Chutná nám nejenom teplý, ale i studený.
Nikola Bilová, Rybí
Ingredience
- 8 ks brambory
- 500 g pórek
- sůl podle potřeby
- 200 g drůbeží šunka
- máslo na vymazání
- trocha strouhanky
- trocha pepře
- 100 g sýr
- 2 vejce
- 200 ml mléko
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout a oloupeme. Pórek očistíme a nakrájíme na kroužky.
-
Pórek dáme na pět minut vařit do osolené vody‚ aby změkl. Mezitím si nakrájíme šunku na kostičky a rozdělíme ji na čtyři díly. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
-
Uvařený pórek scedíme a necháme okapat. Mísu začneme plnit. Nejprve si nakrájíme na kolečka uvařené brambory a vytvoříme z nich první vrstvu. Osolíme a opepříme. Přidáme část pórku a jednu část šunky.
-
To vše opakujeme ještě dvakrát. Poslední vrstvu tvoří opět brambory, které posypeme poslední částí šunky. Mísu dáme zapéct asi na 20 minut do předem vyhřáté trouby.
-
Zatímco se jídlo zapéká, připravíme si směs na zalití: v misce smícháme nastrouhaný sýr‚ vejce a mléko a vše dobře promícháme. Asi po 20 minutách pečení vytáhneme zapékací misku z trouby a rovnoměrně polijeme připravenou sýrovou směsí. Vše dáme opět do trouby a pečeme‚ dokud sýr nezezlátne. Vyjmeme z trouby a podáváme. Můžeme dochutit kečupem.