Reklama
Baculatá kráska

Baculatá kráska

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Žádný cholesterol, málo tuku a kalorií, zato vápník, draslík, zinek, vitaminy...Tak tohle přesně je dýně.
K ulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité, baňaté... malé i velké. Dýně mohou mít nejrůznější tvar, ale i barvu. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě... Mohou být i tmavozeleně kropenaté či pruhované. Jedny se na jazyku jen rozplývají, jiné se naopak jíst vůbec nesmějí.

Je to vlastně Tykev
Víte, že je tahle krasavice s velkým pozadím příbuzná okurky, cukety a melounu? A že dýně je lidové označení pro tykev? Do Evropy se tato liánovitá rostlina patřící mezi zeleninu dostala koncem 15. století se španělskými výpravami z Ameriky.

Ta toho umí!
Až 90 procent dýně tvoří voda. Ale jíst ji se určitě vyplatí. Obsahuje pro organizmus důležité minerální látky, alfa a beta karoten a spoustu vitaminů, zejména vitamin C, vitamin E a vitamin B6. A co všechno dokáže? Odstraňuje škodliviny ze střev, podporuje trávení, stimuluje imunitní systém, uklidňuje nervy, podporuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, pomáhá slinivce břišní, ulevuje při chorobách ledvin, působí močopudně, regeneruje tělesné buňky, pomáhá při ateroskleróze, revmatizmu a dně. A má relativně málo cukrů.

čerstvá a lahodná
Ze zahrádky sklízíme jen vyzrálé plody. Jak se pozná zralá tykev? Podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku, a podle tvrdosti slupky, která je oproti nezralým plodům navíc matná. Při dobrém uskladnění vydrží čerstvá až 4 měsíce. Jednotlivé kusy by se při uskladnění neměly vzájemně dotýkat. Uloženy by měly být ve vzdušné místnosti o teplotě mezi 10–18 °C.

pro okrasu
Módním hitem jsou malé okrasné dýně, pěstované pouze pro dekoraci. Je nádherné sledovat, jaké tvary příroda dokáže vymodelovat a jaké barvy namíchat. Co kus, to originál...
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čím lze zdobit

Čím lze zdobit

Vánoční cukroví a mouč­níky by měly na stole zářit a lákat hosty k hodování. ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /25.02.10
Léčivé bezinky

Léčivé bezinky

Staré přísloví říká: ‚‚Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.‘‘

B...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.08.09
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bez nich si většina z nás vaření – a nejen polévek – už ani nedokáže ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.10
Jedlé květiny

Jedlé květiny

Kdo chce ochutnat něco skutečně originálního, může objevit chuť květin.

Květiny ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /16.04.09
Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Nejlepší dárek pro letošní Vánoce? Dobrý koš

Komerční článek – Už jste přemýšleli, co darujete svým blízkým k letošním ...

Martin Svoboda
Dobrýkoš
Všehochuť /13.11.12
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Tento zázrak přírody se na našich stolech objevuje docela krátce.

Nejen výborně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.09
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama