Reklama
Reklama
Baculatá kráska

Baculatá kráska

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Žádný cholesterol, málo tuku a kalorií, zato vápník, draslík, zinek, vitaminy...Tak tohle přesně je dýně.
K ulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité, baňaté... malé i velké. Dýně mohou mít nejrůznější tvar, ale i barvu. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě... Mohou být i tmavozeleně kropenaté či pruhované. Jedny se na jazyku jen rozplývají, jiné se naopak jíst vůbec nesmějí.

Je to vlastně Tykev
Víte, že je tahle krasavice s velkým pozadím příbuzná okurky, cukety a melounu? A že dýně je lidové označení pro tykev? Do Evropy se tato liánovitá rostlina patřící mezi zeleninu dostala koncem 15. století se španělskými výpravami z Ameriky.

Ta toho umí!
Až 90 procent dýně tvoří voda. Ale jíst ji se určitě vyplatí. Obsahuje pro organizmus důležité minerální látky, alfa a beta karoten a spoustu vitaminů, zejména vitamin C, vitamin E a vitamin B6. A co všechno dokáže? Odstraňuje škodliviny ze střev, podporuje trávení, stimuluje imunitní systém, uklidňuje nervy, podporuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, pomáhá slinivce břišní, ulevuje při chorobách ledvin, působí močopudně, regeneruje tělesné buňky, pomáhá při ateroskleróze, revmatizmu a dně. A má relativně málo cukrů.

čerstvá a lahodná
Ze zahrádky sklízíme jen vyzrálé plody. Jak se pozná zralá tykev? Podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku, a podle tvrdosti slupky, která je oproti nezralým plodům navíc matná. Při dobrém uskladnění vydrží čerstvá až 4 měsíce. Jednotlivé kusy by se při uskladnění neměly vzájemně dotýkat. Uloženy by měly být ve vzdušné místnosti o teplotě mezi 10–18 °C.

pro okrasu
Módním hitem jsou malé okrasné dýně, pěstované pouze pro dekoraci. Je nádherné sledovat, jaké tvary příroda dokáže vymodelovat a jaké barvy namíchat. Co kus, to originál...
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Tento zázrak přírody se na našich stolech objevuje docela krátce. Nejen výborně ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /30.03.09
Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Bylinky jsou stále oblíbenější. Můžeme je pěstovat na zahrádce i na okenním parapetu...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /12.12.08
Zlaté pokušení

Zlaté pokušení

Krásné, chutné, zdravé a všemi oblíbené – to jsou broskve a meruňky.

Tyto ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.11.09
Sladké dary boha slunce

Sladké dary boha slunce

Šťavnaté citrusové plody nás osvěží i zasytí, dodají potřebnou energii a určitě po...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.03.10
Rebarbora

Rebarbora

Velké listy podobné lopuchu známe všichni ze zahrádek našich babiček.

Tato rostlina ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.02.11
Jarní zelenina

Jarní zelenina

Stačí si vybrat tu svoji oblíbenou a proměnit ji ve skvělou lahůdku.

Kdy jindy ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /13.10.08
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama