tak tohle přesně je dýně.
K ulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité, baňaté... malé i velké. Dýně mohou mít nejrůznější tvar, ale i barvu. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě... Mohou být i tmavozeleně kropenaté či pruhované. Jedny se na jazyku jen rozplývají, jiné se naopak jíst vůbec nesmějí.

Je to vlastně Tykev
Víte, že je tahle krasavice s velkým pozadím příbuzná okurky, cukety a melounu? A že dýně je lidové označení pro tykev? Do Evropy se tato liánovitá rostlina patřící mezi zeleninu dostala koncem 15. století se španělskými výpravami z Ameriky.

Ta toho umí!
Až 90 procent dýně tvoří voda. Ale jíst ji se určitě vyplatí. Obsahuje pro organizmus důležité minerální látky, alfa a beta karoten a spoustu vitaminů, zejména vitamin C, vitamin E a vitamin B6. A co všechno dokáže? Odstraňuje škodliviny ze střev, podporuje trávení, stimuluje imunitní systém, uklidňuje nervy, podporuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, pomáhá slinivce břišní, ulevuje při chorobách ledvin, působí močopudně, regeneruje tělesné buňky, pomáhá při ateroskleróze, revmatizmu a dně. A má relativně málo cukrů.

čerstvá a lahodná
Ze zahrádky sklízíme jen vyzrálé plody. Jak se pozná zralá tykev? Podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku, a podle tvrdosti slupky, která je oproti nezralým plodům navíc matná. Při dobrém uskladnění vydrží čerstvá až 4 měsíce. Jednotlivé kusy by se při uskladnění neměly vzájemně dotýkat. Uloženy by měly být ve vzdušné místnosti o teplotě mezi 10–18 °C.

pro okrasu
Módním hitem jsou malé okrasné dýně, pěstované pouze pro dekoraci. Je nádherné sledovat, jaké tvary příroda dokáže vymodelovat a jaké barvy namíchat. Co kus, to originál...
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zlaté pokušení

Zlaté pokušení

Krásné, chutné, zdravé a všemi oblíbené – to jsou broskve a meruňky. Tyto ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.11.09
Dej si hrozny

Dej si hrozny

Plody révy se nechají hýčkat horkými paprsky, až jsou plné sladké šťávy.

Vinná ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /15.02.10
Rybíz

Rybíz

Keříčky rybízu, jejichž větvičky jsou obalené dlouhými hrozny s černými, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.12.08
Chutná a léčí

Chutná a léčí

Cibule je zelenina úplně obyčejná – a neobyčejně (téměř zázračně) zdravá.

Z...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /06.03.10
Jarní zelenina

Jarní zelenina

Stačí si vybrat tu svoji oblíbenou a proměnit ji ve skvělou lahůdku.

Kdy jindy ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
Nedoceněné maso

Nedoceněné maso

Jehněčí a kůzlečí se v naší kuchyni zatím moc nezabydlelo. Nejvíc je ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /01.08.11
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu