Reklama
Baculatá kráska

Baculatá kráska

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Žádný cholesterol, málo tuku a kalorií, zato vápník, draslík, zinek, vitaminy...Tak tohle přesně je dýně.
K ulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité, baňaté... malé i velké. Dýně mohou mít nejrůznější tvar, ale i barvu. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě... Mohou být i tmavozeleně kropenaté či pruhované. Jedny se na jazyku jen rozplývají, jiné se naopak jíst vůbec nesmějí.

Je to vlastně Tykev
Víte, že je tahle krasavice s velkým pozadím příbuzná okurky, cukety a melounu? A že dýně je lidové označení pro tykev? Do Evropy se tato liánovitá rostlina patřící mezi zeleninu dostala koncem 15. století se španělskými výpravami z Ameriky.

Ta toho umí!
Až 90 procent dýně tvoří voda. Ale jíst ji se určitě vyplatí. Obsahuje pro organizmus důležité minerální látky, alfa a beta karoten a spoustu vitaminů, zejména vitamin C, vitamin E a vitamin B6. A co všechno dokáže? Odstraňuje škodliviny ze střev, podporuje trávení, stimuluje imunitní systém, uklidňuje nervy, podporuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, pomáhá slinivce břišní, ulevuje při chorobách ledvin, působí močopudně, regeneruje tělesné buňky, pomáhá při ateroskleróze, revmatizmu a dně. A má relativně málo cukrů.

čerstvá a lahodná
Ze zahrádky sklízíme jen vyzrálé plody. Jak se pozná zralá tykev? Podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku, a podle tvrdosti slupky, která je oproti nezralým plodům navíc matná. Při dobrém uskladnění vydrží čerstvá až 4 měsíce. Jednotlivé kusy by se při uskladnění neměly vzájemně dotýkat. Uloženy by měly být ve vzdušné místnosti o teplotě mezi 10–18 °C.

pro okrasu
Módním hitem jsou malé okrasné dýně, pěstované pouze pro dekoraci. Je nádherné sledovat, jaké tvary příroda dokáže vymodelovat a jaké barvy namíchat. Co kus, to originál...
Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Exotické ovoce

Exotické ovoce

Nic naplat, jsme součástí velkého světa a ten proniká mimo jiné i na pulty obchodů s ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /03.10.08
Třešně

Třešně

Taky jsi šplhávala po stromech a klidně si roztrhla sukni? Pusa plná třešní – kdo by ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /17.10.08
Papriky

Papriky

‚‚Hurá, mám vzácný černý pepř,‘‘ jásal kdysi Kryštof Kolumbus v Americe, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /27.10.08
Zelenina pro děti i seniory

Zelenina pro děti i seniory

Nestíháš, věčně se nervuješ, máš starosti – zkrátka trpíš stresem? V tom ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /14.09.10
Koulelo se...

Koulelo se...

Málokteré ovoce má v Čechách takovou tradici jako právě jablka.

Kde je jejich ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /04.02.10
Léčivé bezinky

Léčivé bezinky

Staré přísloví říká: ‚‚Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.‘‘

B...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Všehochuť /05.08.09
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu